Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν Στελέχη ΕΔ-ΣΑ-Απόστρατοι από κατάργησή της-Δείτε τα ποσά (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν Στελέχη ΕΔ-ΣΑ-Απόστρατοι από κατάργησή της-Δείτε τα ποσά (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αυξήσεις αποδοχών σε δημόσιο και συντάξεις φέρει η κατάργησή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 07/07/2022 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ gpalaitsakis@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι - απόστρατοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα δουν τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από το επόμενο έτος λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΕΑ) στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση από την 1η-1-2023, για όλους τους φορολογουμένους. Αυτό θα συμβεί επειδή από τον Ιανουάριο του 2023 θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και από όλες τις συντάξεις.

Την πλήρη και μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από το 2023 εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έως τώρα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισέπραξαν πέρυσι και εισπράττουν και φέτος οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές -αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος.

Ποιους αφορά

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους από το επόμενο έτος θα έχει ως άμεση συνέπεια να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ

οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ

οι συνταξιούχοι-απόστρατοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ

• τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές

Όλες αυτές οι κατηγορίες μισθωτών υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και συνταξιούχων-αποστράτων θα δουν από τον Ιανουάριο του 2023 τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν οι πλέον υψηλόμισθοι, δηλαδή τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι δικαστικοί λειτουργοί και τα στελέχη του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα (οι γενικοί και ειδικοί γραμματείες, οι επικεφαλής των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των Α.Ε. του Δημοσίου).

Σύμφωνα με αναλυτικό πίνακα παραδειγμάτων που παραθέτουμε, οι καθαρές αποδοχές των παραπάνω κατηγοριών μισθωτών υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου τομέα, καθώς επίσης και των παραπάνω κατηγοριών συνταξιούχων με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από 14.000 έως 200.000 ευρώ θα αυξηθούν κατά 44 έως 15.351 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 3,67 έως 1.279,25 ευρώ σε μηνιαία βάση, αν η κυβέρνηση καταργήσει και γι’ αυτές τις κατηγορίες την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την 1η-1-2023. Η συνολική πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη που θα προκύψει από την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

16 Σχόλια

  1. ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.4,ΟΟ ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΙΚΤΑ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ.Η ΚΑΛΠΗ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μη τη καταργήσει τότε, όταν σου την έβαζαν άλλα έλεγες γίδι.

      Διαγραφή
  2. Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά οποίος απόστρατός ψηφίσει αυτό το άθλιο κόμμα έχει σοβαρό πρόβλημα μνήμης και κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Yes I think to myself what a wonderful world.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέρετε τι θα πάρετε οι απόστρατοι εεεεεεεε? Ψηφίστε τους πρρρρρρρρρρρρροοοοοοοοοοοοβαααααααταααααααα. Ουαααχαχαχαχα αααααα. Άκου εκεί λέει θα παρουνΟΥΑΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι και το αφεντικό σου. Ορρ4χαααααηφφφφξωψφδδδ

      Διαγραφή
  6. Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα είναι το ΣΎΝΟΛΟ ΠΟΣΩΝ -για να υπολογιστεί μετά η κράτηση έναντι ειδικής εισφοράς Ν3986/11 άρθρο 29-.
    πχ ενημερωτικά ΙΟΥΝΊΟΥ/2022
    (Μηνιαίο πληρωτεο κύριας σύνταξης συν κράτηση φόρου της συν κράτηση έναντι ειδ. εισφοράς)συν(μηνιαίο πληρωτεο ΜΤΣ συν κράτηση φόρου του)συν(μηνιαίο πληρωτεο ΕΤΕΧ συν κράτηση φόρου του) Χ 12 μήνες=......Χ 2,2% (έως 20.000).
    Στην κύρια σύνταξη γίνεται η κράτηση κάθε μήνα, ενώ στα 2 άλλα ταμεία,όταν εκκαθαρίζεται η φορολογική δήλωση έτους που έχουμε υποβάλλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Την παύση της παρακράτησης εκ του μερίσματος του ν 4093/12 για όσους αποστρατεύτηκαν πριν το 2016 να εισελθει για διαβουλευση. Για να μην ξανά ακουσθεί εμείς θέλαμε αλλά "ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΝΑΜΕ " είναι στην διακριτική σας ευχέρεια κ. Υπουργέ να " ξανά συναντήσετε" με το "ραντεβού" αυτό την πολυπληθέστατη οικογένεια των Αποστράτων.... Τελευταία ευκαιρία και για σας και για μας κ. Υπουργέ και ο νοών νοείτο!!!..... ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕΑ οποιος δεν την θελει να την επσιτρεψει ΟΙΚΟΘΕΛΩΣ.
    Στο σύνολο των προσπαθειών ευχαριστούμε θερμά και την ηγεσία της ΠΑ τον Α/ΓΕΑ και φυσικα τον ΥΕΘΑ που στέκoνται αρωγοί πάντα στην επίλυση των προβλημάτων.
    Ο Πρωθυπουργός θα ανέβει στην ΔΕΘ με ένα σημαντικό καλάθι νέων αυξήσεων για την επόμενη τετραετία. Εκτός από το επιτελικό κράτος 2.0 και το Ολοήμερο Σχολείο 2.0, θα ανακοινώσει νέα αύξηση στο κατώτατο μισθό, αύξηση 6% στις κύριες συντάξεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε θερμά εσένα και την παρέα σου με τα καλάθια για τα υπέροχα ανέκδοτα που μας προσφέρετε.

      Διαγραφή
    2. Τρεξε να ανοιξεις καμμια σαμπανια για να το γιορτασεις......

      Τα πολλα λεφτα που θα παρεις......

      Διαγραφή
  8. Για το 95% των αποστρατων η ΕΕΑ είναι 3,67 έως 20€ το μήνα. Ότι παίρνουμε είναι καλό, αλλά είναι στο όριο της επαιτείας και του μέγιστου εμπαιγμού να ανακοινωνεται από τον Πρωθυπουργό. Ισοδυναμεί με 1 λίτρο ηλιέλαιο για τους χαμηλοτερους έως 5λιτρο για σύνταξη επιπέδου Αρχηγών. Και υπάρχουν παραπάνω απόψεις ανθρώπων που αναρωτιέσαι πόσο οσφυοκαμπτες ακόμη και σαν συνταξιούχοι με κομματικές παρωπίδες παραμένουν. Έχουμε τελικά κυβερνήσεις αντάξιες αυτού που είμαστε, δηλαδή γιουσουφάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχει πέσει πολύ, δράπανο, ότι δεν αρέσει δεν ανεβαίνει ε? Στωραιοι! Μόνο όσους χτυπούν παλαμάκια, να ανεβάζετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε σεις που τα γράφετε αυτά... έχετε βαλθεί να μας τρελάνετε? Τι σας έχουν τάξει, μπορείτε να μας πείτε, για το τόσο λιβανισμα? Εδώ μας χρωστάνε, τόσα δεδικασμένα κ σεις μιλάτε για 3 κ 4 Ευρώ το μήνα (που οι άλλοι ήδη, λαμβάνουν δύο χρόνια), όταν έχουν πάρει τα 12 χρόνια, άνω των 30000€, από την μείωση των μισθών, από τον καθένα από μας? Ναι καλά το ακούτε, εσείς που γράφετε, νουβέλες, 30000€ το λιγότερο από τον μικρό έως κ πάνω από 50000€, από τους μεγαλύτερους μισθωτούς των ΣΑ κ απόμαχους! @@@@@@@ το λοιπόν λίγο, προκαλείτε, όπως προκαλούν κ όσοι πολιτικοί φωνασκουν, ότι καταργείται, τούτο η εκείνο, σε βάθος χρόνου! Έλεος, πιστέψτε το ότι προκαλείτε! Κ κοφτετο, αρκετά πλέον!

      Διαγραφή
    2. Για τον 11-7-2022 10:59:00 μ.μ.
      Πόσο δίκιο έχεις αλλά ποιος να σε ακούσει όταν ακόμη και σήμερα υπάρχουν προσκολλημένοι στο αριστερός, δεξιός, κεντρώος, άριστος και αχριστερός, άτομα που δεν καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί τι έχουμε στερηθεί και τι έχει χαθεί για πάντα, άτομα που μιλούν για επιτελικό κράτος 2.0 και το ολοήμερο σχολείο 2.0 λες και η ποιότητα ζωής και ευημερίας μας είναι έκδοση λογισμικού, τόσο χάλια δηλαδή. Το τραγικότερο όλων να πανηγυρίζουν όταν τους τάζουν (όχι δίνουν) επιστροφή του 1/10 των χαμένων (κλεμμένων) τους μισθών. Γιαυτό επικεντρωθείτε, όσοι έχετε μνήμη, στο δικό μας καλό και μη σπαταλάτε ούτε μια σταγόνα σάλιου για φτύσιμο, δεν το αξίζουν.

      Διαγραφή