Μέσα στον Ιούνιο το πρώτο βήμα για την απόκτηση των F-35 - Γιατί τα θέλουμε

Μέσα στον Ιούνιο το πρώτο βήμα για την απόκτηση των F-35 - Γιατί τα θέλουμε

Ετοιμάζεται η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 27/05/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Αγώνα δρόμου κάνουν οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ προκειμένου να συνταχθεί όσο γίνεται πιο σύντομα η επίσημη έγγραφη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντας (LOR - Letter of Request) της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Ο κύβος ουσιαστικά ερρίφθη την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στόχος είναι πριν από το τέλος της δεκαετίας η Πολεμική Αεροπορία να έχει στο δυναμικό της μία μοίρα (δηλαδή 20-24) stealth αεροσκαφών. Οι διαδικασίες κινούνται ταχύτατα και αυτό το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το τεχνικό κλιμάκιο της Lockheed Martin και τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι στη Δομή Δυνάμεων 2021-2034 προβλέπεται η απόκτηση ακόμη 24 νέων μαχητικών, τα οποία μαζί με τα Rafale θα συμπληρώνουν τον αριθμό 48.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Για να φτάσουμε βέβαια στην ένταξη των F-35 στην Πολεμική Αεροπορία είναι απαραίτητη μια σειρά από βήματα από την Αθήνα. Το πρώτο είναι η αποστολή της επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στόχος είναι να φύγει και εντός του Ιουνίου ώστε να μη χαθεί χρόνος. Η επιστολή θα σημάνει την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση του αμερικανικού μαχητικού.

Το επόμενο βήμα είναι η απάντηση από τους Αμερικανούς, το λεγόμενο Letter of Acceptance. Mε αυτό - που αναμένεται να σταλεί προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2023, οι ΗΠΑ θα ενημερώνουν το υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ για τα κόστη, τις διαθεσιμότητες, για απαιτούμενες υποδομές και για τεχνικές λεπτομέρειες.

Έπειτα και από αυτήν την επιστολή ουσιαστικά θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο αποπληρωμής και για τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης. Δεν αποκλείεται σε αυτό το στάδιο να συζητηθεί και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35. Και έπειτα θα ακολουθήσει η διακρατική σύμβαση. Η απόκτηση των 5ης γενιάς μαχητικών υπολογίζεται στις αρχές του 2028. Το 2027 θα έχει ολοκληρωθεί και η αναβάθμιση των τελευταίων από τα 83 F-16 στην έκδοση Viper και η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει ήδη 24 Rafale. Αυτό το διάστημα θα έχει υπάρξει και μια προσαρμογή, μια «γέφυρα», ώστε η Πολεμική Αεροπορία να πάει στο 5ης γενιάς μαχητικό.

Στις επαφές που είχε με το αμερικανικό κλιμάκιο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συζητήθηκαν οι διαδικασίες προμήθειας των F-35, το δυνητικό χρονοδιάγραμμα παραγωγής, παραδόσεων και εκπαίδευσης του Ιπτάμενου και Τεχνικού Προσωπικού της ΠΑ, καθώς και το πλαίσιο υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων υποδομών.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ. Η Αθήνα θέλει να αποκτήσει τα «αόρατα» μαχητικά, τα F-35, διότι έτσι θα ενισχύσει περαιτέρω την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τη διαλειτουργικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με τα 83 αναβαθμισμένα F-16, τα 24 Rafale και άλλα 24 F-35, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει σαφή υπεροχή στον αέρα του Αιγαίου έναντι της Τουρκίας.

Το F-35 διαθέτει «low signature», όπως τονίζεται στην αεροπορική γλώσσα, δηλαδή πολύ χαμηλή ανιχνευσιμότητα από εχθρικά αεροσκάφη και ραντάρ. Αυτό συμβαίνει επειδή τα όπλα του είναι μέσα (ενσωματωμένα) στο εσωτερικό, όπως και ο κινητήρας και οι όποιες κεραίες. Είναι επίσης διαλειτουργικά και με άλλα αεροσκάφη, όπως τα F-16 ή τα Rafale.

Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλά μιλάτε για το 2027 και 2029; Και με δανεικά λεφτά; Ομόλογα δηλαδή!!! Τοχετε χάσει το παιχνίδι... Απλά ρίχνετε στάχτη στα μάτια και ταηζετε σανό στο πόπολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή