Μ.Τ.Σ.: Ας σταματήσουν επιτέλους οι μεθοδεύσεις «αποκλεισμού» των αστυνομικών!!!

Μ.Τ.Σ.: Ας σταματήσουν επιτέλους οι μεθοδεύσεις «αποκλεισμού» των αστυνομικών!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Το ΥΠ.ΕΘ.Α γνωστοποίησε, σε απάντηση (βλ. τα από 18 και 19-5-2022 έγγραφα) σχετικών ερωτήσεων Βουλευτών, ότι επεξεργάζεται σχέδιο ρυθμίσεων για τις κρατήσεις (4% και 2%) επί των δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων υπέρ των Μετοχικών Ταμείων και των Ε.ΛΟ.Α. Υπενθυμίζεται, ότι το Γ.Λ.Κ. είχε θέσει το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη, ότι το ύψος των προβλεπόμενων πληρωμών για τα επόμενα έτη είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ οι δαπάνες καλύπτονται με δανεισμό, ενόψει και της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας.

2. Αυτές αφορούν κυρίως την Αεροπορία (βλ. Rafale) και το Ναυτικό (βλ. Φρεγάτες) και δημιουργούν τεράστια ανισότητα και αδικία για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (Μ.Τ.Σ). Είχε τεθεί λοιπόν το ζήτημα, το όποιο ποσοστό απομείνει από τα εξοπλιστικά να μην πηγαίνει στο Ταμείο του Όπλου, αλλά να μοιράζεται και στα τρία. Σχετικό αίτημα κατέθεσε και η Ε.A.Α.Σ, ώστε να στηριχθεί και το Μ.Τ.Σ. Και αυτό αποτελεί λύση και όχι η αυθαίρετη (και εν πολλοίς παράνομη) προσπάθεια «απαλλοτρίωσης» των περιουσιακών δικαιωμάτων μερίδας των μετοχομερισματούχων.

3. Όμως καμιά αναφορά δεν γίνεται στο ζήτημα του εξορθολογισμού και της ισομερούς κατανομής των πόρων. Η θεσμοθέτηση των «κοινωνικών πόρων» δημιουργεί καταστάσεις ανισότητας υπέρ των ασφαλισμένων για τους οποίους αυτοί προβλέπονται και σε βάρος των λοιπών, αλλοιώνουν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και νοθεύουν τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη ανάπτυξη της οικονομίας, αφού στην ουσία συνιστούν έμμεση φορολογία και έρχονται σε αντίθεση και με τις αρχές του Κοινοτικού Δικαίου (μια σειρά από τέλη και φόροι υπέρ τρίτων με το Ν. 4254/14 καταργήθηκαν). Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά χρήματα των φορολογούμενων.

4. Είναι γνωστή η διαρκής επιθυμία των Μ.Τ.Σ, Γ.Ε.Σ και ΥΠ.ΕΘ.Α να «αποπέμψουν» από το Ταμείο τους αστυνομικούς (της πρώην Χωροφυλακής) για προφανείς λόγους, όπως είναι η οικειοποίηση των κοινωνικών πόρων. Το προσπάθησαν αυθαίρετα με τον επαίσχυντο (μνημείο «μη χρηστής διοίκησης» ή αλλιώς «διοικητικής αλητείας») Ν.1911/1990, με τον οποίο επιχείρησαν τον διαχωρισμό και στην ουσία την αποπομπή και «απαλλοτρίωση» των περιουσιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών. Ο Νόμος όμως έμεινε ανενεργός, γιατί, εκτός των άλλων, αντίκειται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και της Ε.Σ.Δ.Α. Όμως για την κακοδιαχείριση και χρεοκοπία δεν φταίνε οι αστυνομικοί!!!

5. Ακόμη θυμίζουμε ότι το Ταμείο ιδρύθηκε (1853) ως «Ταμείο Χηρών και Ορφανών του Στρατού της γραμμής, της Χωροφυλακής και της Οροφυλακής». Το 1861 ιδρύθηκαν τρία ξεχωριστά ταμεία (Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Χηρών και Ορφανών). Το 1867 τα τρία αυτά ταμεία συνενώθηκαν σε ένα, το «Ταμείον Μετοχικόν του κατά Γην Στρατού». Γιατί τότε βγήκε από τον τίτλο η «Χωροφυλακή»; Το 1935 μετονομάσθηκε σε Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Ξαφνικά τώρα, ύστερα από 169 χρόνια, έγινε «βάρος» η συμμετοχή των αστυνομικών;

6. Η προσπάθεια συνεχίζεται με άλλους έμμεσους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η σύσταση Ειδικών Λογαριασμών εντός του Ταμείου, από τους οποίους και πάλι «παρανόμως» αποκλείονται οι αστυνομικοί. Τέτοιος Λογαριασμός είναι και ο ΕΚΟΕΜΣ. Μήπως με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να «σβήσουν» το κύριο Ταμείο του Μ.Τ.Σ. και να «παίρνουν» οι του ΣΞ τoυς εν λόγω πόρους μέσω των άλλων Λογαριασμών;

7. Τελικά θα σταματήσει επιτέλους η προσπάθεια αποπομπής των μετοχομερισματούχων αστυνομικών και «απαλλοτρίωσης» των περιουσιακών δικαιωμάτων τους; Μήπως μεθοδεύεται ξανά ο αποκλεισμός των τελευταίων; Που βρίσκεται η νομοθετική πρωτοβουλία (υπάρχει ειλημμένη απόφαση) για την ουσιαστική εκπροσώπηση στη διοίκηση του Μ.Τ.Σ. της ΕΛ-ΑΣ; Και εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει» ή αλλιώς … «τα ζώα μου αργά»!!! Oι (εκλογικοί) καιροί (ου) μενετοί!!! Οψόμεθα!!!

Δημοσίευση σχολίου

24 Σχόλια

  1. Το ΜΤΣ είχε μία ισορροπία στα έσοδα και στα έξοδά του η οποία διαταράχθηκε. Δημιουργήθηκε τεράστια ζημιά στα αποθεματικά του ΜΤΣ με την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου το 1999 και την απώλεια των εσόδων από τη Γενική Τράπεζα που μέχρι τότε άνηκε στο ΜΤΣ ως επιχείρησή του.
    Όμως παρ’ όλα αυτά >το 2000 και μετά δόθηκαν μεγάλες αυξήσεις στα μερίσματα <ενώ δεν άντεχε το ΜΤΣ.
    Σε όλα αυτά συνετέλεσε και το γεγονός ότι μειώθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα από το 2004, οπότε σταμάτησε να εισπράττεται από το ΜΤΣ το 4% της αξίας του κάθε εξοπλιστικού προγράμματος για τον Στρατό. Όταν όμως δεν υλοποιούνται εξοπλιστικά προγράμματα τότε δεν υπάρχει και το 4%.
    Επίσης οι μειώσεις των μερισμάτων τις έφτασαν στο επίπεδο του 1990!!!!
    Τέλος, το οξύμωρο είναι ότι αυτή τη στιγμή από τους 50.000 εγγεγραμμένους στο ΜΤΣ μόνο οι 20.000 είναι απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού και οι 30.000 πρώην αστυνομικοί και χωροφύλακες. Bαλανε φέσι στο ΜΤΣ, κάθε πικραμένο και οι μπαρμπαδες σαν ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ βρηκαν την λυση ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.-ΑΙΣΧΟΣ.Είναι σίγουρο ότι θα αποτυπωθεί ΔΥΣΜΕΝΩΣ ....στην κάλπη προσεχώς για το κυβερνών κόμμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα λέτε όλα όμως οι αστυνομικοί δεν πλήρωσαν αναδρομικές κρατήσεις για τα χρόνια που ΔΕΝ πλήρωναν ΜΤΣ αλλά απολάμβαναν μερίδιο ίσο με τον βαθμό τούς αν και πλήρωσαν οι παλαιοί 2 με 3 χρονακια κρατήσεις..... αυτά και έτσι λοιπόν ακόμη μια τρύπα στα έσοδα........

      Διαγραφή
  2. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ με τους αστυνομικους !!ΔΕ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΤΣ !!ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΠΧΙΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού λεηλατησες και
      χρεοκόπησες το ταμείο και έφαγες τα λεφτά των χωροφυλακων τώρα δεν τους θέλεις. Μπράβο λεβέντη μου! Έχεις ήθος και αρχές!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ μου με την "ομολογία" σου δικαιώνεις τον αρθρογράφο Στρατηγό.

      Διαγραφή
  3. κ. Μπλάνη μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε με ποια απόφαση κρίθηκε ότι ο Ν.1911/90 αντίκειται στο Σύνταγμα ή είναι δικό σας συμπέρασμα? Για να ενημερωθούμε και εμείς οι άσχετοι μέτοχοι. Μήπως επίσης ξέρετε ή έχετε ρωτήσει για να μάθετε σε ποιο ποσοστό συμμετέχει η ΕΛ.ΑΣ στα έσοδα του ΜΤΣ και σε ποιο ποσοστό στα έξοδα? Είπαμε, είμαστε γαλοντόμοι οι του Στρατού, αλλά όχι μονά, ζυγά δικά σας. ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την απάντηση τη δίνει η μη εφαρμογή του νόμου και η μη έκδοση του π.δ.που αν προχωρούσε θα κόβοντας από το ΣτΕ. Όλοι οι μετοχομερισματουχοι καταβάλουν τις ίδιες εισφορές αναλόγως του βαθμού και του μισθολογικου κλιμακίου. Είσθε γαλαντομοι με ξένες τσέπες. Ο νόμος για τους πόρους από παραβάσεις κοκ γιατί δεν υλοποιείται.

      Διαγραφή
    2. Καταρχήν φίλε μου ο Νόμος είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί γράφτηκε στο γόνατο (σαν να ήταν καμιά διαταγή) και χωρίς να έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη αναλογιστική μελέτη (όπως έχει κριθεί και νομολογιακά βλ. π.χ. ΣτΕ,Ολ. 1889/2019). Άρα δεν κρίθηκε. Είναι προφανές όμως ότι αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 1 του Συντάγματος (και της Συνθήκης Ε.Ε.), αλλά και του άρθρου 1 του Α΄πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (υπάρχει πληθώρα σχετικής νομολογίας-βιβλιογραφίας).

      Διαγραφή
  4. ΒΛΕΠΩ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ Κ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ.ΜΗΠΩΣ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΈΤΗΣ ΤΟ ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ 1911 ΔΗΛ. ΤΟ 90?ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΦΙΛΤΑΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΡΜΟΔΙΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στρατηγέ, το θέμα δεν είναι να φύγουν οι μερισματουχοι εκ της ΕΛΑΣ. Το θέμα είναι ή με τον στρατό ή με την αστυνομία και επιπλέον αναλογική συμμετοχή στα έσοδα του ταμείου σύμφωνα με τον αριθμό μελών αναλόγως προέλευσης η εναλλακτικά μέρισμα ανάλογο με συμμετοχή στα έσοδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η καραμέλα με τη "συμμετοχή στα έσοδα" είναι ένα λογιστικό τρικ, που χρησιμοποιείται από το Μ.Τ.Σ. Γιατί οι κοινωνικοί πόροι (παλιότερα υπήρχαν τα ένσημα που έβαζαν οι αστυνομικοί σε όλες τις διοικητικές πράξεις, αιτήσεις κ.λ.π.) δεν ανήκουν σε κανέναν και δεν αποτελούν εισφορά κανενός μετόχου. Και έπρεπε να αναφέρονται απλώς ως κοινωνικοί πόροι όπως άλλωστε προβλέπεται στο Νόμο. Η συμμετοχή των μετόχων είναι οι εισφορές που καταβάλει έκαστος. Όλα τα άλλα είναι αυθαίρετα λογιστικά κόλπα που δεν βρίσκουν νόμιμο έρεισμα.

      Διαγραφή
  6. Πολύ σωστά. Αναλογική συμμετοχή αναλογική απόλαυση. Δύο τιμές μεριδίου, ανάλογα της συμμετοχής, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάται. Το έχουμε δει και στο Ναυτικό με το Λιμενικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣτΕ 2310/15 "Αίτηση ακύρωσης της τεκμαιρόμενης παράλειψης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη να προβούν στην έκδοση του προβλεπόμενου στο άρθρο 39 του ν. 1975/1991 π.δ/τος, προκειμένου να διαχωριστεί του ΜΤΣ σε δύο Ταμεία". Τι έκανε το Μετοχικό Ταμείο του κατά Γην Στρατού κατόπιν της παραπάνω αποφάσεως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί ο διαχωρισμός να φοβίζει? Νομίζω δεν θα έπρεπε. Να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν (αναλογιστικές κλπ μελέτες και αποφάσεις) και να προχωρήσει γιατί όχι? Να πάψει η γκρίνια και από την μία και από την άλλη πλευρά. Να φωνάξουν και τους πανηγυρτζήδες που κάνουν τους ελεγκτές, να μοιράσουν την περιουσία και με τη γνωστή λογική του ιστορικού κόστους να πουν, πάρε εσύ το τάδε φιλέτο με 0,01 πάρε εσύ το άλλο με επίσης 0,01 και όλα νοικοκυρεμένα και όλοι ευχαριστημένοι. Το έχω πει πολλές φορές θα το πω ακόμη μία δημοσίευση των αποφάσεων των ΔΣ χθες, μήπως και προλάβουμε να σώσουμε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβάζω για αυθαίρετα λογιστικά κόλπα. Σσσσσσ μην μας ακούσουν οι αδιάφθοροι ελεγκτές του κομένου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα τα σχόλια έχουν το ενδιαφέρον τους. Προσωπικά, όμως, πιστεύω πως κάποια δημοσιεύματα εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. αυτό ψυχανεμίζομαι από τις παρ. 7 και 8 της ανάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΕΚΟΕΜΣ και οι αντίστοιχοι θεσμοθετήθηκαν χωρίς να καταβληθούν εισφορές το 1997 από τον Άκη Τσοχατζόπουλο και δίνονταν μερίσματα ίσης αξίας με τα μετοχικά ταμεία για όσους βγήκαν στη σύνταξη τον Απρίλιο 1997 (χωρίς να έχουν πληρώσει εισφορές) . Ο ΕΚΟΕΜΣ σε 10 χρόνια τετραπλασίασε το μέρισμα με συνέπεια να τιναχτεί στον αέρα το σύστημα και έτσι το ΜΤΣ βγήκε ελλειμματικό κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, και μετά φταίνε οι αστυνομικοί (Χωρ/κής). Όποιος αμφιβάλλει ας διαβάσει την απάντηση του ΥΕΘΑ ΜΠΕΓΛΙΤΗ σε ερώτηση του βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντί να ασχολείστε με τους αστυνομικούς μαζέψτε κάνα έσοδο για το ταμείο, όπως το 5% από τις τροχαίες παραβάσεις (από το 2014 έχει ψηφιστεί νόμος και εκκρεμεί ακόμα να βγει η ΚΥΑ ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με αξίωσε ο Θεός να ζήσω για να διαβάσω, πως βγήκε ελλειμματικό το ΜΤΣ κατά 300 μύρια ελέω ΕΚΟΕΜΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόκειται για τα μαγικά του ΜΤΣ/ΓΕΣ/ΥΠΕΘΑ: Φτιάχνεις λογαριασμό-ταμείο και χωρίς αποθεματικό-κεφάλαιο-εισφορές μοιράζεις μερίσματα των 200-300 ευρώ. Δώσε και σε μας τη μαγική συνταγή ρε μπάρμπα: Τι όχι;;; Ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί: Θαύμα,θαύμα,θαύμα!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  14. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μεθοδευμένες - υποκινούμενες ενέργειες για τη δημιουργία κλίματος προς την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού που δεν είναι άλλος από το ξεπούλημα του ΕΚΟΕΜΣ στον ΕΦΚΑ. Νομίζουν κάποιοι κουτοπόνηροι, πως κρύβονται, αλλά και τα πρακτικά έχουν γνωστοποιηθεί και η επιτροπή που συστήθηκε είναι γνωστή. Τώρα, τι ξέρουν οι κατά τ'άλλα σεβαστοί λεβέντες και η μία λεβέντισσα που θέλει να γίνει Σάκαρη, από αυτού του είδους τα θέματα και τι θα βγάλει η άγνοιά τους, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Βέβαια για να λέμε και την αλήθεια δεν ευθύνονται αυτοί, αλλά εκείνοι που τους όρισαν. Ξυπνάτε ρεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΓΩ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΞΕΡΩ ΤΟ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1979 ΠΟΥ ΜΠΗΚΑ ΣΤΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑ ΠΛΗΡΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΤΣ.32 ΧΡΟΝΙΑ.ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΣΗΜΕΡΑ 86 ΕΥΡΩ ΜΕΡΙΣΜΑ.ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ,ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ ΑΔΙΚΑ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δημοσίευση των αποφάσεων των ΔΣ στις ιστοσελίδες τους. Αλλιώς υπάρχει βάσιμη πιθανότητα να μην μείνουν ούτε τα μπετά στην Κολοκοτρώνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή