Σημαντικό-Αναδρομικά: Στο τραπέζι και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς - Τι θα κερδίσουν οι συνταξιούχοι

Σημαντικό-Αναδρομικά: Στο τραπέζι και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς - Τι θα κερδίσουν οι συνταξιούχοι

«Κρυφό άσο» έχει στο μανίκι της η κυβέρνηση για τα αναδρομικά, που είναι ο συμψηφισμός τους για όλους τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν κάνει αγωγές με τα υπόλοιπα από τις προσωπικές διαφορές που λαμβάνουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση)

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 06/07/2022 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com

Το σενάριο αυτό, το οποίο αποκάλυψε πρώτος ο «Ελεύθερος Τύπος» στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της 29ης Ιουνίου με την απόφαση για τα αναδρομικά που δίνει το ΣτΕ, είναι στο τραπέζι του σχεδίου που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με πολλές πιθανότητες να είναι και αυτό που θα εφαρμοστεί για να μετριαστεί το κόστος από την επέκταση της απόφασης στους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές για να διεκδικήσουν τις μειώσεις συντάξεων έως τις 31/7/2020.

Το τεχνικό θέμα είναι ο τρόπος που θα συμψηφιστεί η προσωπική διαφορά με τα αναδρομικά, καθώς θα πρέπει να γίνουν δύο υπολογισμοί:

Να βρεθούν οι περικοπές και τα Δώρα των 11 μηνών που θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους μέσα από τα αρχεία του ΕΦΚΑ.

Να επιστραφούν τα ποσά αυτά «λογιστικά» στις συντάξεις και να συμψηφιστούν με την αντίστοιχη προσωπική διαφορά.

Μετά τις δύο αυτές πράξεις θα προκύψει είτε μηδενισμός προσωπικής διαφοράς είτε μηδενισμός και περίσσευμα αναδρομικών, που σημαίνει σταθερή αύξηση στην τσέπη, ή μείωση της προσωπικής διαφοράς, που εκτιμάται ότι θα μηδενιστεί με τις αυξήσεις του 2023.

Με το σενάριο αυτό καταργείται η προσωπική διαφορά, που είναι και ο διακαής πόθος για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους (πολλοί προτιμούν να μηδενιστεί η διαφορά από το να πάρουν αναδρομικά και να τη διατηρήσουν), και το μεγάλο κέρδος είναι ότι με το μηδενισμό της ανοίγει η πόρτα για να πάρουν τις αυξήσεις του 2023 και αυτοί που δεν θα τις έπαιρναν, γιατί θα συμψηφίζονταν με την προσωπική διαφορά.

Στην πράξη, η περίπτωση συμψηφισμού μέρους ή όλης της προσωπικής διαφοράς με τα αναδρομικά σημαίνει ότι θα πάρουν πίσω το ποσό που αποκόπηκε από τις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου και θα έχουν αυξήσεις από το 2023.

Για παράδειγμα, ο συμψηφισμός αναδρομικών και προσωπικής διαφοράς μπορεί να γίνει ως εξής:

Συνταξιούχος που είχε μείωση επικουρικής 100 ευρώ θα πρέπει να πάρει αναδρομικά για 11 μήνες 1.100 ευρώ και άλλα 400 ευρώ από τα Δώρα επικουρικής, δηλαδή σύνολο αναδρομικών 1.500 ευρώ. Το ποσό αυτό διαιρείται διά του 12 και βγαίνει στα 125 ευρώ. Τα 125 ευρώ θα περάσουν στη σύνταξη και θα σβήσουν αντίστοιχη προσωπική διαφορά. Αν έχει 200 ευρώ προσωπική διαφορά και σύνταξη 900 ευρώ, δηλαδή σύνολο 1.100 ευρώ, τότε με το συμψηφισμό θα παίρνει σύνταξη 1.025 ευρώ (900+125=1.025) και η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 75 ευρώ (200-125=75). Με μια αύξηση 6% για το 2023 ο συνταξιούχος θα πάρει άλλα 62 ευρώ, που θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία θα περιοριστεί στα 14 ευρώ. Με την αύξηση του 2024 θα μηδενίσει τα 14 ευρώ της προσωπικής διαφοράς και θα πάρει καθαρό κέρδος περίπου 50 ευρώ στην τσέπη.

Συνταξιούχος που είχε μείωση επικουρικής 130 ευρώ από τις αντισυνταγματικές μειώσεις θα πρέπει να πάρει αναδρομικά για 11 μήνες 1.430 ευρώ και άλλα 500 ευρώ από τα Δώρα επικουρικής, δηλαδή σύνολο αναδρομικών 1.930 ευρώ. Το ποσό αυτό διαιρείται διά του 12 και βγαίνει στα 160 ευρώ. Τα 160 ευρώ θα περάσουν στη σύνταξη και θα σβήσουν αντίστοιχη προσωπική διαφορά. Αν έχει 140 ευρώ προσωπική διαφορά και σύνταξη 1.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο 1.140 ευρώ, τότε με το συμψηφισμό θα παίρνει σύνταξη 1.160 ευρώ (1.000+160=1.160) και η προσωπική διαφορά θα μηδενιστεί τελείως. Ο συνταξιούχος θα είναι σαν να πήρε και 20 ευρώ από τα αναδρομικά, μηδενίζοντας και την προσωπική διαφορά (160-140=20). Επιπρόσθετα, η αύξηση του 2023, που θα είναι περίπου στα 70 ευρώ, θα πάει όλη στην τσέπη και η τελική σύνταξη θα φτάσει στα 1.230 ευρώ.

Όλα τα σενάρια συμψηφισμού αναδρομικών με προσωπική διαφορά θα εξεταστούν με κριτήριο το κόστος που προκύπτει και που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι μικρότερο από το να πληρωθούν 3,4 δισ. ευρώ αναδρομικά σε όλους.

Ωστόσο, το σενάριο συμψηφισμού θα απαιτήσει και ειδικότερες νομοθετικές ρυθμίσεις – αν τελικά επιλεγεί.

Αυτά που δίνει, πάντως, αμετάκλητα το ΣτΕ στους συνταξιούχους με αγωγές ως 31/7/2020 είναι:

Αναδρομικά 11 μηνών για μειώσεις επικουρικών και Δώρων επικουρικών.

Αναδρομικά 11 μηνών για Δώρα κύριων συντάξεων.

Τόκο (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) στα ποσά που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και σε αυτά που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα Δώρα.

Προσοχή: Με βάση τα σενάρια, σε έναν πιθανό συμψηφισμό- επέκταση των αναδρομικών με τις προσωπικές διαφορές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη μηδενίσει την προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό, και αντί συμψηφισμού θα περιμένουν να πάρουν αναδρομικά στο χέρι!

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Στους συνταξιούχους απευθύνομαι. Καλά πιστεύετε αυτούς τους απατεώνες που επί τρία χρόνια σας σταργγισαν σαν λεμόνια? Είναι να απορεί κάνεις αν υπάρξει έστω και ένας συνταξιούχος που θα τους ψηφίσει. Σας κοψαν μισθούς δώρα, εφάπαξ, βοεα, σας έβαλαν φόρους ακόμα και στον αέρα που αναπνέετε. Προσωπικες και απρόσωπης διάφορες, φόρους αλληλεγγύης υπέρ των λαθρο, ότι μπορούσαν να σκαρφιστουν για να σας ξεσκίσουμε στις μειώσεις. Ήρθε η ώρα να τους ξεσκθσετε εσείς. Ξέρετε, πολύ πολύ καλά ξέρετε τι να κάνετε, ποιο κόμμα να ψηφίσετε για να τους τσάκισετε όπως σας τσάκισαν αυτοί. Μην δείξετε αδιαφορία. Μετά τις εκλογές αν βγουν το τι έχετε να πάθετε δεν λέγεται. Ότι σας δώσουν τώρα θα σας τα πάρουν επί 10 πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πληρης καταργηση της προσωπικης διαφορας,που μας εβαλαν ενα μερος της συνταξης μας να εχει γινει προνοιακο επιδομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ , ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ.
      ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΗ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ (ΧΑΝΙΑ) ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ
      ΣΧΕΣΗ ; ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΝΥΠΗΡΕΤΗΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕΤΑΞΥ 2008-2010 ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΧΑΣΕΙ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ (ΑΝΘ/ΣΤΗΣ Η΄ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ) . ΚΑΛΗ
      ΔΥΝΑΜΗ . ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

      Διαγραφή
  3. πληρης καταργηση της προσωπικης διαφορας,που μας εβαλαν ενα μερος της συνταξης μας να εχει γινει προνοιακο επιδομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. H ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΚΩΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΣΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ και ειναι στον ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ-Οτι ισχυσει στους υπολοιπους που ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα απορροφαται θα ισχυσει και στους ιδιους.ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ θα απορροφηθει Τιθεται ΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ειτε με θετικαη ειτε με ΑΡΝΗΤΙΚΗ.-Επειδη πολλα ΜΕΝΤΙΟΥΜ μιλανε γαι ...εκλογες τι θα ψηφισουν κανενα δεν ενδιαφερει.ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΑΝΩΝΥΜΟ . ΔΥΣΤΥΧΩΣ , ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ , ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ
    . ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΣΕΙ , ΠΑΝΤΩΣ (ΚΑΙ) ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ , (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ , ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΟΤΕ......) ΜΗ ΥΜΕΤΕΡΟΙ , ΘΑ ΤΟ
    ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ . ΓΙΑΤΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ . Ο ΣΩΖΩΝ
    ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΕΙΤΟ . ΝΑ ΦΕΡΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ . ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ 2.300 ΙΕΡΕΩΝ .
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙ-
    ΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΠΛΥ-
    ΤΩΝ) ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΟΝΟΚΟΥΚΙ . ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΘΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ.
    ΘΛΙΨΗ-ΑΗΔΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ-ΑΠΟΠΑΤΟΣ-ΧΑΒΟΥΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ και κυριως μην γραφετε ανακριβειες ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΛΛΑ στο νομοσχεδιο μπηκε ταξη.Οι ιερεις πληρωνονταν κανονικα και δημιουργηθηκαν πλεον ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ χωρις επιβαρρυνση κρατικου προυπολογισμου,Δημιουργηθηκε ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ που επρεπε να υπηρχεΟΠΩΣ ΗΔΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟ ΕΤΩΝΣ ΕΔ-ΣΑ-ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ της Υπ Παιδειας.Εκτος απο πειθαρχικα μετρα αναφερει ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΖΡΗΜΑΤΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ καρτικου προυπολογισμου δεν θα ανεβουν οσες προαγωγες και να γινουν Αρχιμανδριτων ,ιερεων κλπ

      Διαγραφή
  6. Ουκ ανδρός όρκοι πίστις, αλλ’ όρκων ανήρ.
    – Δεν είναι οι όρκοι που μας κάνουν να πιστέψουμε κάποιον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος που μας κάνει να πιστέψουμε τους όρκους.
    Αισχύλος, 525-456 π.Χ., Αρχαίος τραγικός ποιητής (Αποσπάσματα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δραχμη δεν προκειται να παρουμε,μονο ψιχουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή