Αλλαγές στον αντιπυρικό σχεδιασμό-Περίπολα πυροπροστασίας μόνο ο Στρατός-Τι αποφασίσθηκε στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη

Ο σχεδιασμός για την φετινή αντιπυρική περίοδο αλλάζει πλήρως, καθώς τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη μάχη με τις φωτιές θα συνδράμουν συνάδελφοι τους από το εξωτερικό, ενώ στις περιπολίες θα συμμετέχει μόνο ο στρατός, ώστε να απελευθερωθεί περισσότερο προσωπικό.

Στη σχετική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να αυξηθεί σημαντικά η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές ενώ οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Air Tractor και PZL τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, με σκοπό την έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και άμεση πρώτη προσβολή. Υπογραμμίζεται ότι τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν σημαντικά ενώ έχει γίνει πιο εξειδικευμένη στόχευση. Παράλληλα, έχουν αξιοποιηθεί χορηγίες και χρηματοδότηση από το rescEU για την αύξηση του διαθέσιμου στόλου ενώ κομβικής σημασίας για την έγκαιρη μίσθωση των απαραίτητων εναέριων μέσων ήταν φέτος η οριστική επίλυση της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA.

Επίσης, το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 500 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). H συνολική δύναμη των ΕΜΟΔΕ φτάνει τα 590 στελέχη συμπεριλαμβανομένων των 90 ειδικά εκπαιδευμένων Πυροσβεστών.

Πυροσβέστες από έξι διαφορετικές χώρες

Μάλιστα, για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.

Αναβαθμισμένη είναι επίσης η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο Δήμοι και Περιφέρειες να αποκτήσουν ρόλο – κλειδί στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Προς τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με τη συμμετοχή των κατά τόπους πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών καθώς και στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, ύστερα από θεσμική παρέμβαση, οι Δήμοι έχουν η δυνατότητα να διενεργούν άμεσα καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη ή αγνώστου ιδιοκτήτη.

Στο ίδιο πλαίσιο, για πρώτη φορά σχεδιάζονται και υλοποιούνται ασκήσεις πολιτικής προστασίας με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με μεγάλη τουριστική κίνηση αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, o Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, o Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, o Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, o Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, o Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, o Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, o Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, o Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος – Ευάγγελος Αραβώσης o Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Μάριος Καραγιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου καθώς και επιτελικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δημοσίευση σχολίου

34 Σχόλια

 1. Έτσι μπράβο ο στρατός και μόνο ο στρατός, η δουλειά του δεν είναι άλλωστε??????????? Α ρε κατακαημενο στράτευμα, πόσα κομμάτια μπορείς να γίνεις ακόμα???????
  Αααααααααα τώρα το καλοκαίρι θα πάρετε αδειες??????? Όπως παίρνει όλος ο φυσιολογικός κόσμος??????
  Ο φυσιολογικός είπαμε μην μπερδευεστε........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τσάμπα εργάτες ότι αγγαρεία θέλει η μαριονέτα κυβέρνηση την δίνει στον στρατό και οι στρατηγοί κότες τίποτα για το προσωπικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατί υπάρχουν στρατηγοί? η ναύαρχοι??? Χαχαχαχαχα εδώ γελάμε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι α(Χ)ριστοι βρήκαν ευκαιρία να μεταφέρουν πάλι τις ευθύνες τους σε άλλους και μάλιστα δωρεάν.Σε αυτή την χώρα ο θεσμός και ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων έχει καταπατηθεί ασύστολα και διαχρονικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χαχαχαχα Δίνουν πόνο οι επικεφαλής,και όπως είναι φυσικό και συνηθισμένο στο ελλάντα, χωρίς πρόβλεψη για την επόμενη στιγμή -ούτε καν για την επόμενη μέρα, δλδή αν τύχει και χρειαστούν οι δυνάμεις για την πραγματική αποστολή τους (χτύπα ξύλο...).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να χαιρεστε το μυαλο σας οσοι απο εσας ψηφισατε αυτο το ανθελληνικο,αντιστρατιωτικο μορφωμα της ξενοδουλης νδ.Συγχαρητηρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τα πάντα στη χώρα είναι δούναι και λαβείν. Βγάζεις το Στρατό στα εμβολιαστικά, στις φωτιές, στα χιόνια κλπ ε σε αφήνουμε να φτιάξεις και μία επιπλέον θέση Αντγου, μία ΔΕΠ και μία ΔΔΕΕ. έτσι είναι, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. και άλλα πολλά....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Διαβάζω σε πολλά site ότι οι αγρότες μας την παρούσα χρονική περίοδο αναστενάζουν για την ανεύρεση εργατών γης. Μήπως η Κυβέρνηση πρέπει να καλύψει με στρατό και την υποχρέωση αυτή?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πρεπει να αλλαξει ο νομος των ΕΔ. Δεν μπορει να ειναι ενοπλες χωρις καμια δικαιοδοσια εξω απο το στρατοπεδο. Πρεπει να μπορουν να ενεργησουν ως ενοπλες πρωτα για την αυτοπροστασια τους και μετα για την αποστολη τους εν ειρηνη εκτος στρατοπεδων.
  Καμια αδεια οπλοφοριας ποτε για τα στελεχη του στρατου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Να ενημερώσετε τον Σουλτάνο να μην προκαλέσει κάποιο ζήτημα φέτος στα σύνορα επειδή ο στρατός δεν θα μπορεί να παίξει μαζί του. Φέτος θα παίζει πυροπεριπολιες χαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ!!! Επίσης να γίνει εισήγηση με την μορφή του κατεπείγοντος έτσι ώστε να μεταφερθούν με εναέρια και οδικά μέσα οι δασικές περιοχές πλησίον του ποταμού Έβρου έτσι ώστε το προσωπικό της προκάλυψης να κάνει την δουλειά. Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια. 'Ολα εγώ θα τα σκέφτομαι????

   Διαγραφή
 11. Τζάμπα τους έφερε ο πολυχρονεμένος. Πέρυσι στην Εύβοια ήταν όλοι εκεί,αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για να σβήσει φωτιά. Να έχουμε πάλι τα ίδια??!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ειδικά όταν σπέρνεται η διχόνοια. Μπορείτε με άλλο τρόπο απλά και κόσμια, οι απόστρατοι τους γύρισαν ήδη την πλάτη, μπορείτε και σεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ..... έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη.... aka Pezetel!
  Δεν μπορώ να καταλαβω γιατί κάποιος σε σύσκεψη ιδιωτών να φορά την άσχημη και σχεδιασμένη στο πόδι "παραφρικάνα" έμφορτη στα παράσημα; Δεν υπάρχει άλλη πιο κατάλληλη στολή; Μονοκινητήρια επίδειξη κάνουν; Κανείς δεν υπολογίζει τις ΕΔ τις έχουν για θελήματα και τζάμπα τζάμπο. Ούτε καν στον δήμο παπαραπάγου υπάρχει πιθανότητα να πάρει κάποιος κάποια θέση σε εκλογές, γιατί σας πήρανε χαμπάρι και τα γεροντια της εμφορτης μονοκινητήριας ΕΑΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. 1-9-2022 ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΛΙΒΕΡΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αντίο οικογένεια, αντίο ζωή...... Στρατιωτικοί..........Τα παιδιά για ολες τίς δουλειές.......Οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι πού είναι?? Τι λένε?? Τι κάνουν για όλα αυτά?????
  Ααααααχχχχχ ξέχασα τώρα γλυφουμε.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ο ΧΑΚΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ….ΣΧΟΛΙΑ Κυριοι ξεκαθαρα η σχετική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να αυξηθεί σημαντικά η με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα >στις πλέον επικίνδυνες περιοχές απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.<Είναι μεσα στα καθηκοντα των Ε.Δ και μαλιστα ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΠΟΛΑ ΔΑΣΩΝ.
  Ο Ανωνυμος Παρασκευή, Μαΐου 27, 2022 3:56:00 μ.μ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.
  Οσο για τα ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΔ που γραφουν οι ΑΣΧΕΤΟΙ ας γνωριζουν ότι το ΥΓΕΙΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ κλπ ανηκει ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ στο ΥΠ ΥΓΕΙΑΣ με ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΔ.-Λαθος συγκριση κανουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρωτίστως σαχλαμαρίζεις...αυτό μόνο.

   Διαγραφή
  2. Πού το γράφει στον 20-2 για τα καθήκοντα, να το διαβάσω. Μάλλον δεν έχεις κάνει ποτέ δασοπροστασία αλλιώς θα ήξερες ότι οι πλέον επικίνδυνες περιοχές ορίζονται καθημερινά από τον χάρτη Πολιτικής Προστασίας. τεσπα, σου δίνω την θέση μου για να πηγαίνεις και για μένα, δεν θα παρεξηγηθώ που θα μου φας το περίπολο, το ορκίζομαι

   Διαγραφή
  3. Αντε στο μαξιμου να παρεις το χαρτζηλικι σου.Δεν πειθεις.Το στρατευμα θα σας τελειωσει στις εκλογες οριστικα και αμετακλητα.

   Διαγραφή
  4. και αυτό τι σημαίνει αγαπητέ; ότι ο στρατός πρέπει να είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρψν; το κράτος τι ρόλο βαράει; οι υπηρεσίες του είναι μόνο στα χαρτιά;. Τέλος οι εποχές που οι στρατιωτικοί δούλευαν υπερωρίες γαι την ψυχή της μάνα τους, είμαστε εργαζόμενοι και προσπαθουμε να επιβιωσιυμε με τις οικογένειές μας Αν θες προσωπικό για να αντικαταστήσει τους αχρηστους του δημοσίου πληρωσε το οπως κάνεις και με αυτούς ή με τις ιδιωτικές εταιρείες που προσλαμβανεις φωτογραφικα... ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΠΙΑ ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ... Α και πληρώστε επιτέλους και τις υπηρεσίες.

   Διαγραφή
  5. Το μυαλό σου και μια λύρα

   Διαγραφή
  6. Δεν υπάρχουν εργάτες γης για να γίνει η συγκομιδή των κερασιών.Μηπως θα πρέπει να αναλάβει ο Στρατός;

   Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
 17. Αρθρο 7 παρ 3 Προεδρικου Διαταγματος 200/1993 (ΦΕΚ 75 ΤΑ) Οι Αξκοι και Υπαξκοι και των τριων κλάδων των Ε,Δ.,που εκτελούν περιπολίες σε δασική περιοχή με σκοπό την αποτροπή και τον εγκαιρό εντοπισμό των πυρκαγιών καθώς και.................... δικαιούνται οδοιπορικά έξοδα εκτέλεσης υπηεσίας για όλες τις ημέρες απσχόλησης. Προς τι λοιπόν το κλάμα και ο οδυρμός;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Παρακαλώ όπως αναλάβει ο Στρατός την λειτουργία της καθαριότητας στους Δήμους, τους σχολικούς τροχονόμους, την λειτουργία των πλαζ, τις πρόβες παρελάσεων στα σχολεία για να ολοκληρωθεί το κοινωνικό του έργο .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Οι αρχαίοι έλεγαν "Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις (Αντισθένης ο κυνικός)" δηλαδή άμα σε λένε "φλώρο" τι να περιμένει κάποιος από εκεί και πέρα. Προσοχή στα σπίρτα και στις πυρκαγιές τώρα με την αποκλειστική χρήση των ΕΔ για υπηρετικό προσωπικό παντός χρήσης και είδους και όποιος κατάλαβε ας γελάσει φωναχτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Και να μπουν και εισοδηματικά κριτήρια στα περίπολα πυροπροστασίας, μην το ξεχάσετε αυτό κύριοι κυβερνώντες. Πρέπει να βάλετε κόφτη!! Αληθεύει ότι στις κρυφές δημοσκοπήσεις είστε 1 μονάδα πίσω? Ε ρε γλέντια που θα έχουμε στις εκλογές...Θα μας θυμηθείτε με κανένα προεκλογικό επιδοματάκι των 100 ευρώ αλλά θα σας κάνουν οι του Στρατού να το φυσάτε και να μην κρυώνει, Υπομονή και έρχεται.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Υπάρχη καμία συντεχνία που παίρνει 20 μέρες εορταστική άδεια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπάρχει καμιά συντεχνία που να μην πληρώνεται νυχτερινά όπως ορίζει ο νόμος ή φύλλο πορείας στο ποσό που ορίζει ο νόμος και όχι όπως θέλει η εκάστοτε ηγεσία; αλλά αν είσαι αμετάθετος στο σπιτάκι σου σε πονάει η άδεια που παίρνει ο άλλος από Έβρο και νησιά, παλιοτρολάκι.....

   Διαγραφή
  2. για ανώνυμο Μαΐου 28, 2022 9:51:00 μ.μ.
   Τι υπαινίσσεσαι βρε ανάπηρε στρατεύσιμε

   Διαγραφή
 22. Προφάνως το κυβερνητικό ταμειον ειναι μειον (για νά πληρωσει κανεναν εθελοντη δασοπυροσβεστη) κάι "πενια τεχνας κατεργάζεται"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ο πτωχός συγγενής των ΣΑ , υπολογίζουν να βγάλει ξανά το φίδι απ'τη τρύπα (κυριολεκτικά, πολλές φορές),και όπως έχει μάθει η ηγεσία,να κάνει τα κλειστά μάτια και κλειστά αυτιά στις ανάγκες τους.Εμείς να 'μαστε καλά,να ζούμε να βλέπουμε τα κατορθώματα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή