Ένα βήμα πριν από την προμήθεια F-35 η Ελλάδα-Τι θα φέρει το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ένα βήμα πριν από την προμήθεια F-35 η Ελλάδα-Τι θα φέρει το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων θα φέρει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Σωτήρης Μπότσαρης

Σημαντική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αναμένεται να φέρει το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των άλλων σημαντικών συμφωνιών, θα συζητηθεί εκτενώς η αγορά από τη χώρα μας νέων προηγμένων αμυντικών και όχι μόνο οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, όπως ακούγεται έντονα από στελέχη του υπουργείου Άμυνας η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αγορά των προηγμένων μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Τα F-35 σε συνδυασμό με τα γαλλικά Rafale θα καταστήσουν τη χώρα μας κυρίαρχη τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Τουρκίας.

Το μήνυμα για την νέα ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων το έστειλε από τη Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε όλα τα «θέλω» των ΗΠΑ, χωρίς να αποκομίζει οφέλη, σημείωσε με νόημα, «περιμένετε λίγες ημέρες, ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο αντικείμενο μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Άμυνας, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συναινέσουν στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για προμήθεια των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν και Αμερικανοί γερουσιαστές που πάντα στήριζαν τις ελληνικές θέσεις όπως ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μενέντεζ είναι επικεφαλής μιας ομάδας γερουσιαστών που έχουν σημαντική δύναμη στις ΗΠΑ με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν και επηρεάζουν αποφάσεις του Λευκού Οίκου.

Επίσης, πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, αναφέρουν ότι στις συζητήσεις αναμένεται να τεθεί και η αγορά συστημάτων Patriot. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιαεροπορικό σύστημα που διαθέτει ήδη η χώρα μας και δεν έχει αποκτήσει παρά τις προσπάθειές της η Τουρκία.

Στελέχη του υπουργείου Άμυνας επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες με νόημα ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει «πολλές εκπλήξεις», σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας.

Να σημειωθεί, ότι η ελληνική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι δέχεται πιέσεις από την αμερικανική πλευρά προκειμένου να παραχωρήσει τους S-300 που διαθέτει η χώρα μας στην Ουκρανία.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδυναμώσουμε την άμυνα της χώρας μας», επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Άμυνας.

Την ίδια ώρα η Τουρκία προσπαθεί να έρθει κοντά με τις ΗΠΑ, προκειμένου να ανανεώσει τον στόλο των μαχητικών της αεροσκαφών.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για αγορά F-35 από την Τουρκία.

Αντίθετα, υπάρχουν στελέχη στον Λευκό Οίκο που δεν αποκλείουν οι ΗΠΑ να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία, στην περίπτωση που η Ελλάδα πάρει το πράσινο φως για την απόκτηση των υπερσύγχρονων F-35.

Επομένως, το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αναμένεται να επιφυλάσσει πολλές και ποικίλες εκπλήξεις.

ΠΗΓΗ: emea.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια