Κλίμα δυσαρέσκειας στις ΕΔ για τα περίπολα πυρασφάλειας

Κλίμα δυσαρέσκειας στις ΕΔ για τα περίπολα πυρασφάλειας

Από τον κ. Χρήστο Καρανάσιο, πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας – ΕΣΠΕΘ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ η οποία απέστειλε επιστολή προς την Ηγεσία, επισημαίνουν το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και πικρίας που επικρατεί στο στρατιωτικό προσωπικό καθώς για πολλοστή φορά επιβαρύνονται τα στελέχη, με επιπλέον υπηρεσίες και έργα, ξένα ως προς το αντικείμενο και την αποστολή τους, προκειμένου να καλύψουν για άλλη μια φορά, τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα, οι ΕΔ θα εκτελούν 24ωρα περίπολα πυρασφάλειας, για την πρόληψη πυρκαγιών το θέρος 2022 χωρίς συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή ανατίθεται αποκλειστικά στους Στρατιωτικούς, η αστυνόμευση και η πυρασφάλεια των «ευαίσθητων» δασικών περιοχών. Θα εκπέμπονται με χαμηλότερο Δείκτη Επικινδυνότητας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και θα αποτελέσουν την καθημερινότητα των Στελεχών, απουσιάζοντας από τα κύρια καθήκοντα της αποστολής τους.

Μήπως απέσυραν τους συναδέλφους του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ, από τα εν λόγω περίπολα πυρασφάλειας ελλείψει των απαιτούμενων πιστώσεων - κονδυλίων για την πληρωμή της εργασίας τους πέραν του ωραρίου;

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστώσεις - κονδύλια για την πληρωμή της εργασίας πέραν του ωραρίου του εμπλεκόμενου προσωπικού ή και πάλι οι κυβερνώντες θα συνεχίσουν με τη βολική και ανέξοδη λύση του Στρατού και των απλήρωτων Στρατιωτικών, εφαρμόζοντας αποικιοκρατική πολιτική;

Η Πολιτική και Στρατιωτική μας ηγεσία, ενδιαφέρεται για την ομαλή οικογενειακή ζωή των Ελλήνων Στρατιωτικών, ή τους θεωρεί ως τη βολική εφεδρεία δια πάσαν «νόσον» και πάσαν αδυναμία των κρατικών φορέων;

Τα οχήματα της πυρασφάλειας, καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις οδικής ασφάλειας (λάστιχα, φρένα, φώτα κ.λπ.) και άνεσης (κλιματισμό κ.λπ.) καθόσον τα περισσότερα οχήματα είναι τριάντα και πλέον χρόνων με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα;

Σήμερα στελέχη των ΕΔ, εκτελούν πολλές υπηρεσίες και εργάζονται πέραν του ωραρίου, χωρίς αμοιβή. Την ίδια περίοδο η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν δείχνει διατεθειμένη να ασχοληθεί με τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα των στελεχών των ΕΔ και τις οικογένειές τους, αντιμετωπίζοντάς τους, με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που ισχύουν στο προσωπικό άλλων Υπουργείων.

Δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο από τον Ιούλιο του 2020. Εκκρεμεί η καταβολή οικονομικής αποζημίωσης στα στελέχη του Σ.Ξ. που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία Σάββατα, Κυριακές και επίσημες αργίες για το 2018, 2021 και 2022.

Πέντε χρόνια περίπου μετά την εφαρμογή νέου μισθολογίου Ν. 4472/2017, οι στρατιωτικοί αναμένουν έκδοση ΚΥΑ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών που να καθορίζει λεπτομέρειες χορήγησης Αποζημίωσης της Νυχτερινής Εργασίας, με αποτέλεσμα κανείς συνάδελφος να μην αποζημιώνεται. Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, αποζημιώνονται για την εκτέλεση νυχτερινής εργασίας.

Πέντε χρόνια περίπου, μετά από την ψήφιση του νόμου για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις δεν έχει εφαρμοστεί το ύψος της αποζημίωσης για το στρατιωτικό προσωπικό όπως ισχύει για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Παρατηρούμε λοιπόν μια συνεχή αύξηση των υποχρεώσεων των στελεχών, σε όλα τα επίπεδα με ταυτόχρονη εμπλοκή σε ενέργειες και υποχρεώσεις άλλων εργαζομένων και υπουργείων, καθόσον καλούνται να συνδράμουν στην προστασία των εθνικών δρυμών από την απειλή εκδήλωσης πυρκαγιάς, με σκοπό την προστασία κατοικημένων περιοχών σε εικοσιτετράωρη βάση με τη σύσταση αμιγώς περιπόλων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι καλούνται να εκτελέσουν περιπολίες επί 24ώρου σε δασικές περιοχές χωρίς οπλισμό και φυσικά χωρίς κανόνες εμπλοκής. Δηλαδή οι στρατιωτικοί θα περιπολούν στα δάση μόνοι τους, χωρίς την παρουσία πυροσβεστών και αστυνομικών. Ουαί και αλίμονο κύριοι Κυβερνώντες του τι μέλλει γενέσθαι σε μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση των στρατιωτικών με πολίτες κατά τη διάρκεια αυτών των περιπολιών, πολύ περισσότερο δε με πιθανούς επίδοξους εμπρηστές. Πώς θα αντιδράσουν οι άοπλοι στρατιωτικοί χωρίς να τους δίνεται από τον νόμο η όποια δικαιοδοσία ελέγχου και αποτροπής!

Τα ανωτέρω αποτελούν απαξίωση και υποβάθμιση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διότι η εμπλοκή τους αυτή εκφεύγει της αποστολής τους, καθιστώντας τους για άλλη μια φορά, βοηθητικό προσωπικό έτερων Υπουργείων και Υπηρεσιών, εμπλέκει τους συναδέλφους μας, χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση όταν σε παρόμοιες εμπλοκές τα αντίστοιχα στελέχη άλλων Υπουργείων, απολαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές, επιβαρύνει υπέρμετρα και συνεχόμενα το στρατιωτικό προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται, σε αντικείμενα ξένα με την αποστολή τους.

Η ικανότητα των ΕΔ να ανταποκρίνονται σε κάθε δύσκολη αποστολή που τους ανατίθεται, δεν αποτελεί άλλοθι στη χρησιμοποίησή τους σε ανάγκες που αδυνατεί να υλοποιήσει ο κρατικός μηχανισμός. Κάθε τέτοια εμπλοκή στερεί πολύτιμους πόρους από την πολεμική μηχανή της χώρας μας και εμποδίζει την ομαλή της λειτουργία, ιδιαίτερα με το υπάρχον γεωπολιτικό περιβάλλον που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Οι Στρατιωτικοί δεν ζητούν ελεημοσύνη αλλά απαιτούν τον σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών. Άλλο το καθήκον και άλλο η απλήρωτη εργασία που επιφέρει ως αποτέλεσμα τη μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί την εργασία από τα αρμόδια υπουργεία.

Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσετε ως Κράτος, ηθικά και οικονομικά, την συνεχή προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς την πατρίδα αντιμετωπίζοντας μας ισότιμα με τους άλλους εργαζομένους.

ΠΗΓΗ: eleftheria.gr

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Πολυ καλο άρθρο και πολυ εύστοχες παρατηρήσεις.

    Να συμπληρώσω οτι οι στρατιωτικοί ειναι υπερηφανοι (οπως τους ηθέλε και η ηγεσία), δεν ζητανε χαρες, λιγη δικαιοσύνη ζητανε μονο και ισότιμη αντιμετώπιση με τις άλλες κατηγορίες σε θεματα εργασιας.

    Εν καιρω θα γραψουμε και περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτιμω οτι εισερχομαστε σε πρωτοφανεις αρνητικες και δυσκολες καταστασεις για την χωρα,με ευθυνη της στρατιωτικης ηγεσιας που κραταει μια ενοχη σταση σε ολα αυτα που διαδραματιζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτσε να δεις πως το έλεγε ο πρωθυπουργός.. α ναι, το τζάμπα πέθανε, αμ δε που πέθανε, ζει και βασιλεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι ο μονος, προηγηθηκε ο πρώτος διδαξας : "..λεφτά υπάρχουν..."

      Διαγραφή
  4. Μια παρέμβαση υπέρ του προσωπικού,απο αρχηγούς δεν είδαμε. Να πέφτει ο παχυλος μισθός, το μεγάλο εφάπαξ και τα μεγαλεία .
    Οι από κάτω με καμία απαλλαγή και λίγη φοβερα είναι οκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους ή εμπλοκή των ΕΔ αποτελεί έγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι περίμεναν?? Να στήσουν χορό που αναλαμβάνουν κι άλλες αποστολές???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μη στήριξη των κ.Αρχηγών προς το προσωπικό τους (και ειδικά στο χαμηλόβαθμο) αποτελεί έγκλημα. Το yes man, αποτελεί δυστυχώς και γι' αυτούς, συνέχιση των προκατόχων τους. Το κράτος δυστυχώς, δεν σκέφτεται σε καμία περίπτωση τα στελέχη και τις οικογένειες τους για πολλοστή φορά. Και έρχομαι στο ερώτημα που θα πρέπει να αποσχολήσει ΟΛΑ τα στελέχη που θα εμπλακούν στα πυροπερίπολα. Στις 4 το μεσημέρι περνά το περίπολο από το χ σημείο. Δεν διαπιστώνει κάτι, συνεχίζει το δρομολόγιο του και στις 5 ξεσπά φωτιά, στο εν λόγω σημείο ή ακόμη και στον τομέα του.Θα ζητηθούν ευθύνες από το περίπολο, αν πχ δεν αντιληφθεί έγκαιρα ή και καθόλου την φωτιά? Υπάρχει νομικό πλαίσιο, πάνω σε αυτό που να καλύπτει το στέλεχος? Γιατί κακά τα ψέματα, δεν είναι δουλειά των ΕΔ αυτή. Και κάτι τελευταίο. Δεν είναι σωστό ούτε δίκαιο, όλα να φορτώνονται στα χαμηλόβαθμα στελέχη και άλλοι να απολαμβάνουν τις ανέσεις του βαθμού του, χωρίς να συνεισφέρουν έστω λίγο, στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιούργησε και δημιουργεί η ηγεσία των ΕΔ και το ίδιο το ΥΠΕΘΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μην γίνει μόνο καμία στραβή και πάθει τίποτα κανένας φαντάρος, βρείτε καράβι να φύγετε, η μάλλον αεροπλάνο είναι πιο γρήγορο..........Προς την ηγεσία εκεί στρατηγούς, ναυάρχους, και όλο το συμφερτο........
    Ηγεσία ένας θεός να το κάνει........

    ΑπάντησηΔιαγραφή