Ανατροπή στις ΕΔ με 15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ μέχρι το 2025

Ανατροπή στις ΕΔ με 15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ μέχρι το 2025

Σε τροχιά υλοποίησης η ανανέωση του προσωπικού στις Ενοπλες Δυνάμεις - Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τη δεύτερη φουρνιά προσλήψεων 1.600 ΕΠΟΠ - Παράταση μέχρι τις 24 Ιουνίου για την υποβολή δικαιολογητικών

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 29/04/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η ανανέωση του προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις με την πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών οπλιτών σε βάθος πενταετίας (μέχρι το 2025) με στόχο να αντιμετωπιστεί η γήρανση και η υποστελέχωσή τους και να θωρακιστούν κρίσιμες μονάδες, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές.

Η διαδικασία των προσλήψεων 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ετησίως ξεκίνησε πέρυσι και πριν από περίπου έναν μήνα άρχισε να τρέχει η διαδικασία για τη δεύτερη «φουρνιά» προσλήψεων ΕΠΟΠ.

Μάλιστα προχθές το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως 24 Ιουνίου 2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στους τρεις Κλάδους και στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, θα προσληφθούν 1.030 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς, 308 στο Πολεμικό Ναυτικό, 281 στην Πολεμική Αεροπορία, και 20 στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η τουρκική προκλητικότητα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε δώσει το πράσινο φως για τις προσλήψεις από το 2019, αλλά η οριστική απόφαση ελήφθη μετά και από την ελληνοτουρκική κρίση του καλοκαιριού του 2020 και την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας. Τότε κρίθηκε πως η ανανέωση και ενίσχυση του προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ότι από το 2021 σχεδιάζονται 15.000 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις σε βάθος πενταετίας.

Πεποίθηση του υπουργείου Άμυνας αλλά και του ΓΕΕΘΑ είναι ότι τόσο με τις προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ όσο και με την εξισορρόπηση της στρατιωτικής θητείας – πλέον ισχύει το 12μηνο και στους τρεις Κλάδους από τον Μάιο του 2021 – οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν σημαντικά σε κρίσιμες ειδικότητες αλλά και μονάδες των συνόρων και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις σύγχρονες προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οποιαδήποτε απειλή. Και βέβαια θα αυξήσουν και τις επιχειρησιακές τους ικανότητες σε συνδυασμό με τα εξοπλιστικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.

Τα τελευταία χρόνια ήταν έντονος ο προβληματισμός της στρατιωτικής ηγεσίας για τη γήρανση του προσωπικού στον Στρατό. Ο μέσος όρος ηλικίας των ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς – σύμφωνα με πληροφορίες – ξεπερνούσε τα 40 έτη. Το πρόβλημα είχε επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης καθώς δεν έγιναν προσλήψεις ούτε επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ, ΟΒΑ) ενώ πολλοί νέοι έφευγαν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και οι επιτελείς εισηγούνταν διαρκώς ένα πλέγμα μέτρων για την ανανέωση στις Ένοπλες Δυνάμεις και μεταξύ αυτών ζητούσαν επιτακτικά και προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών.

Τι κενά θα καλύψουν

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό όταν γίνονται προσλήψεις τέτοιου εύρους, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κενά και ανάγκες σε πάρα πολλά πόστα και στα τρία Όπλα. Οι περισσότερες είναι βέβαια στον Στρατό Ξηράς που αποτελεί και τον πιο πολυάριθμο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί, οι ΕΠΟΠ που θα προσληφθούν θα καλύψουν ανάγκες σε ελεύθερους σκοπευτές, οπλίτες ειδικών αποστολών για τις ειδικές δυνάμεις, χειριστές μέσων ηλεκτρονικού πολέμου, ως πλήρωμα σε άρματα και σκάφη. Δεκάδες θέσεις αφορούν επίσης τεχνικές ειδικότητες, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες (σε πυροβόλα, ερπυστριοφόρα, ηλεκτρονικά συστήματα). Ζητούνται επίσης πυροτεχνουργοί, προγραμματιστές, αλλά και οπλίτες για θέσεις που σχετίζονται με παραϊατρικές ειδικότητες.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός των ΟΒΑ το υπουργείο Άμυνας έχει προχωρήσει στην τροποποίηση του ορίου ηλικίας όσων ΟΒΑ επιθυμούν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στον θεσμό των ΕΠΟΠ, αλλά και επιπλέον μοριοδότηση για την επιλογή τους ως ΕΠΟΠ. Με τη ρύθμιση αυτή, οι Ένοπλες Δυνάμεις κερδίζουν την ένταξη στον υπόψη θεσμό προσωπικού το οποίο είναι ήδη εκπαιδευμένο και επιχειρησιακά έτοιμο.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Τελικά ποια είναι η ανατροπή????
    Πού γράφει το άρθρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ανατροπή η πρόσληψη 15.000 επιπλέον στις ΕΔ;;;;

      Διαγραφή
  2. Ααααααααα εδώ μέσα έρχεστε έτοιμοι @@@@@@, δεν γίνεστε εδώ μέσα έτσι???? Αυτό για τους ΕΠΟΠ το είπε ο γουρλοματης στην ΔΕΘ σέ βάθος πενταετίας......
    Άσχετα ότι δεν πρόκειται να πιάσει αυτό το νούμερο έτσι???
    Ξενιτεμένος σε Έβρο και νησιά, με 700€ δεν εζησε κανείς, δεν βγαίνει μαθηματικά πώς να το κάνουμε????
    Και άλλα πολλά ας μην επεκταθουμε γιατί θα σας πέσουν τα σαγόνια, από την υπέροχη ζωή του ΕΠΟΠ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΕΠΟΠ(έστω κ' σαν όνομα) βόλεψε πολύ την ιεραρχία (μέχρι που έπεσε η πρώτη αναφορά). Βέβαια, πάλι η ιεραρχία κι η πολιτεία κωφεύει επίτηδες και στοχευμένα πάντα, αλλά είναι με ημερομηνία λήξεως αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν για τα άλλα σώματα δεν ξέρω, αλλά στο Ναυτικό δεν θέλει νά πάει κανείς, ουτε απ' έξω δεν περνάνε, και υπάρχουν πολλοί λόγοι..... Οι ναυαρχαιοι τούς ξέρουν αραγε?????
    15.000 λέει ο άλλος θέλει αχαχαχαχαχαχα, εδώ δεν μπορούν να πάρουν ούτε 100........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η τελευταία σειρά ΕΠΟΠ που πήρε το Ναυτικό ήταν προκήρυξη για 300, αυτή την στιγμή αν έχουν μείνει 100 είναι ζήτημα, και έχουν περάσει μόνο 6 μήνες, ........
    Γιατί άραγε??????????
    Επάνω στα προβλήματα δεν πέφτει κανείς από την ηγεσία δυστυχώς........
    Γιατί υπάρχουν πολλά πάρα πολλά προβλήματα.......Για αυτό και δεν πάει ο κόσμος τα μαθαίνει.....
    Μην μιλήσω για το άλλο βλέπε ΟΒΑ
    αφήστε το καλύτερα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί η μέριμνα για το προσωπικό στο ναυτικό είναι λέξη άγνωστη....

      Διαγραφή
  6. Οι ναυαρχαιοι κι οι στρατηγάρες τα ξέρουν οοοολα. Το μόνο που δεν ξέρουν ήταν πως θα κάνουν όλους τους κανονισμούς,να ισχύσουν για όλων των προελεύσεων στελέχη,και να μην υπάρχει διαχωρισμός ΕΠΟΠ και όλου του άλλου ναυτικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή