ΥΕΘΑ: Δεν κρίνεται σκόπιμη η εκ νέου τροποποίηση διατάξεων για αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και μον. εθελοντών-τριών

ΥΕΘΑ: Δεν κρίνεται σκόπιμη η εκ νέου τροποποίηση διατάξεων για αρχαιότητα μεταξύ αποφοίτων ΑΣΣΥ και μον. εθελοντών-τριών

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, με θέμα «Διατάραξη της ιεραρχίας στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) εκ του άρθρου 32 ν.4609/2019», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του ν.4609/2019, για την προαγωγή στους βαθμούς του Λοχαγού και του Ταγματάρχη, και αντιστοίχων των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ.445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν.705/1977 που κατετάγησαν μέχρι και το έτος 1989, ο χρόνος υπηρεσίας πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους, υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μόνιμου Αξιωματικού. Απότοκη της εν λόγω διάταξης κατέστη η αναδρομική προαγωγή των ανωτέρω στελεχών στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων.

Περαιτέρω, με τη ρητή πρόβλεψη της παραγράφου 13Α του άρθρου 36 του ν.3883/2010, όπως ισχύει, καθορίστηκε η αρχαιότητα των Αξιωματικών προερχόμενων εξ ΑΣΣΥ έναντι των ομοιόβαθμων μονιμοποιηθέντων εθελοντών και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών. Ειδικότερα, οι Αξιωματικοί εξ ΑΣΣΥ καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιόβαθμων εθελοντών και εθελοντριών που προήχθησαν κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος. Τούτου δοθέντος, δύναται Αξιωματικός προερχόμενος από το θεσμό των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ.445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 να καταστεί αρχαιότερος Αξιωματικού προέλευσης ΑΣΣΥ, μόνον εφόσον προήχθη στο βαθμό σε προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Εντούτοις, οι ανωτέρω κατηγορίες Αξιωματικών αποτελούν διακριτές, μεταξύ τους, περιπτώσεις που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες ως προς αντικειμενικά καθορισμένα κριτήρια, όπως είναι η προέλευση, η αρχαιότητα, το νομοθετικό πλαίσιο πρόσληψης, η φοίτηση και εκπαίδευση σε στρατιωτικές σχολές, αλλά και η βαθμολογική πρόοδος, και ως εκ τούτου, υπάγονται σε διαφορετικό καθεστώς σταδιοδρομικής εξέλιξης και τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για την κάθε κατηγορία.

Συγκεκριμένα, οι Αξιωματικοί που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ.445/1974 καθώς και οι μονιμοποιηθείσες εθελόντριες του ν.705/1977 έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτό του Ταγματάρχη, ενώ οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτόν του Συνταγματάρχη.

Εν κατακλείδι, κατόπιν των παραπάνω, δεν κρίνεται σκόπιμη η εκ νέου τροποποίηση των διατάξεων που καθορίζουν την αρχαιότητα μεταξύ των αποφοίτων ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντων εθελοντών - εθελοντριών. Ο θεσμός των εθελοντών τείνει στην κατάργηση του, καθώς σχεδόν το σύνολο των Αξιωματικών του θεσμού έχουν προαχθεί στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων, ο οποίος είναι ο καταληκτικός τους βαθμός, και μέχρι το 2024, θα έχουν συμπληρώσει 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας οπότε θα τεθούν σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, ενώ παράλληλα για τις εν λόγω κατηγορίες στελεχών έχει καταστεί απολύτως διακριτή η εκ του νόμου οριοθέτηση της αρχαιότητας και της σταδιοδρομικής εξέλιξης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

26 Σχόλια

  1. Χαχαχαχ, δλδ ο εθελοντής μπήκε με τενεκέ λάδι επί ΠΑΣΟΚ,εκατσε 10+10+10+5 χρόνια ως αξιωματικός στον στρατό με ότι ευεργετημα συνεπάγεται και ο από ασσυ είναι υποδεεστερος; άλλη μια θετική ενέργεια. Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πως ειναι υποδεεστερος οταν εσυ φτανεις Ανχης και ο εθελοντης Ανθλγος στα 35 χρονια;
      επι ΠΑΣΟΚ δεν χρειαζοταν τενεκες λαδι κανεις δεν πηγαινε εθελοντης

      Διαγραφή
    2. Τον περνάς στα 2-3 τελευταία έτη. Ενώ έχεις φαει 20 χρόνια υπαξ και ανθυπας. Αυτός; Όλη την καριέρα του,αξιωματικαρα και αμεταθετος .στο 80% εξ αυτών. Δικτυωμενοι κοντά σε στρατηγούς και βολευτες

      Διαγραφή
    3. 2:56 ανθλγος; Όλοι τχες τουλάχιστον είναι. Και σε μια νύχτα από υπλγοι έγιναν τχες πριν λίγα χρόνια.

      Διαγραφή
  2. @@@@@@@ στην νέα δημοπρασια. Μαύρο μαύρο μαύρο από εμάς τα παιδιά μας τις οικογένειες μας. Όλοι η οικογένεια από τα στελέχη εκ ΣΜΥ άμεσα ενημέρωση και προσωπικό πόλεμο σε αυτό το καρκίνωμα της νέας δημοπρασίας. @@@@@@ πρώην και νυν υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και το κακό συναπάντημα. Ανοίξατε πόλεμο? Θα τον έχετε. Πόλεμο λοιπόν να στειλουμε αυτά τα γλοιώδη παρασιτα στον @@@@@@.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη για να καταλαβω,εσυ ψηφιζεις ενα κομμα με γνωμονα την προσωπικη σου εξελιξη,αγνοωντας οτι αυτο το αποκομμα εχει διαλυσει τα παντα στην χωρα;Αρα αν σου εδινε γαλονια θα τους ξαναψηφιζες.Συγχαρητηρια.Αυτοι ειστε εκ των παραγωγικων σχολων.Την παρτη σας μονο.

      Διαγραφή
  3. Και γιατί δεν απαιτείται ΧΔ (χρόνος διοίκησης) στους Αξκους εξ εθελοντών ενώ στους εξ ΑΣΣΥ απαιτείται? Ελλάδα χώρα δικαίου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΤΗΣ ΑΕΚ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
    ΑΡΕ ΧΑΡΥ ΚΛΥΝ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΛΛΑΣ Η ΜΟΝΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΛΕΥΚΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (ΤΟ ΛΕΥΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υποσχέσεις και ασυνέπεια σε όλα ακόμα και στους συναδέλφους του βουλευτές !! Τώρα κάτι συμβαίνει εδώ. Είτε οι επιτελείς του δεν τον ενημερώνουν σωστά όπως για παράδειγμα ότι αρκετοί εθελοντές κατέχουν ήδη το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων και φτάνουν στον καταλυτικό βαθμό του Συνταγματάρχη και όχι του Ταγματάρχη που επικαλείτε το έγγραφο, είτε ο ίδιος... ξεχνάει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μιλάει για εθελόντριες που μπήκαν μέχρι το 1989 και είναι ήδη Τχες...όχι για εμθ που είναι ήδη ανθλγοι με καταληκτικο βαθμό του υπλγου και ακόμη δεν πληρώνονται σε αυτό το βαθμό ως συνταξιούχοι

      Διαγραφή
  8. Μερικοί δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν και γράφουν απλά για να βγάλουν τα απωθημένα τους. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΘ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ενημερώνουν τον Κο Υπουργό ότι υπηρετεί άνισα ο κόσμος; Δηλαδή η αβρεχτη εθελόντρια στο ΠΝ φέρει το βαθμό του Πλωτάρχη (ανώτερος αξιωματικός) χωρίς να έχει ούτε χρόνο διοίκησης αντίστοιχο με τον συνάδελφό της εξ ΑΣΣΥ που "έχει φάει τα πλοία με το κουτάλι ", αν μου επιτρέπεται η έκφραση, ουτε τα ίδια καθήκοντα, ούτε τις ίδιες υποχρεώσεις στην υπηρεσία.Οποτε ούτε λόγος για τα αναφερόμενα στην απάντηση της επερώτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πλοια με το κουταλι;Με τρεις τεσσερις βοηθους να τρεχουν,και ο ιδιος ρεκλα μια ζωη στα καρρε ξαπλα;Ρε που ζειτε;

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ, απολύτως. Η τέλεια αδικία στους άνδρες του Π.Ν. μας και η ευμένεια προς τις γυναίκες. Πού ισχύει η ισονομία; Το Σύνταγμα για ίση μεταχείριση; Άσε που σπανίως "απολαμβάνουν" μετρίων φύλλων ποιότητας στις ετήσιες κρίσεις. Στο παρελθόν, μου ζήτησε ο Διοικητής μου στην ΝΔΒΕ, μετά την "εφοδία" (να αφήσω την υπ/κο υπηρεσίας να πάει στο σπίτι της). "Εν τάξει κε Διοικητά. Στην επόμενη υπηρεσία, σκέπτομαι να πράξω το ίδιο με τον τάδε, που είναι και πατέρας 2 ανηλίκων"."Κατάλαβα, ξέχνα το". Έκτοτε, δέν μου ζητήθηκε διευκόλυνση ανισότητας.

      Διαγραφή
    3. Έχετε υπηρετήσει σε πλοίο κάποτε; Γνωρίζετε πόσο σκληρότερη είναι η ζωή των ανδρών εκεί; Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ανεξαιρέτως ΟΛΟ το πλήρωμα ανά πάσα στιγμή; Οι ευθύνες; Τί συγκρίνουμε τώρα ! Η κόλαση του πλοίου και σε αντίποδα, το "δημοσιουπαλληλίκι" της ξηράς. .

      Διαγραφή
  10. Ο στρατος μας ειναι ο μονος στην Eυρωπη που μοιραζει βαθμους με αποτελεσμα οι βαθμοι να ευτελιζονται. Ενα μονο παραδειγμα στο Βελγιο Αξιωματικος της αντιστοιχης Σχολης Ευελπιδων που δεν εισαγεται στην αντιστοιχη σχολη πολεμου τελειωνει την σταδιοδρομια του σαν Λοχαγος Διοικητης (Senior Captain).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εάν υπήρχε αξιοκρατία μόνο οι ΕΜΘ θα έπρεπε να προάγονται . Δεν είναι τυχαίο που οι κορυφαίοι συνδικαλιστές προέρχονται από αυτόν το θεσμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ε.ς έχει δομηθεί στα μέτρα της σσε, όλοι οι διαφορετικής προέλευσης είναι "ασήμαντοι" για το σύστημα. Απλά υπάρχουν για να υπηρετούν τους ευέλπιδες

      Διαγραφή
    2. Οι εμθ είν'η μοναδική κατηγορία που είναι "εθελοντές",και βάσει αυτής της μικρής λεξούλας,θα μπορούσε η ηγεσία να χτίσει παπάδες αλλά όχι βαθμούς, καθ'ότι "εθελοντές" και όχι "μόνιμοι" όπως και ούτε "επαγγελματίες θα" όπως τώρα τελευταία.

      Διαγραφή
    3. Γιατί, ξέρετε να είναι καλύτερα στο Π.Ν.; Είναι ακόμη χειρότερα. Ή ήταν επί εποχής μου. Είσαι 1-2-3 χρόνια σημαιοφόρος. Εξέρχεται της Σ.Ν.Δ. ο νέος σημαιοφόρος και αυτομάτως, είναι αρχαιότερός σου! Από ότι γνωρίζω, δέν ίσχυε αυτό στον Σ.Ξηράς.

      Διαγραφή
  12. Από το ύφος και το γλωσσολογικό αποτύπωμα των σαχλών σχολίων και μόνο, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα ή το πολύ δύο άτομα (ο μπατζανακης του ίσως που τον βάζει να σχολιάζει). Εν προκειμένω, λοιπόν, όλα τα γελοία παράπονα και οι αναρθροι σχολιασμοί, που αφορούν τους "άσχετους" και "αστρατικοποίητους" ΕΜΘ αλλά και τους "άκαρδους" και "αριβίστες" αξιωματικούς της ΣΣΕ, είναι καινά λόγου και δικαιολογιών που δεν στέκουν ακόμα και σε απλή ανάγνωση τους δικού τους επιπέδου. Οι ίδιοι υπαξιωματικοί (όχι όλοι και όχι αυτών που εισήλθαν με τις πανελλαδικές φυσικά) που έβλεπαν φως και "μπαιναν" (απόφοιτοι τριταξιου γυμνασίου αρρένων) στην ΣΜΥ, ειδικά την χρυσή 8ετία των τρύπιων πασοκατζίδων, μετά αποτελούσαν το γνωστό ρουφιανοεπιτελείο των "δημοκρατικών" ανωτάτων (παρότι είχαν εισέλθει επί χούντας ή και 4 με 5 χρονακια αργότερα, αλλά έκαναν αντίσταση στην ΣΣΕ φυσικά) και αναλαμβάναν γραφεία σε αντίθεση με τους αξιωματικούς της ΣΣΕ που τρέχανε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτοί είναι που μετά κόλλησαν ως γλίτσα στους σαχλανελ και στους συγκαμμενους-ψεκαμμενους ρωσοπουτινιαριδες και άλλαξαν τον νόμο, αλλά από ότι φάνηκε δεν τους ήταν αρκετό και τώρα θέλουν και τον βαθμό του συνταγματάρχη και την σύνταξη και τα μερίσματα του ταξιάρχου, παρά το ότι ο νόμος έγραφε ότι ουδεμία οικονομική αλλαγή επιφέρει παρά μόνο βαθμολογική. Ο ΥΕΘΑ μπορεί σε πολλά θέματα να έχει άγνοια και αδιαφορία, αλλά σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο. Εν κατακλείδι και τελείως φιλικά και συναδελφικά, μήπως να "βγάλουν τον σκασμό";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το δώσει ο επόμενος ΥΕΘΑ, εν κατακλείδι "ρούφα το αυγό σου"

      Διαγραφή
  13. Τα περιγραψατε αγαπητε ως εχουν.Απλα μια ζωη οι γλυφτες και οι σαλιες σας στην υπηρεσια ηταν οι εκ ΑΣΣΥ και οχι οι ΕΜΘ που σας εδωσαν γαλονια.Αλλα τα βρισκετε μεταξυ σας και αλληλουποστηριζεστε.Γυμνοσαλιαγκες της νδ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λίγα για τους ΕΜΘ.... άντε γιατί...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή