F-35: Πότε θα προσγειωθούν στην Ελλάδα; (BINTEO)

F-35: Πότε θα προσγειωθούν στην Ελλάδα; (BINTEO)

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της Ελλάδας στην 5η γενιά μαχητικών αεροσκαφών, με το σχετικό αίτημα της Αθήνας να έχει λάβει όλες τις απαραίτητες υπογραφές και μέσα στις επόμενες μέρες να αποστέλλεται στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 01/07/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σύμφωνα με πληροφορίες, η LoR για LoA, η επιστολή δηλαδή με την οποία η Ελλάδα θα ζητά τη δέσμευση F-35 και την κοστολόγηση του προγράμματος, θα περιλαμβάνει μια Μοίρα των 20 αεροσκαφών αλλά και το δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 20, ώστε μελλοντικά η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει δύο πλήρεις Μοίρες F-35. Στην απάντηση που θα έρθει έπειτα από μερικούς μήνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα περιγράφονται το κόστος για την απόκτηση των αεροσκαφών, οι απαραίτητες υποδομές και η διαδικασία της εκπαίδευσης για τους Έλληνες πιλότους και τεχνικούς. Η διαπραγμάτευση με την αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ίσως και εντός του 2023, με τα πρώτα αεροσκάφη να φτάνουν στην Ελλάδα στα τέλη του 2027.

F-35 ωστόσο πρόκειται να προσγειωθούν πολύ νωρίτερα σε ελληνικά αεροδρόμια, καθώς σε περίπου δύο εβδομάδες τα «αόρατα» μαχητικά αναμένονται στη Σούδα, συνοδευόμενα από F-15, προκειμένου να ενισχύσουν την αμερικανική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία ώστε να εξάγει τα πρώτα συμπεράσματα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του υπερσύγχρονου αεροσκάφους στο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα ελληνικά «φτερά» άλλωστε είχαν πολλές ευκαιρίες να πετάξουν μαζί με F-35 κατά τη διάρκεια ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, με τους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τις δυνατότητες του συγκεκριμένου μαχητικού.

Οι συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς στα μέσα Ιουλίου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενος από ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάμεσα στα σημαντικά ραντεβού που θα έχει εκεί θα επισκεφτεί και το εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Τέξας.

Εγκαίνια και για το νέο Διοικητήριο της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Χθες πάντως ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εγκαινίασε το Διοικητήριο της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Ο αεροπορικός βραχίονας πρόκειται να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες σχεδίασης και διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων κατά τα διεθνή και συμμαχικά πρότυπα.

«Το νέο Διοικητήριο της Μοίρας θα φιλοξενεί το Επιτελείο της Μονάδας, η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε ένα πολυσύνθετο εύρος αποστολών τόσο σε εθνικό όσο και σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της συμμαχικής στοχοθεσίας επίπεδο», ανέφερε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και τόνισε ότι «οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την προσπάθειά μας».

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Θα προσγειωθουν όταν σας κόψουν από τις συντάξεις, δεν σας πληρώσουν τις υπηρεσίες, δεν ψηφίσουν τα νομοσχέδια που μας έχουν γραμμένους κανονικά κλπκλπκλλκλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 😂 έτσι ακριβώς με τη διαφορά ότι όλα αυτά που γράφεις ισχύουν ήδη και θα ισχύουν για πολύ ακόμα αν ετούτη η πολιτική γενιά συνεχίσει να κάνει κουμάντο στην χώρα.

      Διαγραφή