Νέα όπλα για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αποκτούν οι ΕΔ: Η αλλαγή στρατηγικής και ο «εφιάλτης» των S-400 (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα όπλα για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αποκτούν οι ΕΔ: Η αλλαγή στρατηγικής και ο «εφιάλτης» των S-400 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο εφιάλτης του τουρκικού Στόλου - Η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό μας αποκτούν το πάνω χέρι κόβοντας μια για πάντα τον «αέρα» της Τουρκίας

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 28/06/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Κίνηση-ματ στον τουρκικό Στόλο κάνει η Ελλάδα, μετατρέποντας το όνειρο της Άγκυρας για τη «Γαλάζια Πατρίδα» σε εφιάλτη. Οι αποφάσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτούν το πάνω χέρι.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής έκρυβε ένα σπουδαίο «δώρο» για την Πολεμική Αεροπορία, την απόκτηση του πανίσχυρου αντιπλοϊκού πυραύλου AGM-84 Harpoon, ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών των Ελλήνων αεροπόρων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν το πράσινο φως για την αποδέσμευση του πυραύλου, ο οποίος θα τοποθετηθεί κάτω από τα φτερά των αναβαθμισμένων F-16, κόβοντας μια για πάντα τον «αέρα» του τουρκικού Ναυτικού.

Στην πρώτη γραμμή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα προμηθευτεί τουλάχιστον 60 Harpoon για τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας (το βεληνεκές τους ξεπερνάει τα 270 χιλιόμετρα. Αυτό δείχνει μια αλλαγή στρατηγικής, καθώς οι ΕΔ επικεντρώνονται πλέον στις επιχειρήσεις κατά εχθρικών στόλων). Μέχρι σήμερα, πρόσβαση στο συγκεκριμένο όπλο είχε μόνο το Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα οι φρεγάτες του Στόλου. Πλέον, ο φονικός πύραυλος θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αποτροπής, στα F-16 Viper και τα αναβαθμισμένα Block 50++, που σύντομα θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι ένα μέρος των Harpoon θα «κουμπώσει» και στα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 του Πολεμικού Ναυτικού όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός τους.

Η προσθήκη των Harpoon στο ελληνικό οπλοστάσιο αλλάζει τελείως τα δεδομένα. Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά πλέον τη δυνατότητα να εξοπλίζει όλα της τα μαχητικά με όπλα πολέμου επιφανείας. Μέχρι πρότινος, τον ρόλο αυτό επιτελούσαν τα Mirage 2000 EGM με τους ΑΜ Exocet-39 και από τη στιγμή που αποσύρθηκαν, την αποστολή αυτή ανέλαβαν τα νεοαποκτηθέντα Rafale F3R. Με τους Harpoon, τα μαχητικά που έχουν τη δυνατότητα κρούσης εχθρικών πλοίων αυξάνονται από 24 σε 145. Η στρατηγική επιλογή του Επιτελείου φανερώνει και την απόφαση της Αθήνας να εστιάσει την προσοχή της σε όσα συμβαίνουν στις θαλάσσιες ζώνες της περιοχής μας, ιδίως μετά την ελληνοτουρκική κρίση του 2020.

«Φονικός» συνδυασμός

Στον αέρα, τα F-16 με τους Harpoon και τα Rafale με τους Exocet δημιουργούν ένα «φονικό» δίδυμο, ενώ ο ίδιος συνδυασμός πυραύλων στη θάλασσα από τις παλιές και νέες φρεγάτες και πυραυλακάτους του Στόλου στήνει ένα αδιαπέραστο τείχος αποτροπής.

Στην περίπτωση, δηλαδή, που η Άγκυρα επιχειρήσει να κινηθεί εναντίον της Αθήνας, τα Rafale με τους Meteor επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ μαζί με τα F-16 και τις μονάδες επιφανείας του ελληνικού Στόλου ελέγχουν ό,τι κινείται στο Αιγαίο αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναβάθμιση Block 50

Μαζί με το νομοσχέδιο για τους AGM-84 Harpoon, στην Επιτροπή κατατέθηκε και η επέκταση της σύμβασης για τα F-16, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση 38 Block 50 σε επίπεδο ανώτερο των Block 52+ adv, ενώ θα προμηθευθούμε και πυραύλους αντιραντάρ HARM που είναι ο «εφιάλτης» των S-400, καθώς κατευθύνονται στα ραντάρ τους.

Εκτός από τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα, τους αισθητήρες και τις δομικές αναβαθμίσεις, στα μαχητικά της 341 και 347 Μοίρας θα τοποθετηθούν σύγχρονα ατρακτίδια στόχευσης, νέες κάσκες αλλά και ειδικό λογισμικό για την υποστήριξη των όπλων. Όλες οι εργασίες θα γίνουν στη Νέα Αγχίαλο από το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ σε αντίθεση με τη σύμβαση των Viper, αυτήν τη φορά δεν προβλέπονται αντισταθμιστικά οφέλη λόγω της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Παράλληλα, μέσα στον Ιούλιο, η πολιτική αλλά και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα έχουν πολύ σημαντικές συναντήσεις, αλλά θα δουν και το εργοστάσιο που κατασκευάζονται τα F-35, μεταφέροντας το ελληνικό αίτημα για αγορά μιας μοίρας των υπερσύγχρονων μαχητικών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια