Απλήρωτα στελέχη ΕΔ με ευθύνη ΥΠΕΘΑ: Καμμία γνώση ή εμπλοκή λέει το ΥΠΠΟΑ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Απλήρωτα στελέχη ΕΔ με ευθύνη ΥΠΕΘΑ: Καμμία γνώση ή εμπλοκή λέει το ΥΠΠΟΑ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 4726/15.4.2022 Ερώτηση με θέμα: «Απλήρωτα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας»

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 4726/15.4.2022 Ερώτησης των Βουλευτών κ.κ. Νίκου Παπαναστάση και Θανάση Παφίλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ο,τι αφορά το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΥΠΠΟΑ), σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η χρήση σχηματισμών των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας για κινηματογραφικά γυρίσματα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 3905/2010, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης και ενίσχυσης της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα μας, η οποία έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο στον πολιτιστικό όσο και τον οικονομικό τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του εν λόγω νόμου:

«3. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, μπορεί να παρέχεται η δυνατότητα στους παραγωγούς κινηματογραφικών ή / και οπτικοακουστικών έργων να χρησιμοποιούν σχηματισμούς των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας.

4. Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου ο παραγωγός υποχρεούται να επιτρέψει την προβολή του έργου στις αντίστοιχες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας».

Σε κάθε περίπτωση όμως, η παραχώρηση της χρήσης αυτής εξετάζεται κατά περίπτωση και είναι στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Πολιτισμού και των εκάστοτε συναρμόδιων Υπουργών, προφανώς με συνεκτίμηση των θεμάτων εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας.

Σε συνέχεια των παραπάνω, διευκρινίζουμε ότι ούτε έχει εκδοθεί ούτε έχει περιέλθει σε γνώση της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ (Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού) οποιαδήποτε τέτοια απόφαση, συνυπογραφείσα από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τουλάχιστον από το έτος 2021 έως σήμερα.

Περαιτέρω, ούτε ο αρμόδιος εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΠΟΑ, ήτοι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, έχει οιαδήποτε γνώση ή εμπλοκή στο αναφερόμενο στην ερώτηση θέμα.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Πραγματικα.Ισως το μεγαλυτερο τσιρκο που κυβερνησε ποτε την χωρα.Στιγμες αφθονου γελιου που θα ζηλευαν οι της δεκαετιας του 1960 παραγωγοι Ελληνικων ταινιων.Αριστοι οι κομπαρσοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλα λογια για να αγαπιόμαστε..
    Οι κλασικες "απαντήσεις" των "υπουργων".
    Αναδεικνύουν την ποιότητα και ειδικο βαρος του πολιτικού προσωπικού της χωρας.
    Οσο δεν θα υπαρχει ΗΓΕΤΗΣ και οσο οι ελληνες πολιτικοι προερχονται απο σακούλες με γαριδακια σε μορφη δωρου, τοσο θα συνεχίζεται η κατρακύλα που ξεκινησε στην Ελλάδα απο το 1974 και μετα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή