ΥΕΘΑ: Προωθήσαμε πρόταση στο ΥΠΕΚΥ για κοινωνικό επίδομα στα στελέχη ΕΔ αλλά δεν τελεσφόρησε

ΥΕΘΑ: Προωθήσαμε πρόταση στο ΥΠΕΚΥ για κοινωνικό επίδομα στα στελέχη ΕΔ αλλά δεν τελεσφόρησε

Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Χρήστος Γκόκας, με θέμα «Άμεσα μέτρα για τη στήριξη των εισοδημάτων των στρατιωτικών και εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς, η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των πάσης φύσεως προνοιακών προγραμμάτων ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠΕΚΥ), το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την εφαρμοζόμενη πολιτική, σε θέματα μέριμνας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Το ΥΠΕΘΑ από πλευράς του, έχει θέσει ως διαρκή στόχο τη ρεαλιστική αντιμετώπιση των αιτημάτων των στελεχών, εξαντλώντας για την επίλυση τους όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό, και για το ενδεχόμενο διασφάλισης συναφούς προσδοκώμενου κοινωνικού επιδόματος, το ΥΠΕΘΑ κατά το πρόσφατο παρελθόν προώθησε σχετική πρόταση στο ΥΠΕΚΥ, πλην όμως αυτή δεν τελεσφόρησε, καθότι τα κριτήρια εκάστου προγράμματος ισχύουν καθολικά για το σύνολο των δυνητικών δικαιούχων, αφού το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει κάθε κοινωνικό πρόγραμμα είναι ευρύ, θεσπίζοντας γενικές αρχές, χωρίς να είναι δυνατή η συμπερίληψη του συνόλου των ειδικών περιπτώσεων ή εξαιρέσεων.

Αναφορικά με την καταβολή μέρους εφάπαξ βοηθήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.δ.398/1974, οι Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας δύνανται να προκαταβάλλουν στους μετόχους τους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει εικοσαετή τουλάχιστον μετοχική σχέση, μέρος του εφάπαξ βοηθήματος που τους αναλογεί κατά την ημέρα υποβολής σχετικής αίτησης.

Το ποσό της εν λόγω προκαταβολής καθορίζεται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του ΕΛΟΑΣ, μη δυνάμενη να υπερβεί το 60% του βοηθήματος που δικαιούται ο μέτοχος κατά την ημέρα υποβολής της αίτησής του και αναλόγως της οικονομικής κατάστασης του Ειδικού Λογαριασμού.

Συναφώς. η ΔΕ/ΕΛΟΑΣ, κατά τον Οκτώβριο 2021, λαμβάνοντας υπόψη τη διενεργηθείσα αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας του Ταμείου, αποφάσισε, με γνώμονα την εκπλήρωση της κύριας αποστολής του, ήτοι την απρόσκοπτη χορήγηση των εφάπαξ βοηθημάτων στους δικαιούχους, τα εξής:

Τη μείωση των εγγεγραμμένων πιστώσεων Π/Υ 2022, για τη χορήγηση προκαταβολών έναντι εφάπαξ βοηθήματος, κατά 70% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ήτοι στα 3 εκ. ευρώ από 10 εκ. ευρώ.

Τη χορήγηση προκαταβολής έναντι του εφάπαξ βοηθήματος, κατά το τρέχον έτος, αποκλειστικά στους μετόχους, οι οποίοι, είτε δεν έχουν λάβει στο παρελθόν προκαταβολή έναντι του εφάπαξ βοηθήματος για λόγους βελτίωσης, επέκτασης, αγοράς, ανέγερσης κατοικίας και γενικότερους οικονομικούς λόγους, είτε επικαλούνται σοβαρούς λόγους υγείας.

Κατά το τρέχον έτος, έχει χορηγηθεί προκαταβολή έναντι του εφάπαξ βοηθήματος σε 175 μετόχους, οι οποίοι πληρούσαν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, συνολικού ύψους 699.000 €.

Συνοψίζοντας, σας γνωρίζω ότι η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων εμπίπτει αποκλειστικά στο Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), την οποία εξειδικεύει με ειδικούς μισθολογικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό των ΕΔ, το ΥΠΕΘΑ εκπόνησε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), κατ' εξουσιοδότηση του αρ. 127 του ν.4472/2017 ( Α' 74), το οποίο διαβίβασε στο ΥΠΟΙΚ για τον καθορισμό των ωρών νυχτερινής απασχόλησης.

Το εν λόγω σχέδιο ΚΥΑ δεν έγινε αποδεκτό από το ΥΠΟΙΚ, λόγω της μη επάρκειας των απαιτούμενων πιστώσεων, θέση η οποία πηγάζει από την υποχρέωση διαφύλαξης της ακεραιότητας του κρατικού προϋπολογισμού και που επιβλήθηκε λόγω των έκτακτων υγειονομικών και οικονομικών καταστάσεων, καθώς και των συνακόλουθων δημοσιονομικών αναγκών.

Τέλος, βούληση της πολιτικής Ηγεσίας είναι η επαναπροώθηση νέου σχεδίου ΚΥΑ, όμως η μη συνδρομή του προαπαιτούμενου της εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης, καθιστά όπως είναι φυσικό, ανίσχυρη την έκδοση απόφασης και μετακυλίει το χρόνο έκδοσης της, προς αποτροπή δημοσιονομικών αποκλίσεων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

  1. Αρες , μαρες , κουκουναρες. Οταν προκυπτουν αναγκες και στελνετε τις Ενοπλες Δυναμεις, τοτε ρωτατε το ΥΠΟΙΚ? Οχι βεβαια , γιατι μεσα απο μια διαταγη υποχρεωνεται τις ΕΔ να συνδραμουν και ετσι καλυπτεται και την οποια κυβερνητικη ανικανοτητα, αλλα και δεν χρειαζονται εκτακτες πιστωσεις. Επισης κλεινοντας μια παρατηρηση στο : "Το εν λόγω σχέδιο ΚΥΑ δεν έγινε αποδεκτό από το ΥΠΟΙΚ, λόγω της μη επάρκειας των απαιτούμενων πιστώσεων, θέση η οποία πηγάζει από την υποχρέωση διαφύλαξης της ακεραιότητας του κρατικού προϋπολογισμού και που επιβλήθηκε λόγω των έκτακτων υγειονομικών και οικονομικών καταστάσεων, καθώς και των συνακόλουθων δημοσιονομικών αναγκών". Για τα καναλια υπηρξε μεριμνα να μοιραστουν τοσα εκαττομυρια, για τις δικαστικες αποφασεις δεν βρεθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ θέλω να σας ψηφίσω αλλά στις εκλογές θα πάρετε την πρόθεση η ψήφος θα πάει αλλού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδω δεν έχει τελεσφορήσει η κυβέρνηση σας ως κυβέρνηση, θα τελεσφορήσει ενα χαρτι προς τους μυρωδιές του διπλανου υπουργειου;;;
    Αχαχαχα
    Δεν πειράζει.
    Χρηματα με ουρα εχουν τα πετσομενα μμε ο στουρναρας και η ιδιωτική δεη. Αααα κ τα διοδια
    Παρτε απο αυτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς είσαι έτσι ρε καημένε; Λίγο έλειψε να σε λυπηθούμε κιόλας για το "μπουλιγκ" που σου κάνουν τα άλλα υπουργοποιημενα ανθρωπάκια που απολαμβάνουν μισθούς και μπόνους. Επίσης μη ξεχάσουμε και τις 32 μη, τονίζεται μη (αρνητικό) συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές που τις τάιζε ο ψυριζα και τώρα η νουδουλα με 640.000.000€ ετησίως παρακαλώ. Κατά τα άλλα λεφτά δεν υπάρχουν για τους "καραβανάδες" και τα κατοχυρωμένα δεδικασμένα και ΝΟΜΙΜΑ νυχτερινά και υπηρεσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ντροπή Υπουργάρα να ζητάς λεφτά από την άλλη Υπουργάρα (Σκυλακάκη) για εμάς. Μην μας αναφέρεις, βγάζει μαγουλάδες όταν ακούει τέτοια.... Πιπέρι στο στόμα Υπουργάρα! Και όσο για το εφάπαξ;;;; Bullshit !!!!! Μετά από προσωπική τηλεφωνία με τον Τμηματάρχη παροχών του ΕΛΟΑΑΣ ούτε χορηγείται και δεν ξέρουν καν αν θα χορηγηθεί. Οπότε αφήστε τα ψέματα. Αλλά ξέχασα, είστε υπουργός,τα λέτε αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τεραστιοι ψευτες και υποκριτες.Το δωρο σας θα το παρετε στις εκλογες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσύ με την τακτική σου συνεχίζεις να κοροιδεύης συναδέλφους σου και αντιπάλους θα επιλύσης τέτοια προβλήματα. Έχεις διαχωρίσει τους απόστρατους σε δύο κατηγορίες και συνεχίζεις να τους εμπαίζεις αφού χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό δεν καταργείς τις κρατήσεις από τα μερίσματα των ΜΤ σε εφαρμογή του Ν 4093/12.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αλλος ενας.....δεν προκαναμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για δασο-περίπολα όμως υπουργέ, τελεσφόρησε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά ο τύπος έχει ξεπεράσει σε ανικανότητα, αδιαφορία, ασχετοσυνη και βλακεία ακόμη και τον συγκαμμενο. Τουλάχιστον εκείνος έφτιαξε και μια σύμβαση της προκοπής με την Πειραιώς, όχι η δική το που λήγει και βάλανε μέσα τον κάθε πικραμένο και δικαίως τους γειωσε και η τράπεζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πες στα τσιράκια σου να σου διαβάσουν και κάτι ακόμα Υπουργάρα: Ότι και να μας δώσεις πριν τις εκλογές για τυράκι, την φάκα την έχουμε δει. Ζητιάνοι δεν είμαστε ούτε και ελεημοσύνη ζητάμε! Ζητάμε ώρα αυτονόητα! Και τώρα έλα, δώσε εντολή για δασοπερίπολα 24 ώρες το 24ωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν θέλετε εκεί στην Νέα Δημοκρατία να προάγεται τις τάξεις ΣΜΥ 93, 94 και 95? Οκ και εμείς θα σας θάψουμε στις επόμενες εκλογές. Ούτε μια ψήφος σε ψεύτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη εαν σας προαγουν θα τους ψηφισετε;Αυτη η καταρα του προσωπικου οφελους που ταλανιζει χρονια την Ελληνικη κοινωνια πρεπει να εξαλειφθει.

      Διαγραφή
  13. Ερχεται hawaian tropik. Για τέλειο μαύρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι τρέλλα. είναι τρέλλα, η άσπρη σκόνη του Βαγγέλα. ΕΡΧΕΤΑΙ Π...ΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μη ξεχνάτε εν ενεργεία και απόστρατοι τι έγινε στις εκλογές του 1983….τους γύρισαν την πλάτη γιατί ο τότε υπουργός ξέχασε στο συρτάρι του γραφείου, όπως είχε πείτε στον τύπο, το μισθολόγιο των στελεχών. Για να δούμε θα επαναληφθεί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή