Η πολιτική του δεδομένου και του προβλέψιμου-5 αντίμετρα κατά των Τούρκων στο Αιγαίο

Η πολιτική του δεδομένου και του προβλέψιμου-5 αντίμετρα κατά των Τούρκων στο Αιγαίο

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας, MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)*

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της χώρας μας ότι «δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος και προβλέψιμος» στους συμμάχους σε ότι αφορά την συζήτηση για την Ελληνοαμερικανική συμφωνία στη Βουλή, αντανακλά την εξωτερική πολιτική της χώρας μας τα τελευταία 25 χρόνια και είναι η πραγματικότητα καθ’ ομολογία.

Δυστυχώς δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι σε περίπτωση έντασης, θερμού επεισοδίου ή πολέμου θα είμαστε μόνοι μας διότι οι σύμμαχοι ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα πρωτίστως.

Οι 1.051 παραβιάσεις των Τουρκικών αεροσκαφών του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) του μήνα Απριλίου 2022, οι 85 υπερπτήσεις του ΕΕΧ με 27 εμπλοκές, δείχνει πράγματι ότι είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι ακόμα και στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων αυτών.

Παρόλη την σωστή επιχειρησιακή τακτική του ΓΕΕΘΑ του κλειδώματος των τουρκικών Α/Φ στις 10, 11 και 12 Μαΐου 2022 είχαμε 74, 31 και 47 αντίστοιχα παραβιάσεις του ΕΕΧ (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ).

Η χώρα μας επιβάλλεται να προβεί άμεσα σε σχεδιασμό επιπλέον αντιμέτρων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, εφόσον το κλείδωμα των τουρκικών αεροσκαφών που κάνουν παραβίαση δεν αποδώσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απαραίτητα η πολιτική βούληση και η πολιτική αποφασιστικότητα:

1. Η απελευθέρωση των ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ως αναφαίρετο δικαίωμα υπεράσπισης του ΕΕΧ μας, με μηδενική ανοχή παραβίασης, είναι δυνατόν να σταματήσει εντελώς τις καθημερινές παραβιάσεις. Ο απέναντι «επιτήδειος» παρακολουθεί την δική μας διάθεση - ετοιμότητα και πράττει ή διστάζει να πράξει ανάλογα.

2. Ο συστηματικός εγκλωβισμός Α/Φ από οπλισμένα Ελληνικά Α/Φ θα πρέπει να συνεχιστεί στις αναχαιτίσεις - εμπλοκές με βάση το ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ των Ελληνικών οπλικών συστημάτων που είναι μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα τουρκικά οπλικά συστήματα.

3. Ο εγκλωβισμός τουρκικών πλοίων και Α/Φ θα πρέπει να ξεκινά «εν τη γενέσει» της παραβίασης. Υπόψη ότι οι νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra μελλοντικά με αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30 και πυραύλους επιφανείας Exocet από ραντάρ 300 χιλιομέτρων, θα αποτελεί σημαντικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Τουρκία είχε προβεί στον εγκλωβισμό της Γαλλικής φρεγάτας το 2020 στον πόλεμο της Λιβύης, όταν θέλησε να κάνει έλεγχο σε εμπορικό πλοίο για το εμπάργκο των ΗΕ.

4. Η πραγματοποίηση συνεχών ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ αεροσκαφών θα επαυξήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των χειριστών των ισχυρών αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων του Πυροβολικού και της Αεροπορίας.

5. Το ΓΕΕΘΑ επιβάλλεται επιχειρησιακά να εκτελεί ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ VIP ΠΤΗΣΕΩΝ των ελικοπτέρων - αεροσκαφών που μεταφέρουν επίσημα θεσμικά πρόσωπα σε ακριτικά νησιά για εκδηλώσεις. Θεωρείται εντελώς απαράδεκτο να γίνονται υπερπτήσεις ή παρενοχλήσεις πτήσεων των θεσμικών επίσημων προσώπων που εκπροσωπούν την χώρα μας διότι αυτό επιδρά στο φρόνημα και στην κοινή γνώμη των πολιτών.

Στα εθνικά θέματα μας θα πρέπει να υπάρχει ομοψυχία όλων των κομμάτων και όχι διάθεση αντιπολίτευσης. Οι αντιλήψεις υποχωρητικότητας, εφησυχασμού και προβλεψιμότητας στις τουρκικές προκλήσεις αποτελούν φοβικά σύνδρομα πολέμου.

____________________
*
Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια