Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν Στελέχη ΕΔ-ΣΑ-Απόστρατοι-Δημόσιο από την κατάργησή της (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν Στελέχη ΕΔ-ΣΑ-Απόστρατοι-Δημόσιο από την κατάργησή της (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης - ΤΑ ΟΦΕΛΗ (ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ) ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΕΕΑ) ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ 2023

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 15/05/2022 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ gpalaitsakis@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα δουν τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από το επόμενο έτος, λόγω της κατάργησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση από την 1η-1-2023, για όλους τους φορολογουμένους.

Αυτό θα συμβεί επειδή από τον Ιανουάριο του 2023 θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και από όλες τις συντάξεις.

Εξαγγελίες

Την πλήρη και μόνιμη κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από το 2023 έχουν εξαγγείλει -επανειλημμένα- τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δημόσιες ομιλίες και συνεντεύξεις τους.

Σήμερα, η επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισέπραξαν πέρυσι και εισπράττουν και φέτος οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος.

Η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους από το επόμενο έτος θα έχει ως άμεση συνέπεια να πάψουν να επιβαρύνονται με Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

γ) Οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

δ) Τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι πάρα πολύ υψηλές.

Όλες αυτές οι κατηγορίες μισθωτών υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και συνταξιούχων θα δουν από τον Ιανουάριο του 2023 τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά, λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν οι πλέον υψηλόμισθοι, δηλαδή τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι δικαστικοί λειτουργοί και τα στελέχη του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι επικεφαλής των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των Α.Ε. του Δημοσίου).

Σύμφωνα με αναλυτικό πίνακα παραδειγμάτων που παραθέτουμε, οι καθαρές αποδοχές των παραπάνω κατηγοριών μισθωτών υπαλλήλων και λειτουργών του δημόσιου τομέα, καθώς επίσης και των παραπάνω κατηγοριών συνταξιούχων με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από 14.000 έως 200.000 ευρώ θα αυξηθούν κατά 44 έως 15.351 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 3,67 έως 1.279,25 ευρώ σε μηνιαία βάση, αν η κυβέρνηση καταργήσει και γι’ αυτές τις κατηγορίες την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης από την 1η-1-2023.

Η συνολική πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη που θα προκύψει από την πλήρη κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Αναδρομική κατάργηση θα διεκδικήσουν οι δικαστικοί λειτουργοί

(ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2021-2022. ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΑ 600 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ)

Την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης αναδρομικά από την 1η-1-2021 σκοπεύουν να διεκδικήσουν για τα εισοδήματά τους πολλοί δικαστικοί λειτουργοί, αξιοποιώντας όλα τα διοικητικά και δικαστικά βοηθήματα που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Το ποσό που θα διεκδικήσουν οι δικαστικοί δεν υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ. Όμως, σε περίπτωση κατά την οποία θα ευοδωθούν οι προσπάθειές τους θα ανοίξει ο δρόμος για εκατοντάδες χιλιάδες άλλους δημοσίους λειτουργούς, πολιτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους να διεκδικήσουν και αυτοί διά της δικαστικής οδού την απαλλαγή τους από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης αναδρομικά από το 2021, εξέλιξη η οποία ενδέχεται να προκαλέσει απρόβλεπτη δημοσιονομική δαπάνη που μπορεί να ανέλθει μέχρι και σε 600 εκατ. ευρώ, περίπου, για τη διετία 2021-2022.

Όπως προκύπτει από έγγραφο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε όλα τα μέλη της:

1. Η άσκηση από την πλευρά των δικαστικών εισαγγελικών λειτουργών των προβλεπόμενων διοικητικών και δικαστικών βοηθημάτων αποβλέπει στην κατάργηση της επιβολής της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στα εισοδήματά τους και για τα έτη 2021-2022, όπως υπαγορεύεται από τη συνταγματική αρχή της ισότητας έναντι των λοιπών φορολογουμένων.

2. Βασικό επιχείρημα το οποίο προτείνεται να χρησιμοποιήσουν οι δικαστικοί λειτουργοί στις διεκδικήσεις τους είναι ότι η διάταξη με την οποία απαλλάχθηκαν από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης όλα τα εισοδήματα πλην των μισθών του δημόσιου τομέα και των συντάξεων είναι αντισυνταγματική.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνεται ότι:

«Ως βασικό επιχείρημα για την ολοσχερή απαλλαγή των εισοδημάτων μας από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης προβάλλουμε την αντίθεση στο Σύνταγμα και στο ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο τόσο της προϊσχύουσας διάταξης του άρθρου 298 του Ν. 4738/2020 όσο και της ισχύουσας διάταξης του άρθρου 72 παρ. 50 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονται από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης όλα τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με μόνη εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις. Η αντισυνταγματικότητα των εν λόγω ρυθμίσεων οδηγεί στη μη εφαρμογή αυτών, ως προς το δεύτερο σκέλος που προβλέπει τις ως άνω εξαιρέσεις (άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος) και συνακόλουθα στην απαλλαγή και αυτών των εισοδημάτων από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης».

3. Ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου της αναδρομικής κατάργησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης που ενδείκνυται να ακολουθήσουν οι δικαστικοί λειτουργοί προβλέπει, ως πρώτο βήμα, την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που αφορούν στα εισοδήματα του 2021, με επιφύλαξη. Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, θα χρειαστεί να προχωρήσουν -εντός της νόμιμης προθεσμίας των 30 ημερών από τη στιγμή της κοινοποίησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα οποία θα αναγράφουν τη χρέωσή τους με Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης ή από τη στιγμή της σιωπηρής απόρριψης της επιφύλαξης εκ μέρους των φορολογικών Αρχών- στην υποβολή ενδικοφανών προσφυγών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Κατόπιν, εφόσον απορριφθούν από τη ΔΕΔ (σιωπηρά ή ρητά) οι παραπάνω προσφυγές εντός 120 ημερών από την υποβολή τους θα απαιτηθεί να προχωρήσουν στην άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της απόρριψης στους προσφεύγοντες ή από την άπρακτη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας των 120 ημερών, που ισοδυναμεί με τεκμαιρόμενη απόρριψη της προσφυγής.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. ” Φρέσκα κουλούρια φωνάζει ο κουλουράς”

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν μας είπε τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά..... αχαχαχαχαχαχα
  Ότι να ναι έτσι?????
  Ετήσια φορολογικά εισοδήματα 14.000 έως 200.000 αχαχαχαχαχαχα
  Ότι και να δώσετε χαμένοι είστε..........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σωστος η προσωπικη διαφορα ειναι το βασικο θεμα μας και μετα ολα τα αλλα φιλοι μου.

   Διαγραφή
 3. Μεγάλος κουβαρντας θα δούμε αύξηση 7ευρω τον μήνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπράβο στους δικαστές..!
  Μετά από 3 Μνημόνια και 400 νόμους που έχουν σκορπίσει το Σύνταγμα και τα δικαιώματα μας..θυμηθηκανε τη λέξη Αντισυνταγματικότητα!
  Ντροπή!Για τα λεφτά πουλάνε πατρίδα και λαό.
  Ντροπή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σιγά τα αβγά!! Τόση φασαρία για 10 € απ'του χρόνου. Αν δείτε στον πίνακα πάλι το όφελος θα είναι για τους μεγαλοκαρχαριες. Πόσο ακόμα θα υποτιμουν την νοημοσύνη μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή