Συνυπηρέτηση Νοσηλευτή/Νοσηλεύτριας με σύζυγο στέλεχος ΕΔ-ΣΑ

Συνυπηρέτηση Νοσηλευτή/Νοσηλεύτριας με σύζυγο στέλεχος ΕΔ-ΣΑ

Δείτε το παρακάτω Δελτίο Τύπου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ):

Είναι γεγονός, ότι η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος είχε ξεκινήσει προ ετών μια αγωνιώδη προσπάθεια εμπέδωσης της πλέον ορθής ερμηνευτικής προσέγγισης των διατάξεων του άρθρου 21 του Νόμου 2946/2001, ώστε να επιτραπούν οι αποσπάσεις συζύγων ενστόλων ακόμη και προ της παρόδου της διετούς δοκιμαστικής περιόδου, κατά παράκαμψη της γενικής απαγόρευσης του άρθρου 68§9 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Η ΕΝΕ, παρεμβαίνοντας εγγράφως σε κάθε περίπτωση απαγόρευσης των εν λόγω αποσπάσεων με το πρόσχημα της δοκιμότητας, είχε επανειλημμένως τονίσει, ότι οι επίμαχες διατάξεις του άρθρου 21 του Νόμου 2946/2001 είναι αφενός ειδικές, αφετέρου εκτελεστικές της συνταγματικής επιταγής περί της ανάγκης προστασίας του θεσμού του γάμου και της οικογένειας. Ως εκ της φύσεώς τους αυτής υπερισχύουν των γενικών διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Ενόψει της διαρκούς και επίμονης άρνησης των αρμοδίων διοικητικών οργάνων να δεχθούν την ως άνω ερμηνευτική εκδοχή, η ΕΝΕ συνέταξε σχετικό υπόμνημα προς την Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, παρουσιάζοντας με τον πλέον πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο τις θέσεις της.

Η απόλυτη δικαίωση των θέσεων της ΕΝΕ προήλθε από το υπ’αριθμ.πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.42/4969/20002/12-10-2010 έγγραφο της Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικώς, ότι «με τις ανωτέρω διατάξεις (εννοείται αυτές του άρθρου 21 του Ν.2946/2001) εισάγεται εξαίρεση ως προς την απόσπαση υπαλλήλων από τις διατάξεις του Υ.Κ., ή τυχόν άλλες διατάξεις, δεδομένου ότι σε συνδυασμό προς την επιταγή του άρθρου 21 του Συντάγματος οι διατάξεις αυτές είναι προστατευτικές για την οικογένεια και ως εκ τούτου θεωρούνται ειδικές και επομένως κατισχύουν, κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 68 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) που απαγορεύουν την απόσπαση του υπαλλήλου πριν παρέλθει διετία από το διορισμό του.

Κατά συνέπεια, οι αποσπάσεις υπαλλήλων για συνυπηρέτηση, βάσει του άρθρου 21 του ν. 2946/2001 και της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 287/1976, δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς της παρ. 9 του άρθρου 68 του ν. 3528/2007 και μπορούν να διενεργούνται».

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί πράγματι δικαίωση της πολύμηνης προσπάθειας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΕ, που υποστήριξε με υπευθυνότητα και σταθερότητα την παραπάνω ερμηνευτική εκδοχή των συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων.

Η ΕΝΕ, ευρισκόμενη πάντα στο πλευρό των νοσηλευτών, θα φροντίσει για την ενημέρωση όλων των αρμοδίων φορέων επί του ζητήματος των αποσπάσεων συζύγων ενστόλων, ευελπιστώντας για την από μέρους τους ορθή πλέον ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 21 του Νόμου 2946/2001.

Περαιτέρω είναι σαφές, ότι οι ίδιες ως άνω σκέψεις, που ευρίσκουν σταθερό συνταγματικό έρεισμα, καταλαμβάνουν και οποιαδήποτε άλλη απόσπαση με σκοπό την συνυπηρέτηση, που προβλέπεται από γενικές ή ειδικές διατάξεις.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι σε περίπτωση απόρριψης σχετικού αιτήματος περί συνυπηρέτησης λόγω δοκιμαστικής περιόδου, χωρεί δικαστική προσφυγή ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.

Ο Πρόεδρος Δημήτριος Σκουτέλης
Ο Γεν. Γραμματέας Τζαννής Πολυκανδριώτης

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Οπως η συνυπηρετηση ειναι λογικη και συνταγματικη το ιδιο αν ειναι ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΝΤΡΟΓΥΝΟ που δουλευει στο ΔΗΜ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΣΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία λογική δεν υπάρχει στο σχόλιό σου. Τα εισοδήματα δεν προστίθενται ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Αν προστίθενται θα έπρεπε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Αν γινόταν αυτό που λες θα είχαμε κατακόρυφη αύξηση των εικονικών διαζυγίων. Μάλλον κάποιο απωθημένο εκφράζεις ....

      Διαγραφή