«Κεραυνοί» από Επίτιμο Α/ΓΕΣ Γ. Καμπά: «Δεν γίνεται να ανακοινώνει Πρωθυπουργός οπλικό σύστημα» (BINTEO)

«Κεραυνοί» από Επίτιμο Α/ΓΕΣ Γ. Καμπά: «Δεν γίνεται να ανακοινώνει Πρωθυπουργός οπλικό σύστημα» (BINTEO)

Ο Μητσοτάκης παραβαίνει τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνησή του

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Καμπάς, για την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει από τις ΗΠΑ την αγορά των F-35 παραβαίνοντας μάλιστα το νόμο που ψήφισε η κυβέρνησή του!

Ο Στρατηγός ε.α. Γεώργιος Καμπάς τόνισε ότι είναι η δεύτερη φορά που πρωθυπουργός ανακοίνωσε αγορά οπλικών συστημάτων χωρίς να ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Ο ίδιος υπενθύμισε την ανακοίνωση της αγοράς των Rafalle από την ΔΕΘ, το 2021.

«Δεν γίνεται ποτέ. Δηλαδή δεν βγαίνει ένας πρωθυπουργός της χώρας και να ανακοινώσει από το εξωτερικό την αγορά ενός οπλικού συστήματος» τόνισε μιλώντας στο Kontra24.

«Ένα οπλικό σύστημα για να αγοραστεί, για να αποφασιστεί μάλλον η προμήθειά του, υπάρχει η μελέτη αρχικά, η μελέτη αναγκαιότητος από κάποιο επιτελείο, στην προκειμένη περίπτωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ). Στην συνέχεια αυτό προχωράει, πηγαίνει στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕ), στην συνέχεια φτάνει στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), όπου εκεί εγκρίνεται και αυτό στη συνέχεια πηγαίνει στο Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ), δηλαδή στον Υπουργό. Στην συνέχεια ο Υπουργός (ΥΕΘΑ) αφού το εγκρίνει και αυτός σε συνεργασία με την ΓΔΑΕΕ, πηγαίνουν στη Βουλή, στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας στης Βουλής και ιδιαίτερα στην υποεπιτροπή για τα εξοπλιστικά, οι οποίοι γνωματεύουνε για αυτή την προμήθεια και τελικά καταλήγει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Αυτό είναι νόμος» διευκρίνισε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

Ερωτηματικά για την αφωνία του

Μάλιστα, ο ίδιος σχολίασε το γεγονός ότι από τα χείλη του πρωθυπουργού στην ομιλία του στο Κογκρέσο, δεν βγήκε ποτέ η λέξη «Τουρκία». «Αυτό δείχνει ότι η Αμερική έχει μια διαφορετική θεώρηση για το όλο θέμα. Αυτό εμένα προσωπικά με προβληματίζει και θα πρέπει να βάλουμε ένα ερωτηματικό. Για μένα είναι το πιο σημαντικό θέμα, το οποίο μου άφησε ερωτηματικά από αυτή την ομιλία, όσον αφορά το αμυντικό θέμα και την εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε ο Στρατηγός ε.α. Γεώργιος Καμπάς, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό είχαν συζητηθεί προηγουμένως…

Προβληματισμένος και ο Eπίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης για την αγορά των F-35 από του Αμερικάνους

«Δεν πήραμε καμιά υπόσχεση» από τις ΗΠΑ για τη μη ενίσχυση των οπλικών συστημάτων της Τουρκίας τόνισε ο κ. Αποστολάκης

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης για την αγορά των F-35 από τους Αμερικάνους, την ώρα μάλιστα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έλαβε καμία βεβαίωση ότι θα «παγώσει» η ενίσχυση των οπλικών συστημάτων της Τουρκίας.

«Η όποια προμήθεια προκύπτει μετά από μελέτη και εισήγηση του αρμόδιου επιτελείου, το οποίο την στοιχειοθετεί με επιχειρήματα. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία στη Βουλή, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η απόφαση του ΚΥΣΕΑ και δίνεται η εντολή στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών να υλοποιήσει την όποια προμήθεια» σημείωσε ο κ. Αποστολάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στη συνέχεια τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τηρήσει το πρωτόκολλο.

«Μας ξενίζει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανακοινώνει μια προμήθεια αεροσκαφών, χωρίς να φαίνεται ότι έχουν τηρηθεί αυτές οι διαδικασίες. Το πράσινο φως δεν δίνεται από ένα άτομο. Πρέπει να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη, αναλύονται οι ανάγκες, αναλύονται οι αναπτυξιακές απαιτήσεις και προκύπτει ένα συμπέρασμα το οποίο υποβάλλεται εγγράφως» πρόσθεσε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, επεσήμανε ότι «δεν πήραμε καμιά υπόσχεση» από τις ΗΠΑ για τη μη ενίσχυση των οπλικών συστημάτων της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι είναι το σημαντικότερο για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να μην πετύχει ο Ερντογάν την αναβάθμιση των F-16, την αγορά νέων και να μην γίνει δεκτό το αίτημά της να μπει στο πρόγραμμα των F-35.

«Δυστυχώς, η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάποια στιγμή, θα μπει» σημείωσε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

 1. Στρατιωτική άποψη είναι αυτή ή πολιτική τοποθέτηση υποψηφίου βουλευτού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καθ βέβαια γίνεται. Ο Πρόεδρος της κυβέρνησης έχει αυτήν την θεσμική δυνατότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν το ανακοινωνε ο Che-Alixis , που τον χειροκροτουσε ορθιος με στολη οταν ηταν σωματαρχης και τελικα εγινε αρχηγος...θα ελεγε τα ιδια η θα ξαναχειροκροτουσε;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εν ενεργεία στρατηγού θέλουμε το σχολιασμό. Από απόστρατους χορτάσαμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Έχω την προσωπική γνώμη ότι εδώ προτιμητέα είναι η αρχαία ρήση [[ το σιγάν κρείττον του λαλειίν ]].

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κατά την αποκλειστικά προσωπική γνώμη εδώ είναι προτιμητέα η αρχαία ρήση [[το σιγάν κρείττον του λαλείν ]].

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. O επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Καμπάς και ο ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ Αποστολακης με τον τ ΑΓΕΑ κ Χριστοδουλου ανηκουν στον ΑΤΥΠΟ ΚΥΣΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Ως εκ τουτου η γνωμη τους ειναι κατευθυνομενη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τέρμα οι δηλώσεις από τον ημιυπαίθριο χώρο? Μάλλον είναι παράνομος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. όχι ρε φίλε, απλά εκέινη την στιγμη καθαριζε η γυναικα του τα σκουπίδια του βαψομαλλιά από τα ξηροκάρπια που χλαπακιάζει αναλύοντας στρατηγικά, τρομάρα του. Κοίτα τι χαλιαμπάλιες θα μαζέψουν πάλι στο τσ..ύριζα, μ..ύριζα μια μαιμού ξεψ..ύριζα.

   Διαγραφή
 9. Εξετάσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Φυσικά και μπορούσε να το δηλώσει, εξάλλου εκτός από τακτικά απαραίτητο όπλο, έχει και στρατηγική σημασία η απόκτησή του. Όσο για τις δηλώσεις του ΠΘ ήταν όπως έπρεπε, χαρακτήρισε τις πράξεις (κυπριακό, Αιγαίο), χωρίς να χαρακτηρίσει τη χώρα (Τουρκία), λόγω ουκρανικού και της σημασίας που έχει η ενότητα του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή. Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο ταραξίας της περιοχής (Τουρκία). Άστοχη εντελώς η κριτική, αλλά τι περιμένεις από το άτυπο "ΚΥΣΕΑ" του ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Να γιατι μας έχουν οι πολίτες για φτύσιμο. Φορώντας τη στολή ενεργούν κομματικά και βγάζοντας την κομματιζονται αποστρατευτικα. Τουτέστιν ε.εστην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εεεεεεεεετσι ακριβώς........
   Τι νομίζετε ότι μας έχει σε υπόληψη ο κόσμος???????
   Ότι ακούν στρατιωτικός και μένουν με το στόμα ανοιχτό??????
   Μην σας πω τι κίνηση κάνουν εκείνη την στιγμή.......

   Διαγραφή
 12. Αν έχουν φρύδια, να μιλάνε,και να πηγαίνουν κόντρα γενικώς, όταν είναι εν ενεργεία,και όχι οι κύριοι του μάλιστα...... Τώρα σαν απόστρατοι βγαίνουν ο κάθε τυχάρπαστος και πετάει την μ@@@@@α του......
  Και θέλετε μετά να σας έχουν σε υπόληψη?????
  Για κάνα θέρετρο είστε, εκεί να τα λέτε μεταξύ σας,και να συμφωνείτε κι ολας.....Αχαχαχαχαχαχα κακομοίρηδες.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Yπηρχαν μεγαλυτεροι κεραυνοι οταν καποιος/οι παντελως ακαταλληλος/οι εγιναν αρχηγοι ΓΕΣ? Δεν νομιζω. Απο αυτους τους καποιους ενας ''κραταγε την σημαια''.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. 16/16 ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ .....ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΛΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή