Άρνηση καταβολής για 6ο έτος της νυκτερινής αποζημίωσης-Επιστολή στην ΠτΔ

Άρνηση καταβολής για 6ο έτος της νυκτερινής αποζημίωσης-Επιστολή στην ΠτΔ

ΦΩΤΟ: Τρίτη 17-03-2020 - Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η ΠΟΕΣ απέστειλε επιστολή προς την ΠτΔ και Αρχηγό των ΕΔ κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ΘΕΜΑ: Ειδική Αποζημίωση Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων για Απασχόληση Κατά τις Νυχτερινές Ώρες

Ειδικότερα:

Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε.

Εκπροσωπώντας θεσμικώς Ελληνίδες και Έλληνες στρατιωτικούς, απευθυνόμαστε σ’ Εσάς ως Αρχηγό των ΕΔ στο πλαίσιο του άρθρου 45 του Συντάγματος και επικαλούμενοι παράλληλα την πρότερη ιδιότητά σας ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιτρέψτε μας να Σας μεταφέρουμε την έντονη δυσαρέσκεια όλων των στρατιωτικών, αναφορικά με τη συστηματική και παγιωμένη μη συμμόρφωση της Πολιτείας με τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην άρνηση καταβολής -για έκτο συναπτό έτος- της αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας που ο νόμος ορίζει [Ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α΄ 74)], κάτι που επιβεβαιώνεται εκ νέου και από την πιο πρόσφατη αλληλογραφία στο πλαίσιο ερωτήσεως κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Από το 2018 κι έπειτα, με πλήθος εγγράφων της Ομοσπονδίας μας, τα οποία εξελίχθηκαν σε ερωτήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου, λαμβάνουμε σταθερά την ίδια απάντηση: δεν ευθυνόμαστε «εμείς», ευθύνονται οι «άλλοι», σαν να πρόκειται, όχι για συναρμόδιους για φορείς (εννοούνται τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών) αλλά για ανεξάρτητους Οργανισμούς δίχως την υποχρέωση της συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ τους.

Καθ’ αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία έχει εγκλωβίσει τις/ους στρατιωτικούς σε ένα άτυπο πινγκ πονγκ, από το ένα Υπουργείο στο άλλο, ως προς μια απόδοση ευθυνών που δεν μας απασχολεί. Μέσω αυτής της τακτικής η Πολιτεία, δυστυχώς, δείχνει στην πράξη την απαξίωση και την αδιαφορία της για το προσωπικό των ΕΔ, που κατά τα λοιπά ξέρει πολύ καλά να χρησιμοποιεί κάθε τόσο σε αλλότριες υποχρεώσεις για να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά, καθώς και να το αποκαλεί διαρκώς «συντελεστή ισχύος», δίχως όμως να του συμπεριφέρεται αναλόγως.

Ωστόσο, αν μέχρι πρότινος παρακολουθούσαμε το θέατρο το παραλόγου περί του ποιος δεν έχει κάνει τι, πλέον ο εμπαιγμός αναβαθμίστηκε: Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα παρουσιαζόταν ως γραφειοκρατικό, ξαφνικά διαπιστώθηκε ότι υπήρχε και δημοσιονομικός παράγοντας που δεν είχε ληφθεί εγκαίρως υπόψιν. Αποτέλεσμα είναι, τα δεδουλευμένα μας να μην μπορούν να καταβληθούν για μια ακόμα φορά. Και σα να μην ήταν αρκετά τα προαναφερθέντα, επιπλέον πληροφορηθήκαμε αρμοδίως ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Πολιτείας εξαρτάται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε.

Επί τρία χρόνια ακούμε από τους αρμοδίους για την επιτυχία του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος. Μόνο που, όταν έρχεται η ώρα της καταβολής των δεδουλευμένων μας, τα συναρμόδια Υπουργεία μας διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι (δημοσιονομικά) δύσκολη.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως, ούτε για τα αναδρομικά που λάβαμε το 2018 (σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ’ αριθμ. 2193/2014 και 1125/2016) είχε υπάρξει πρόβλεψη, όπως μας διαβεβαίωνε ως το 2015 η Πολιτεία, μέχρι που, τελικώς, βρέθηκαν από χρηματοδότηση του Μεγάρου Μουσικής. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η μόνη διαφορά ήταν στην πολιτική βούληση, όχι μόνο προ και μετά 2015, αλλά και σε σχέση και το σήμερα.

Πλέον, όλες/οι οι στρατιωτικοί έχουν αντιληφθεί με απογοήτευση ότι η Πολιτεία δεν επιθυμεί να καταβάλει τα δεδουλευμένα μας και γι’ αυτό αποφεύγει, με διάφορα προσχήματα, να συμμορφωθεί με τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει, αδιαφορώντας και για το παράδειγμα που δίνει. Θεωρούμε δεδομένο ότι, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και την ταυτόχρονη επίκληση του κορωνοϊού, θα ακούσουμε κάποιαν άλλη εύσχημη δικαιολογία που να εξυπηρετεί τον παραπάνω σκοπό.

Είναι θλιβερό ότι, ενώ η Πολιτεία οφείλει να συμπεριφερθεί στους στρατιωτικούς όπως πραγματικά τους αρμόζει και να αναγνωρίσει την προσφορά τους, αντ’ αυτού επί έξι (6) έτη ζητάμε να τηρηθεί ο νόμος. Είναι προφανές ότι η Ομοσπονδία μας δεν μπορεί να επιτρέψει την κατάργηση διά της αποφυγής συμμόρφωσης, μιας σπουδαίας κατάκτησης που επιδιώκαμε επί σειρά ετών (της αναγνώρισης της νυκτερινής εργασίας, η οποία οφείλει να αποζημιώνεται), τη νομοθέτηση της οποίας πετύχαμε με το (α) όμοιο πείθοντας την τότε πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω, Σας απευθύνουμε έκκληση να παρέμβετε, προκειμένου να υπάρξει άμεση συμμόρφωση της Πολιτείας όχι μόνο ως προς την καταβολή της αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας των στρατιωτικών αλλά επί όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων εις βάρος των στρατιωτικών, αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο για μια ακόμα φορά Δικαιοσύνη.

Παραμένουμε στη διάθεσή Σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Στην κάλπη θα φανεί το αποτέλεσμα! Μαυρίστε τους, ξεφτιλίστε τους παντού στα σοσιαλ μεντια, εκεί θα φανεί η δύναμη του απλού ανθρώπου, του στελέχους που αγκομαχει νυχθημερόν για να περνάει καλά και ο ασχημάντρας με iq ραδικιού που φαίνεται και στο ενσταντανε. Ας το χωνέψουν ΔΕΝ θα πάρουν καμμία πλειοψηφία, πολλοί βουλευτές δεν θα ξαναδούν αραλίκι με τζάμπα χρήματα τγς χώρας, πόσους να βολέψουν 2,3,5 σε θέσεις άχρηστοανίκανων, πόσοι να προλάβουν; Οι υπόλοιποι δεν θα μπορούν ούτε για καφέ στις πόλεις τους, εάν τις ξέρουν. Όλα τα σοσιαλ έχουν ξεχειλίσει από οργή για τις αδικίες και την εξαπάτηση των στελεχών των ΕΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΥΡΟ είπαμε σε 3 μήνες σε όλα τα συστημικα απόβλητα. Βρείτε όποιο μικρό κόμμα θέλει καθένας και ρημαξτε τους. Δεν υπάρχει πλέον ιδεολογία αλλά επιβίωση ενάντια σε λησταρχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η προσέγγιση φίλε..αλλά όμως πρέπει να ξέρεις ότι εάν η ψήφος μας διαχέεται σε μικρά κόμματα και με δεδομένο το εκλογικό σύστημα. Τότε δεν γίνεται τίποτα.... απλά εάν θέλουμε να τιμωρηθεί η εκάστοτε κυβέρνηση.. επιλέγουμε τον αντίπαλο της.. και ας μην το πιστεύουμε..... αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.

      Διαγραφή
  3. Ξέρετε πολύ καλά τι πρέπει να ψηφίσουμε όλοι για να τους στειλουμε, όχι απλά στον αγύριστο αλλά ακόμα ποιο μακριά. Δεν είναι ανάγκη να μιλάτε δεξιά και αριστερά για το τι θα κάνετε. Αφήστε τους να πιστεύουν ότι θα τους ψηφίσετε. Σκεφτείτε πόσα και πόσα δεν μας έχουν κάνει όχι μόνο στα οικονομικά θέματα που είναι και τα βασικά, αλλά και σε θέματα εξέλιξης ιεραρχίαςκαι λοιπως συνθηκών διαβίωσης δικό Ν μα και μελω της οικογένειάς μας. Εγώ πλέον δεν τα έχω ειλικρινά με αυτούς που μας κυβερνάνε και μας δουλεύουνε μπρος τα μούτρα μας. Όταν βρίσκω συναδέλφους που λένε ότι θα ψηφίσουν αυτά τα κόμματα, απλά απαξιώ και τους κόβω και την καλημέρα. Κάντε αγώνα όλοι γιατί σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε ψωμί για τα παιδιά μας. Πρέπει να πεσουν και θα πέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν υπήρχε πραγματική ιεραρχία που ενδιαφέρεται για τα στελέχη της θα είχαν παραιτηθεί όλοι. Αν ενδιαφέροντα ειλικρινά για τους υφιστάμενους τους. Δεν τους καίγεται καρφάκι από ότι καταλαβατε τους στρατηγούς Ταξίαρχος κλπ κλπ κλπ πλην ελάχιστον εξαιρέσεων. Πραγματικά είναι να απορεί κάνεις πως είναι δυνατό να μην αρθρωνουν ούτε μια κουβέντα, ούτε κιχ. Θα πάμε με αυτούς στον πόλεμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν μαζέψει κάποιος το σύνολο των ημερών που έχει σπαταλήσει για την υπηρεσία (σε σύνολο ημερών να το μετρήσουμε,και μιλώντας καθαρά για υπηρεσίες καθημερινά μικρές υπερωρίες) θα υπερέβαινε τα 10και χρόνια,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι τόσο ανίκανοι που από τον Μάρτιο ενώ έπρεπε να βγάλουν για διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου άμυνας που αφορά τα στελέχη, ακόμα το φέρνουν. Ρε άχρηστοι πραγματικά να δω ποιος θα σας ψηφίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν βλεπω καποιο σχολιο σε αθρο η δηλωση σε καναλι απο τουs τοσουs {μπαρουτοκαπνισμενουs} συνταξιουχουs ναυαρχουs στρατηγουs πτεραρχουs και οτι αλλο σε -αρχουs η και ενεργεια για να υπερασπιστουν το προσωπικο..... μονο φανφαρεs και γλυψιματα σε δημοσιογραφουs και καναλαρχεs!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή