EKEMΣ: Τι πουλάει και τι κερδίζει το «σούπερ μάρκετ» και η χονδρική του Στρατού Ξηράς

EKEMΣ: Τι πουλάει και τι κερδίζει το «σούπερ μάρκετ» και η χονδρική του Στρατού Ξηράς

Του Γιώργου Λαμπίρη

Απολύτως κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα, η οποία λειτουργεί με πόρους που δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποτελεί το Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ), το οποίο δραστηριοποιείται στην πώληση προϊόντων και στην εξυπηρέτηση του Στρατού Ξηράς αλλά και των αναγκών του πολιτικού προσωπικού. Μέσω της λιανικής εξυπηρετεί δικαιούχους στρατιωτικούς αλλά και το πολιτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς, διαθέτοντας τρόφιμα, ποτά, καύσιμα και άλλα προϊόντα. Στη λιανική επί παραδείγματι το ΕΚΕΜΣ εκτός από πρατήριο τροφίμων και ποτών διατηρεί και κατάστημα οπτικών, κατάστημα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, είδη σπιτιού, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Μέσω της χονδρικής εξυπηρετεί τις μονάδες του στρατού ξηράς με αντικείμενο την τροφοδοσία τους, την τροφοδοσία των ΚΨΜ και ανάλογες υπηρεσίες.

Καθαρή κερδοφορία που αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ

Το μεικτό κέρδος μειώθηκε το 2021 κατά 1,08% στα 1,96 εκατ. ευρώ το 2021, από 1,98 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020. Καίριο στοιχείο για την κερδοφόρα πορεία του ΕΚΕΜΣ αποτελεί το συνολικό ποσό έκπτωσης στα τιμολόγια αγοράς αγαθών, το οποίο έφτασε το 2021 στα 1,14 εκατομμύρια ευρώ. Το καθαρό κέρδος του 2021 ήταν 1,46 εκατομμύρια ευρώ από 1,58 εκατομμύρια ευρώ (-7,19%) που ήταν το 2020 και οι πωλήσεις του ήταν19,81 εκατ. ευρώ από 19,92 εκατ. ευρώ το 2020.

Από τα καθαρά κέρδη των 1,46 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό 1,36 εκατ. ευρώ διατέθηκε ως διανομή κερδών στον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ο οποίος υπάγεται στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Τα υπόλοιπα 102,64 χιλιάδες ευρώ διατέθηκαν στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ).

Πώς κατανέμονται οι πωλήσεις λιανικής

Από το σύνολο του τζίρου των 7,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στις πωλήσεις λιανικής, ποσό 3,98 εκατ. ευρώ προήλθε από το πρατήριο τροφίμων και ποτών που διατηρεί στο στρατόπεδο Σακέττα στον Βύρωνα, 184,96 χιλιάδες ευρώ από τις πωλήσεις στην στρατιωτική κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα (ΚΑΑΥ Αγ. Ανδρέα), 534,96 χιλιάδες ευρώ από το παράρτημα στο κτίριο του ΓΕΣ στου Παπάγου, 1,56 εκατ. ευρώ από το πρατήριο καυσίμων και 1,14 εκατ. ευρώ από το πολυκατάστημα. Οι λιανικές πωλήσεις αντιστοιχούν στο 37,4% των συνολικών πωλήσεων του 2021 και ήταν αυξημένες κατά 9,2% σε σύγκριση με το 2020. Οριακά μειωμένες ήταν οι πωλήσεις του πρατηρίου τροφίμων και ποτών με 0,37% και σημαντικά αυξημένες αυτές του πολυκαταστήματος με 36,77% λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός που επανέφερε την κίνηση στο φυσικό κατάστημα. Έντονα αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις του υποκαταστήματος στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα με 37,55% λόγω της λειτουργίας του για πρώτη φορά σε δωδεκάμηνη βάση. Ενισχυμένες ήταν επίσης οι πωλήσεις στο υποκατάστημα του ΓΕΣ με 11,62% αλλά και στο πρατήριο καυσίμων με 16,71%. Κυριότερη πηγή εσόδων για το ΕΚΕΜΣ αποτελούν ωστόσο οι πωλήσεις χονδρικής, οι οποίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κύκλου εργασιών. Αυτές αφορούν στην πώληση καυσίμων, σε πωλήσεις της κεντρικής αποθήκης αλλά και σε τριγωνικές συναλλαγές για την εξυπηρέτηση των αναγκών του στρατού.

Στις 58 ημέρες ο μέσος χρόνος εξόφλησης των προμηθευτών

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο εξόφλησης των προμηθευτών του, ο μέσος όρος ημερών ήταν 57,91 στη διάρκεια του 2021. Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές την προηγούμενη χρονιά, μειώθηκαν κατά 17,85% στα 2,55 εκατ. ευρώ από 3,11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020.

Να σημειωθεί ότι στο πλάνο του ΕΚΕΜΣ ήταν η διασύνδεσή του στη διάρκεια του 2022 με το Στρατιωτικό Πρατήριο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ανεφοδιασμού των μονάδων και υπηρεσιών του στρατού και την εξυπηρέτηση των πελατών – δικαιούχων του.

Σημειώνεται ότι το ΕΚΕΜΣ στη διάρκεια του 2021 προχώρησε στην εγκατάσταση ηλεκτροφορτιστή, στρεφόμενο και αυτό προς την ηλεκτροκίνηση, ενώ προχώρησε στην τοποθέτηση αυτόματου πλυντηρίου αυτοκινήτων στο πρατήριο καυσίμων που διατηρεί. Στον σχεδιασμό του είναι η σταδιακή συντήρηση του πάγιου εξοπλισμού σε όλα τα καταστήματα και υποκαταστήματα που διατηρεί.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. αμα δεν πληρωνεις υπαλληλους κερδοφορα θα ειναι η επιχειρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή εσύ παίρνεις τον μισθό σου και δουλευεις με συγκροτημενο ωραριο, πολυ μακρυά από στην μοναδα και τις ασκήσεις και συμεχίζεις τις παρλαπίπες σου; Πες μας ποιος είσαι να σε παρουμε από εκεί και κατευθείαν στον Έβρο να φυλάς μέρα νυχτα τα σύνορα ή να καθαρίζεις τα χοτσπότ του τύπου που έβαλες μέσον για να σε πάρουμε στο ΕΚΕΜΣ και έχει και θράσος να ποστάρεις σαχλαμάρες επιπέδου γιούφτου. Ρε δεν θέλετε να κανετε τίποτα; Τι νομίζετε πως είστε; Έχεις υπόψη το ωράριο στα ιδιωτικά SM και τους μισθούς πείνας;

      Διαγραφή
    2. Εγώ ξέρω τι γράφω και το γράφω απο την πρώτη γραμμή "παρλαπίπα διευθυντή" δεν είμαι υπάλληλος σου και τα χρόνια που έχω εγώ στην παραμεθόριο σε τάγματα θες δύο θητείες να τα φτάσεις

      Διαγραφή
    3. Δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό από την στιγμή που αυτό που λέει ο άνθρωπος για κερδοφορία χωρίς κόστος μισθοδοσίας υπαλλήλων, είναι η απόλυτη αλήθεια...
      Αν υπολογίσουμε ότι απασχολούνται συνολικά 50 στελέχη και μόνιμοι υπάλληλοι με Μ.Ο. μικτών αποδοχών τα 1.700 ευρώ, τότε
      50*1700*12=1.020.000 ευρώ συν τις καταναλώσεις ρεύματος, νερού και καυσίμων....

      Διαγραφή
    4. Υπολόγισε και πόσοι οπλίτες "δουλεύουν" που δεν παίρνουν μισθό

      Διαγραφή
  2. Να δω υπουργε ποτε θα κοψεις τους δικαιουχος που δν εχουν καμια σχεση με στρατο...αλλοι τα δουλευουνε και αλλοι τα χαιρονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'ντάξ ρε μάχιμε με άπειρες θητείες στα παραμεθόρια τάγματα, το έκανες το διάβημα σου και κατέθεσες τις εμπειρίες σου. Πήγαινε τώρα στον τρίτο διάδρομο αριστερά όπως κοιτάς στην ώρα δώδεκα και τοποθέτησε τα κουτιά με τις πάνες ακράτειας και τις σερβιετες και τακτοποιημένα, όχι τσαπατσοδουλειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλλον τον ξερεις καλυτερα το χωρο ακομα και απο αυτους που δουλευουν εκει....τυχαιο;;;

      Διαγραφή
  4. Να κοβατε και την εισοδο και στην καθε καρυδιας καρυδι καλα θα ητανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί σε ενοχλεί αν ψωνίζει "κάθε καρυδιάς καρύδι" ? Όσο περισσότεροι πελάτες, τόσο μεγαλύτερος τζίρος, τόσο περισσότερα έσοδα για το ΜΤΣ, δηλ. για τα μερίσματα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διότι μικρέ άσχετε και δικαιωματιστη, οι εταιρείες δίνουν συγκεκριμένες προσφορές ΜΟΝΟ για το ΕΚΕΜΣ, γιατί αλλιώς δημιουργούν μέγιστο πρόβλημα με τα γύρω SM. Έτσι και εδώ, μόλις ανιχνεύσουν στην επισκεψιμότητα αλλότριους καταναλωτές πέφτει αμέσως η προσφορά και το ΕΚΕΜΣ, αναγκάζεται να επιδοτεί την τιμή με τα ΔΙΚΑ μας χρήματα, σε άσχετους και ευπαθείς ομάδες. Άντε τώρα να πάρεις τα passα σου και να κοιμηθείς ήσυχος, γιατί ούτως ή άλλως η πατρίδα κοιμάται τον ύπνο του ξεφτιλισμενου ραγιά.

      Διαγραφή
    2. Φιλε εσυ τα δουλευεις. Κ ερχεται ο ασχετος μη στρατιωτικος και στο παιζει κ ιστορια στον ιδρωτα σου. Χαιρονται το εκεμσ μη στρατιωτικοι και εσυ εκατο χρονια εκτος αθηνων ψωνιζεις μασουτη ....

      Διαγραφή
  6. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο κυριος ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ. ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΟ Σ/Μ ΠΟΣΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ? ΠΟΙΑ ΤΙΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΕΜΣ? ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ...Ο ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΦΤΗΝΟΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ. ΑΛΛΑ ΦΑΣΟΛΑΣ- ΒΡΩΜΟΝΤΑΛΗΚΕΡΗΣ -ΒΕΝΖΙΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕΣ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή