Ο Αστυνομικός Θεσμός: Επιβάλλοντας την τάξη κατά τον αγώνα της ανεξαρτησίας!!!

Ο Αστυνομικός Θεσμός: Επιβάλλοντας την τάξη κατά τον αγώνα της ανεξαρτησίας!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Πήραμε στα χέρια μας τον αφιερωματικό τόμο του ιστορικού έργου με τίτλο: «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΝΟΧΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΞΗ. Η αστυνομία σε αναζήτηση ρόλου τα χρόνια του αγώνα της ανεξαρτησίας 1821-1830», του Καθηγητή Θανάση Χρήστου, που εκδόθηκε πρόσφατα από το Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α) και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση, στις σελίδες του οποίου αποτυπώνονται για πρώτη φορά ιστορικές πηγές των πρώτων χρόνων αυτής και αναδεικνύουν ότι ήδη, σε εκείνη την εποχή, απαντώνται οι ρίζες του αστυνομικού θεσμού της Πατρίδας μας.

2. Σύμφωνα με το προλογικό σημείωμα είναι κυριολεκτικά η πρώτη φορά που εκδηλώνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί στέρεα και με ενάργεια η θεσμική συγκρότηση και δομή του σώματος της αστυνομίας πάνω στον καμβά των γεγονότων και των πρωταγωνιστών του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας. Η ουσιαστική και εποικοδομητική συνύφανση της ιστορικής διαδρομής του αστυνομικού θεσμού με το συλλογικό σώμα της μεγάλης εικόνας της ιστορίας του Ελληνισμού, που επαναστατεί και μάχεται εναντίον ενός υπέρτερου δυνάστη, είναι ελκυστική.

3. Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στους συντελεστές του όλου εγχειρήματος. Ειδικότερα στη Διεύθυνση Ιστορίας που έδωσε το πρώτο ερέθισμα και στην Ηγεσία της ΕΛ-ΑΣ, που ίδρυσε (Π.Δ. 21/21-3-2017) την εν λόγω Υπηρεσία και έδωσε το έναυσμα για την ανάδειξη του πολιτιστικού έργου της ΕΛ-ΑΣ και τον αναγκαίο βηματισμό της στο χώρο του Πολιτισμού και της Ιστορίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια