Αναδρομικά Μισθωτών-Συνταξιούχων: Άνοιξε η πλατφόρμα για τροποποιητικές δηλώσεις – Αναλυτικά η διαδικασία

Αναδρομικά Μισθωτών-Συνταξιούχων: Άνοιξε η πλατφόρμα για τροποποιητικές δηλώσεις – Αναλυτικά η διαδικασία

Πρόκειται για τα αναδρομικά ποσά που είχαν λάβει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατά την περίοδο 2015 – 2019 και ο φόρος που τους αναλογεί θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2023

Η πλατφόρμα για την υποδοχή των τροποποιητικών δηλώσεων για φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά την περίοδο 2015 – 2019, έχει ήδη μπει σε λειτουργία.

Η υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ως το τέλος του έτους αφορά φορολογούμενους οι οποίοι έλαβαν αναδρομικές αποδοχές για τη συγκεκριμένο περίοδο και ο φόρος που τους αναλογεί θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2023.

Τροποποιητικές που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν γενικά οι φορολογούμενοι, για να δουν τι αναδρομικά πρέπει να δηλώσουν για την πενταετία 2015-2019 είναι τα εξής:

Επιλέγουν το έτος για το οποίο επιθυμούν την υποβολή δήλωσης.

Επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

Συμπληρώνουν τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.

Συμπληρώνουν το έντυπο Ε1, που φέρει προσυμπληρωμένα και τα στοιχεία εισοδήματος με τα εκκαθαριστικά που απεστάλησαν το 2022 στην ΑΑΔΕ. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.

Ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Υποβάλλουν τη δήλωση.

Εκτυπώνουν τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία:

Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

• Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη Δ.Ο.Υ.

• Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

• Προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα και να μην υπολογιστούν τόκοι, η υποβολή αυτών των τροποποιητικών δηλώσεων πραγματοποιείται χειρόγραφα ή με αποστολή με τους προβλεπόμενους τρόπους στη Δ.Ο.Υ.

Πρόστιμα δεν επιβάλλονται και τόκοι δεν υπολογίζονται και στις περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται εκπρόθεσμα από φορέα αλλοδαπής.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. αυτοί που έλαβαν (όσοι) αναδρομικά από την αναπροσαρμογή των ποσοστών τους περιμένει μια έκπληξη, ενώ πράγματι τα αναδρομικά τους φορολογήθηκαν με 20% στην "πηγή" τους, θα πρέπει και πάλι να τα δηλώσουν με τροποποιητικές δηλώσεις στα έτη που ανάγονται για ακόμη ένα "ξεζούμισμα", με νωπό το περσινό φιάσκο που ακόμη πληρώνονται δόσεις φόρου. Ευχαριστούμε την κυβέρνηση που δεν μας κακομαθαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τα άλλα οι μισθοί βουλευτών, δικαστών, διευθυντών κάθε είδους ΔΕΚΟ και λοιπά, αυξάνονται γεωμετρικά για να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια. Οι υπόλοιποι ας φάνε παντεσπάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ-
    ΕΚΔΟΧΗ . ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ . ΚΑΙ
    ΕΔΩ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΒΡΕΙ Η Δ.Ο.Υ.-ΑΑΔΕ ΚΛΠ. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ
    ΑΡΑ ΑΡΕΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΑ) Η ΑΑΔΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ , ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ , ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ .
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΑ ΑΡΕΣΤΟΣ , ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ , ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΚΑΙ ΚΟΛΟΒΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ . ΤΟ 2021 ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕΗΜΕ ΥΜΕΤΕΡΟΥΣ . ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
    Η

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκεί να πληρώνουμε συνέχεια, για να πάρουμε κάτι ούτε λόγος έτσι????
    Βρε γκολ και ξύλο, τίποτα άλλο πλέον......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή υπάρχουν αναδρομικά και το 2020 δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για αυτό το έτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή