ΥΕΘΑ για βοήθεια στην Ουκρανία: Δεν παραχωρούνται τα BMP-1 με δίδυμο πυροβόλο 23 mm

ΥΕΘΑ για βοήθεια στην Ουκρανία: Δεν παραχωρούνται τα BMP-1 με δίδυμο πυροβόλο 23 mm

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μιλώντας στις 8 Ιουνίου στην Βουλή για την βοήθεια σε στρατιωτικό υλικό προς την Ουκρανία, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ενεργών τεθωρακισμένων BMP-1 στην δύναμη του Ελληνικού Στρατού, ανέρχεται σε 185. Όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, πρόκειται για 141 οχήματα τυπικής διαμορφώσεως με πύργο που φέρει πυροβόλο των 73 mm, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια έχει παύσει να χρησιμοποιείται, ενώ άλλα 44 οχήματα έχουν μετασκευαστεί και φέρουν στην θέση του πύργου δίδυμο αντιαεροπορικό πυροβόλο Zu-23-2 των 23 mm, για αντιαποβατικό ρόλο και αντιαεροπορικά πυρά εναντίον χαμηλά και αργά ιπτάμενων στόχων, όπως ελικόπτερα.

Ο ΥΕΘΑ επανέλαβε ότι επιδιώκεται η παραλαβή ισαρίθμων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder 1A3, ενώ από τα λεγόμενά του, προκύπτει σαφώς ότι δεν υπάρχει πρόθεση παραχωρήσεως των 44 BMP-1 που φέρουν δίδυμο πυροβόλο Zu-23-2. Αν και τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν έναν πιο εξειδικευμένο ίσως ρόλο, το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι ορθολογική η διατήρηση ικανότητος συντηρήσεως ενός τύπου σε τόσο μικρό αριθμό.

Την ίδια ημέρα, τo YΠΕΘΑ εξέδωσε το παρακάτω σχετικό Δελτίο Τύπου:

Ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε αναλυτικώς και κατόπιν αιτήματός τους, σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου, τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης για τις τρέχουσες εξελίξεις και, ειδικότερα, για το ζήτημα της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Κατά την Πρωτολογία του ο ΥΕΘΑ επισήμανε:

«Κύριε Πρόεδρε,

Αυτό είναι το νόημα της σημερινής διαδικασίας, να κάνω ενημέρωση, δηλαδή να μιλήσουν οι Συνάδελφοι πριν από την ενημέρωση, νομίζω είναι λίγο άτοπο, εξάλλου όλα αυτά τα έχουμε προκαθορίσει. Απλά πριν μπω στα θέματα να σας πω ότι υπάρχει κάθε καλή διάθεση κι από εμένα και από τον κ. Δένδια -είμαι σίγουρος ότι το δέχεστε αυτό- για να υπάρχει ενδελεχής ενημέρωση του Σώματος.

Όμως οι εξελίξεις είναι άνευ προηγουμένου πυκνές, όπου το πρόγραμμα είναι βαρύ και καθημερινό. Χθες είχα την επίσημη επίσκεψη του Αλβανού Υπουργού Άμυνας για μια σειρά από θέματα που ασφαλώς ενδιαφέρουν κάποια από αυτά εστιάζονται και στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε. Αύριο έρχεται ο Βούλγαρος, μεθαύριο είναι η διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, σε επίπεδο Ηγετών, τους φιλοξενεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έρχεται και ο Γερμανός Καγκελάριος. Εν τω μεταξύ, θα έχω κάνει τη δεύτερη τηλεφωνική επαφή με τον Γερμανό Υφυπουργό Άμυνας, αφού προ ημερών έκανα την πρώτη με την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας για να συζητήσουμε το θέμα που θα σας αναπτύξω πιο κάτω, σχετικά με το ζήτημα αυτό της ανταλλαγής των δικών μας ΒΜΡ-1 με τα γερμανικά “Marder”, γιατί έχει πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, αλλιώς δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω, αν δεν διευθετηθούν...

...Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία μας με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒMP-1, αυτά που διαθέτουμε δηλαδή με αντίστοιχα και πιο σύγχρονα γερμανικά ΤΟΜΑ τύπου “Marder”, όπως συμφωνήθηκε επί της αρχής από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Γερμανό Καγκελάριο προ ημερών. Τα ΒMΡ θα αποσταλούν στην Ουκρανία, έτσι θέλουμε να γίνει, αφού αντικατασταθούν από τα γερμανικά ΤΟΜΑ τύπου Marder.

Ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο κ. Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΣ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενες απορίες επί των τεχνικών θεμάτων, επιχειρηματολογώντας κυρίως γιατί είναι συμφέρουσα για την Άμυνα της χώρας η αντικατάσταση των παλαιών ΒΜΡ1 (παλαιών και κάπως προβληματικών ως προς τη συντήρησή τους, ως προς την εξεύρεση ανταλλακτικών, την υποστήριξη για να μην μπω και σε άλλα πιο τεχνικά και επιχειρησιακά ζητήματα) από τα πιο σύγχρονα γερμανικά τύπου “Marder”. Νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον να τους ακούσουμε. Απλά λέω εδώ ότι ο Ελληνικός Στρατός αυτή τη στιγμή διαθέτει ενεργά 185 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-1.

Από τον πρώην Ανατολικογερμανικό εξοπλισμό είχε παραλάβει η Ελλάδα περίπου πεντακόσια. Από αυτά τα 100 έχουν διατεθεί παλαιότερα στο Ιράκ, άλλα 101 πωλήθηκαν και νομίζω επί ημερών σας κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην Αίγυπτο. Άλλα 99 παραχωρήθηκαν στην Αίγυπτο δωρεάν διότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση και θα χρησιμοποιούνταν από τους Αιγύπτιους για παροχή ανταλλακτικών. Αν δεν κάνω λάθος, θα πουν οι Αρχηγοί, η τιμή πώλησης ήταν 35.000 το τεμάχιο.

Καταλαβαίνετε ότι με 35.000 το τεμάχιο παίρνεις ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού με όλα τα αξεσουάρ. Δεν είναι επομένως ένα οπλικό σύστημα θα έλεγα που φωνάζει για την ποιότητά του και το σύγχρονο των οπλικών του συστημάτων. Καλά έκαναν όμως τότε γιατί όπως καταλαβαίνετε παραχωρήσαμε παίρνοντας και κάποιο αντίτιμο έναντι αυτής της παραχώρησης αυτό τον εξοπλισμό.

Τα υπόλοιπα τα κρατήσαμε. Σήμερα είναι 185. Κάποια απ’ αυτά διαθέτουν ένα πυροβόλο, κάποια όχι. Αυτά που σκεπτόμαστε να παραχωρήσουμε στην Ουκρανία είναι αυτά που δεν διαθέτουν αυτό το πυροβόλο για το οποίο μίλησα. Το πού βρίσκονται και πού αναπτύσσονται νομίζω δεν είναι της παρούσης να αναπτύξω, μπαίνει σε επιχειρησιακά ζητήματα επί των οποίων ενδεχομένως να έχουν κάτι να πουν οι Αρχηγοί. Καταλαβαίνετε όμως ότι δεν είναι της παρούσης...

...Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός των “Marder” που θα παραχωρηθούν πρέπει να είναι ίδιος με τον αριθμό των ΒΜΡ-1 που θα αποσυρθούν για να κατανεμηθούν περίπου κατά τον ίδιο τρόπο. Αλλά πρέπει να διευθετηθεί ότι τα ΤΟΜΑ “Marder” 1A3 πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να δίνονται αυτά να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά άμεσα ή σε ελάχιστο χρόνο για να μην υπάρξει επιχειρησιακό κενό. Προφανώς και μας απασχολούν αυτά τα θέματα, δεν θα μπορούσαν να μην μας απασχολούν.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής. Ο σκοπός μας είναι να μην υπάρξει ούτε μια ώρα κενού στην αμυντική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να μην τα παραχωρήσουμε σήμερα και τα πάρουμε σε ένα διάστημα από τώρα. Αυτό τουλάχιστον θα διαπραγματευτούμε και θα ζητήσουμε να επιτευχθεί και να ισχύσει κατά την τελική Συμφωνία. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πριν από την άφιξη των ΤΟΜΑ “Marder” απαιτείται εκπαίδευση προσωπικού τόσο σε θέματα χειρισμού και χρήσης, των χειριστών δηλαδή, όσο και θέματα συντήρησης και επισκευών, των τεχνητών δηλαδή.

Είναι προφανές ότι επίκειται επίσκεψη των Επιτελών του ΓΕΣ προκειμένου να επιθεωρήσουν αυτό που υπάρχει στην διάθεση των Γερμανών. Δεν θα πάρουμε “γουρούνι στο σακί”, αλλά έτσι γίνονταν πάντα και έτσι θα γίνει και τώρα. Ξέρουμε σε ποια κατάσταση είναι τα δικά μας ΒΜΡ αλλά θέλουμε να δούμε -οι ειδικοί δηλαδή οι αρμόδιοι- και σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα γερμανικά “Marder”. Τέλος, ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί είναι το ότι μαζί με την απόκτηση των οχημάτων πρέπει να υπάρξει και πρόβλεψη για ταυτόχρονη απόκτηση πυρομαχικών 28 χιλιοστών για το πυροβόλο του ΤΟΜΑ, ανταλλακτικών, συλλογών εργαλείων για όλα τα κλιμάκια συντήρησης και τεχνικών εγχειριδίων. Κι αυτό είναι τεχνικό σημείο αλλά πρέπει να συμφωνηθεί...».

ΠΗΓΗ: doureios.com

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλώς δεν παραχωρείται αυτό το υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα.... Α και όσοι υποστηρίζετε ότι πρώτοι εμείς το σκέφτηκαμε κάντε καμία έρευνα προς Συρία μεριά εκεί γύρω στα 70ς....για τέτοια πρωτοτυπία μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή