Η απάντηση Σκυλακάκη για αυξήσεις μισθών και επαναφορά επιδομάτων δώρων-αδειών στελεχών ΕΔ-Επιδόματα ΟΒΑ

Η απάντηση Σκυλακάκη για αυξήσεις μισθών και επαναφορά επιδομάτων δώρων-αδειών στελεχών ΕΔ-Επιδόματα ΟΒΑ

Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 5914/20-6-2022 ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ Ν.Παπαναστάσης & Θ.Παφίλης, από πλευράς δικής μας αρμοδιότητας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Α) Με τις διατάξεις της περ.1 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ’ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄ 222) ορίζεται ότι τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. (συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ του Κεφαλαίου Α΄ του ν.3429/2005) και Ο.Τ.Α. καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, καταργούνται από 1.1.2013. Επισημαίνεται ότι οι ως άνω διατάξεις του ν.4093/2012 εκρίθησαν ως συνταγματικές με τις υπ’ αριθμ. 1307/2019 και 1316/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε..

Β) Με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ (άρθρα 124 έως και 127) του Μέρους ΣΤ΄ του ν.4472/2017 (Α΄ 74) μεταρρυθμίστηκε, αναδρομικά από 1-1-2017, το μισθολογικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Ε.Δ. – Σ.Α.). Με τις διατάξεις της παρ. Β΄ του άρθρου 127 του ιδίου νόμου προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών στα στελέχη των Ε.Δ. – Σ.Α., λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών, καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας.

Γ) Για να καταστεί δυνατή η χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (περ. β΄ της παρ. Δ΄ του άρθρου 127 του ν.4472/2017), η προκαλούμενη δαπάνη θα πρέπει να καλυφθεί στο πλαίσιο του εκτελούμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεδομένων και των σοβαρών οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση της πανδημίας COVID-19 και η αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Επίσης, από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ (άρθρα 124 έως και 127) του Μέρους ΣΤ΄ του ν.4472/2017 δεν προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης στο στρατιωτικό προσωπικό των Ε.Δ. για εκτέλεση εικοσιτετράωρης υπηρεσίας κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις επίσημες ή τοπικές αργίες.

Δ) Με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 126 του ν.4472/2017 ορίζεται ότι οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης λαμβάνουν βασικό μισθό που αντιστοιχεί στο μισθολογικό κλιμάκιο 19 της Γ΄ Κατηγορίας (του άρθρου 124 του εν λόγω νόμου). Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. Ε΄ του άρθρου 127 του ιδίου νόμου, τα επιδόματα των παραγράφων Β΄ έως Ε΄ (συμπεριλαμβανομένου του μηνιαίου επιδόματος παραμεθορίων Νομών) του ιδίου άρθρου και νόμου δεν καταβάλλονται, μεταξύ άλλων, στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης.

Ε) Ο προσδιορισμός των Μονάδων Προκαλύψεως, αναφορικά με τον καθορισμό των δικαιούχων στελεχών των Ε.Δ. του επιδόματος της παρ. Ε΄ του άρθρου 127 του ν.4472/2017, εμπίπτει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου που αφορούν τα στελέχη των Ε.Δ. – Σ.Α., όπως και τις λοιπές κατηγορίες προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζονται κάθε φορά με βάση την Κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας, κατά την κατάρτιση προπαντός του ετήσιου Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

20 Σχόλια

  1. Τραγικοί........ εξέδωσε την ανακοίνωση από το 6αστερο ξενοδοχείο της Μυκόνου όπου κάνει διακοπές. Ο ΥΕΘΑ μας τι λέει; επεξεργάζεται το περιβόητο νομοσχέδιο ή πάει και αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης, από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ (άρθρα 124 έως και 127) του Μέρους ΣΤ΄ του ν.4472/2017 δεν προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης στο στρατιωτικό προσωπικό των Ε.Δ. για εκτέλεση εικοσιτετράωρης υπηρεσίας κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις επίσημες ή τοπικές αργίες. Τι εννοεί ο ποιητής;;; Πως δεν δικαιούμαστε αποζημίωσης;;;; Και ακόμη εκτελούμε υπηρεσίες;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γνωρίζεται πιστεύω ότι οι βουλευτές παίρνουν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας (καλοκαιριού). Το ονόμασαν χορηγία και δεν καταργήθηκε από 1.1.2013. Αυτά, καλό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκυλακάκης, της γνωστής οικογένειας βεβαίως βεβαίως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κρίμα πραγματικά για τον κόσμο που υποφέρει οικονομικά και φέρονται με αυτό τον τρόπο στο στρατο που είναι σε όλα μεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνετε υπομονή έρχονται εκλογές,οι απαντήσεις θα απαντηθούν πλήρως εκεί,και για την νυχτερινή αποζημίωση,και για τα δώρα, Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας,και για την μισθολογική προαγωγή των κλιμακίων των ΕΜΘ,για όλα λοιπόν θα πάρετε απαντήσεις στην κάλπη.Μηπως το μετονομάσουν και για εμάς ως χορηγία,μιας και δεν καταργήθηκαν για κάποιους.Λιγο υπομονή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυριοι, καντε ενα OSINT για τον σκυλακακη.
    Θα φριξετε με το τι εκπροσωπει, τι ειναι και απο ποιους στηρίζεται αυτο το ατομο...
    Δεν θα εχετε μετα καμια απορια για αυτον και την ιδεολογία που εκπροσωπεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την δική μας απάντηση να δείτε το βράδυ των εκλογών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι ΕΜΘ θα σας απαντήσουν το βράδυ των εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχουν δικαίωμα ψήφου οι ΕΜΘ και οι λοιποί ''φτωχοί συγγενείς"

      Διαγραφή
    2. προς :Δευτέρα, Ιουλίου 18, 2022 12:23:00 μ.μ.
      Σιγα γαλαζοαιματε , θα σου πεσει η μυτη

      Διαγραφή
    3. Παιδιά (προς ΕΜΘ κυρίως) : αν είναι να γινόμαστε αναμεταξύ μας νούμερα,δεν έχει νόημα...

      Διαγραφή
  11. Για να μας εξηγήσει κάποιος, γιατί τον παππού του δεν τον ήθελε κανείς, ούτε οι συμμαθητές του από την ΣΣΕ, ούτε οι συνάδελφοί του; Γιατί αποτάχθηκε ατιμωτικά από το στράτευμα και από ανόμοιες πολιτικά κυβερνήσεις; Γιατί κατηγορήθηκε για προδοσία και ανατροπή κυβέρνησης; Μηπως έτσι εξηγείται και το μίσος που τρέφει κάποιος συγγενής του (από τις πράξεις και τις ενέργειες του) για τους στρατιωτικούς και γενικά τις ΕΔ; Όλα τα παραπάνω στοιχεία υπάρχουν σε ανοικτές πηγές στο διαδίκτυο, προσβάσιμα στο καθένα ενδιαφερόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να θυμάστε τι δεν κάνατε για τα προβλήματα των ένστολων το βράδυ των εκλογών!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χορηγία Χριστουγέννων, χορηγία Πάσχα,και χορηγία επιδόματος αδείας,ξαναψηφιστε τους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Που είναι το νομοσχέδιο για τα στελέχη οεο? Θα σας εξηγήσουμε καλά το όνειρο στις εκλογές. Η φάπα θα είναι υπερηχυτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς αυτό (οχι αυτόν) που λέει για το δικαίωμα ψήφου και λοιπούς φτωχούς συγγενείς. Άραγε τολμάς να τα πείς αυτά σε ανοιχτό χώρο? Δημόσια σε κάποια αναφορά? Όχι βέβαια, μεγάλε πολεμιστή του πληκτρολογίου. Σίγουρα κάποιος ΕΜΘ η φτωχός συγγενής κανονίζει εσένα και όχι μόνο....γιαυτό τόση κακία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κοντινή γιορτή !!!
    Μ\ΜΑΥΡΟ στο Μαυρογιαλούρο και τους όμοιους του ΚΑΤΑΜΑΥΡΟ!!!
    Μας έχουν Γονατίσει τα ομορφόπαιδα ....
    Για τα δικά τους όμως ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή