Αυτές είναι οι 21 βάρβαρες ρυθμίσεις ν. Κατρούγκαλου (που δεν καταργήθηκε) και κήρυξαν «πογκρόμ» κατά συνταξιούχων

Αυτές είναι οι 21 βάρβαρες ρυθμίσεις ν. Κατρούγκαλου (που δεν καταργήθηκε) και κήρυξαν «πογκρόμ» κατά συνταξιούχων

Πρόσφατα (7-6-2022) ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016), για τον οποίο χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Νομίζω ότι αυτός ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου είναι ίσως από τους πιο παρεξηγημένους νόμους στη χώρα. Και υπό αυτή την έννοια ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει αδικηθεί».

Με αφορμή την τοποθέτηση αυτή τού τέως πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της «Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους» (ΕΝΥΠΕΚΚ) κ.Αλέξης Μητρόπουλος έκανε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο «νόμος Κατρούγκαλου» 4387/2016 (ΦΕΚ Α’ 85) κήρυξε έναν πρωτοφανή διωγμό σε όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους και κυρίως ένα ανελέητο «πογκρόμ» κατά των χαμηλοσυνταξιούχων, που καμία κυβέρνηση –ακόμη και νεοθατσερικού προσανατολισμού- δεν τόλμησε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη.

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες συνταξιούχους οδηγήθηκαν σε βίαιη φτωχοποίηση, αφού ο ν.4387/2016 -κατ’εφαρμογή του γ’ Μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν.4336/2015)- θεσμοθέτησε πρωτοφανούς έντασης και βαρβαρότητας συνδυασμένες νομοθετικές αντισυνταξιοδοτικές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα με τον νόμο Κατρούγκαλου:

1-Θεσπίστηκε η βάρβαρη «προσωπική διαφορά» στερώντας από 1.000.000 συνταξιούχους τις αυξήσεις με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που κατά ένα τμήμα τούς δικαίωσαν. Οι ίδιοι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους θα εισπράξουν αυξήσεις ΜΟΝΟ εφόσον μηδενίσουν την προσωπική διαφορά!

2-Μειώθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης, με συνέπεια όλες οι συντάξεις μετά τον Μάιο του 2016 να είναι κατά 20% χαμηλότερες από εκείνες πριν τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016 (13-5-2016).

3-Νομιμοποιήθηκαν όλες οι προηγούμενες μνημονιακές περικοπές των συντάξεων με τους εφαρμοστικούς νόμους του α’ και β’ Μνημονίου (άρθρο 14 ν. 4387/2016).

4-Νομιμοποιήθηκε η οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας).

5-Επιβλήθηκε ο επανυπολογισμός όλων των «παλαιών» συντάξεων με βάση τα νέα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τής «προσωπικής διαφοράς» που ουσιαστικά είναι μηχανισμός μείωσης των συντάξεων.

6-Αυξήθηκε ο «θεμελιωτικός» χρόνος για πλήρη εθνική σύνταξη από 15 (4.500 ΗΑ) σε 20 έτη (6.000 ΗΑ).

7-Νομοθετήθηκε η χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης των 384 € ΜΟΝΟ με 40 χρόνια εργασίας (12.000 ΗΑ) στο 62ο έτος ηλικίας ή με 20 χρόνια (6.000 ΗΑ) στο 67ο.

8-Καθιερώθηκε «εθνική σύνταξη πολλών ταχυτήτων» με πρώτα θύματα:

α)τους ανάπηρους (εθνική σύνταξη ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας),
β)τις χήρες/χήρους (μείωση της σύνταξης χηρείας από 70% στο 50% για όλους, ηλικιακός «κόφτης», «κόφτης» εθνικής σύνταξης όταν υπάρχουν περισσότερες συντάξεις),
γ)τους ανασφάλιστους υπερήλικες (χορήγηση του επιδόματος με βάση το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό εισόδημα) και
δ)τους ομογενείς μας (40 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής για πλήρη εθνική σύνταξη).

9-Επιβλήθηκε και για την εθνική σύνταξη η εξοντωτική ισόβια ποινή («πέναλτι») ύψους 30% για όσους εξέλθουν με μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος ηλικίας (6% μείωση για κάθε έτος πρόωρης φυγής και μέχρι πέντε έτη).

10-Καταργήθηκαν τα κατώτατα όρια των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

11-Αυστηροποιήθηκαν απάνθρωπα οι συντάξεις χηρείας και διαζευγμένων καθώς και οι προϋποθέσεις της σύνταξης από διαδοχική ασφάλιση.

12-Θεσπίστηκαν αναπηρικές συντάξεις σε τέσσερις (4) κλίμακες (384, 288, 192 και 153€) ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (80% και άνω, 67%-79,99%, 50%-66,99%, μέχρι 49,99%, αντιστοίχως)!

13-Τιμωρήθηκε εξοντωτικά η εργασία των συνταξιούχων με την πρωτοφανή παρακράτηση του 60% της σύνταξης! (Τώρα παρακρατείται το 30%)

14-Απαγορεύθηκε για επτά χρόνια (2015-2022) κάθε αύξηση στις συντάξεις.

15-Καταργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 το ΕΚΑΣ, ο κοινωνικότερος θεσμός τού Ελληνικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος!

16-Θεσπίστηκε η χορήγηση του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων με βάση το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό εισόδημα, με συνέπεια οι μισοί και πλέον δικαιούχοι να χάσουν το επίδομα.

17-Θεσπίστηκε η ακραία νεοφιλελεύθερη αρχή για τον υπολογισμό τής σύνταξης με βάση τον μισθό ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του εργασιακού βίου, γεγονός που θα οδηγήσει, κυρίως μετά το 2028, σε συντάξεις ύψους 400-500 ευρώ.

18-Καταργήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα γάμου και τέκνου στις συντάξεις.

19-Μειώθηκε το εφάπαξ από το 2014 και μετά, αφού από 1-1-2014 και εφεξής το εφάπαξ στερείται της ανταποδοτικότητας και στον δικαιούχο καταβάλλονται ΜΟΝΟ οι άτοκες εισφορές!!

20-Θεσπίστηκε «κόφτης» στις δαπάνες για τις συντάξεις μέχρι το 2060, απαγορεύοντας αυτές να υπερβαίνουν το 2,5% του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009!

21-Αυξήθηκε από 4% σε 6% η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε όλες τις κύριες συντάξεις και επιβλήθηκε νέα εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε κάθε επικουρική σύνταξη!

Είναι ντροπή που ο νόμος Τσίπρα-Κατρούγκαλου ισχύει ακόμη!!

Ως Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, καλώ την κυβέρνηση να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση και να καταργήσει άμεσα, τουλάχιστον τις πιο ακραίες από τις παραπάνω βάρβαρες ρυθμίσεις του.

Αλέξης Π. Μητρόπουλος
Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ

ΠΗΓΗ: enypekk.gr

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Τι είπες ρε τσόγ…νε !!!!!!!!
    Άντε πήγαινε πρώτα να μάθεις πόσες μοίρες έχει ο …κύκλος και μετά έλα να μας …ξανασώσεις!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H «προσωπική διαφορά ΣΗΜΑΙΝΕΙ κακως λαμβανουν τετοιο υψος συνταξης αλλα την λαμβανουν δεν εχουν μειωση.
    Μειώθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης, με συνέπεια όλες οι συντάξεις μετά τον Μάιο του 2016 να είναι κατά 20% χαμηλότερες ….> ΟΙ συνταξεις αυτές δεν εχουν τονΝ4093/2012 ΣΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΝΤΑΞΗ >οι νομοι περικοπων συνταξεων Ν 4024,Ν 4051,Ν 4093 εφαρμοζονται για μερικους στις συντάξεις πριν 2018 και για τις υπολοιπες νέες επανυπολογισμένες συντάξεις, όχι . Οι κρατησεις των Ν 4024,Ν 4051,Ν 4093 στα ενημερωτικα σημειωματα συνταξεων πρεπει να ειναι καρμπον στις κρατησεις και όχι να υπαρχει αυτή η αδικια,διακριση ,γιατι εχουμε συνταξιουχους 2 ταχυτητων στις συνταξεις.
    Ο νομος Κατρουγκαλου θελει διορθωση ως προς την καταργηση Ν4093/2012 στις συνταξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όποιος συνάδελφος σε όλα τα σώματα ασφαλείας, στρατό, αεροπορία, ναυτικό, λιμενικό, πυροσβεστική, αστυνομία, απόστρατος αλλά και εν ενεργεια ξαναψηφίσει κόμματα που κυβερνησαν τον τόπο είναι απλά χωρίς εγκέφαλο τόσο αυτός όσο και αυτούς που επηρεάζει με την δική του βούληση, δηλαδή το ευρύτερο περιβάλλον της οικογένειας του, φίλοι συγγενείς, συνάδελφοι κλπ. Δυστυχώς γνωρίζω αρκετούς που ενώ τους έχουν ξεσκίσει στις μειωσεις αλλά και σε κατάργηση πάσης φυσης δικαιωμάτων τους, είναι τόσο...... να μην χαρακτηρίσω, που σκέφτονται να ξανά ψηφίσουν μια από τα ίδια. Μας καταστρέφουν κάποιοι με τα κολλήματα τους κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας αλλά δυστυχώς υπάρχουν και νέοι με σκουριασμενα μυαλά. Εύχομαι να ξυπνησουν πολλοί από τον λήθαργο που έχουν πέσει και να στείλουν στον αγύριστο μια και καλή όσους μας κατέστρεψαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι περισσοτεροι εχουν αυξησεις μην το ξεχνατε.προφανως εχετε προσωπικη διαφορα .Δεν ενδιαφερουν τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΘΕΝΟΣ-Το αρθρο να σχολιασετε προσβαλετε με τετοιες αναρτησεις αναγνωστες -πορταλ και αρθρογραφο.Αλλα γραφει το αρθρο γιαλα νταλα απαντατε. ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ...60 ετη με κουρασμενες ηλικιες 34-60 ετων σε ΕΔ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΙΑ και εΙναι αντιπαραγωγικο.

      Διαγραφή
    2. προς 11:48:00 π.μ
      Συχνά πυκνά δήθεν χωρίς πολιτική σφραγίδα κι ας φωνάζεις από μακριά νέο δημοκράτης, ενίοτε με μετριοπάθεια αμολάς τον καημό σου, κάτι για κουρασμένες ηλικίες κάτι για συντάξεις και με κάμποση ανησυχία για την ανεργία, προφανώς μπερδεμένο και σήμερα το μυαλό σου δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτά που γράφει το άρθρο είναι το κόκκινο πανί των στρ. συνταξιούχων, είναι η αιτία της κατάντιας της δυστυχίας τους και ο κακός δαίμονας των σχολίων τους, γιαυτό μικρέ καλύτερα αλλού το κούνημα του δάχτυλου.

      Διαγραφή
    3. προς 11:48:00 π.μ
      Εάν αναφέρεσαι πχ σε Υπαλλήλους του ΥΠΠΟ οι οποίοι εργάζονται 07:00 με 11:00 το πρωί, τότε έχεις απόλυτο δίκιο. Και επειδή κουράζονται πολύ στην καρέκλα φορτώνοντας δεξαμενές και MK84, ο μισθός τους ανέρχεται κατ' ελάχιστο στα 1500. Τις υπόλοιπες 4 ώρες εργασίας, φορτοξεφορτώνουν με εργασία από το σπίτι online ΑΙΜ-9 και magic, επειδή είναι κατά πολύ ελαφρύτερα από τις δεξαμενές. Να μην σου πω για τις καθηγήτριες και τις δασκάλες της πολυκατοικίας και τα δίωρα μεροκάματά τους. Οι οποίες μετά τις Πανελλήνιες βρίσκονται σε ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ και γι' αυτό πληρώνονται κανονικά βάζοντας ταυτόχρονα Συντάξιμα, όπως επίσης και για τον ίδιο λόγο έχουν το δικαίωμα να νοσηλεύονται στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ή να ψωνίζουν από Στρατιωτικά Πρατήρια. Σούργελο εε σούργελο. Μας ενοχλεί τώρα και το 60

      Διαγραφή
  4. ΕΑΑΑ, δεν υπάρχει τροποποίηση της υπάρχουσας κατάστασης όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, δηλαδή της εισφοράς 3% επί του μερίσματος του ΜΤΑ.

    Σημειώνεται ότι κάθε τροποποίηση της εισφοράς καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης που εκδίδεται μετά από πρόταση του ΔΣ του ΝΙΜΤΣ.

    Το να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες με αποδέκτες θεσμικούς παράγοντες της πολιτείες ερήμην της Ένωσης, καθώς ουδέποτε περιήλθαν σε γνώση της, και παράλληλα να εγκαλείται η Ένωση για δήθεν αδιαφορία, προσβάλει την κοινή νοημοσύνη.

    Προσπάθειες υποβάθμισης και υποκατάστασης της Ένωσης εις βάρος των χιλιάδων μελών της από αυτόκλητους σωτήρες, που το μόνο τους ενδιαφέρον είναι η προσωπική τους προβολή, είναι βέβαιο ότι είναι απόλυτα καταδικαστέες από το σύνολο των μελών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥ ΟΡΘΑ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ,. ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΗΤΑΝ .................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ και τωρα ειναι ο λαγος του.

      Διαγραφή
    2. και να μας θυμίσει τι ακριβώς έκανε για να βελτιώσει κάτι απ' όλα αυτά

      Διαγραφή
  6. Δεύτερη πενταετία την εχουν ξεχασει και δυνατότητα αναγνώρισης τουλάχιστον σαν συντάξιμο χρόνο ούτως ή άλλως δούλευμένα έτη είναι .....σε υπηρεσίες ασκήσεις νυχτερινά σε συμμετοχή παντου σε μεταναστευτικο πυρκαγιές σεισμους αποχιονισεις πλημμύρες ειρηνευτικες αποστολεςκ.α δεν γίνεται να έχεις 30,31,32 έτη και μιλάω για νέους ασφαλισμένους και να μην μπορείς να έχεις το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τα χιλιά μύρια προβλήματα οικονομικά λόγω μετά κινήσεων υγείας κ.α. να μένεις στο στρατό και να μην μπορείς να προσφέρεις και να είσαι ητε ελαφρας υπηρεσίας η να σε έχουν για συμπλήρωμα. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά σε κανένα στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκκρεμεί και η Τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου υπολογισμού των στρατιωτικών συντάξεων, για την αναγνώριση από τον ΕΦΚΑ (Τμήμα Στρατιωτικών Συντάξεων) των πρόσθετων 3 συντάξιμων ετών, που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 42 του ΠΔ 169/2007, κατ’ επέκταση του Α.Ν. 1854/1951 (Νόμος «ΚΟΝΔΥΛΗ») που κυρώθηκε με τον Ν.2113/1952 και τα οποία αφορούν στην αποκατάσταση στελεχών προέλευσης εξ Υπαξιωματικών (προσαύξηση μηνιαίου συντάξιμου μισθού κατά 3/35), για συνταξιούχους στρατιωτικούς που είχαν ενταχθεί στο υπόψη καθεστώς έχοντας αποδεχθεί τη λήψη συνταξιοδοτικού βαθμού κατώτερου του δικαιούμενου

    ΑπάντησηΔιαγραφή