Rafale και Viper «ασπίδα» απέναντι σε ενδεχόμενη ενίσχυση της Τουρκικής αεροπορίας με F-16-Το πλεονέκτημα του «Meteor»

Σε κάθε περίπτωση η Πολεμική Αεροπορία δεν θέλει να βρεθεί σε μειονεκτική θέση έναντι των γειτόνων με τους Επιτελείς να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα ώστε να κάνουν τις ανάλογες προτάσεις στην πολιτική ηγεσία

του Κώστα Σαρικά

Το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με 40 καινούργια μαχητικά F-16 τελευταίας γενιάς με ταυτόχρονη αναβάθμιση 80 αεροσκαφών F-16C/D με τα οποία ήδη επιχειρεί η TuAF βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στο επίκεντρο έπειτα από την επιστολή του State Department προς το Κογκρέσο. Η Πολεμική Αεροπορία όπως είναι φυσικό παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη η οποία αφορά τους γείτονες και προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια. Με στόχο να διατηρήσει το αεροπορικό πλεονέκτημα και να έχει έτοιμες απαντήσεις σε κάθε κίνηση των γειτόνων η οποία μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία στην περιοχή δίνοντας αβαντάζ στην Άγκυρα. Και μάλιστα στο όπλο το οποίο εδώ και δεκαετίες αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες αποτροπής απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Εάν πράγματι οι ΗΠΑ ανάψουν τελικά το «πράσινο φως» στην Τουρκία ανταποκρινόμενες θετικά στο αίτημα της Άγκυρας η TuAF θα διαθέτει τα επόμενα χρόνια 120 αεροσκάφη 4,5 γενιάς από τα οποία τα 80 θα είναι εφάμιλλα με τα 83 αναβαθμισμένα Ελληνικά Viper ενώ οι γείτονες θα διαθέτουν ακόμη 40 καινούργια με ανάλογες αν όχι μεγαλύτερες δυνατότητες. Και επιπλέον θα έχουν στο οπλοστάσιό τους τα υπόλοιπα περίπου 160 μη αναβαθμισμένα F-16 C/D. Ένας ιδιαίτερα μεγάλος ομογενοποιημένος στόλος μαχητικών απέναντι στον οποίο η Πολεμική μας Αεροπορία θα κληθεί να βρει λύσεις.

Οι Επιτελείς της HAF στέκονται τόσο στα αριθμητικά όσο και στα ποιοτικά δεδομένα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προετοιμάζουν τη δική τους απάντηση. Αρχικά και σε κάθε περίπτωση η κύρια και άμεση προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία είναι η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block50 η οποία ήδη έπρεπε όπως τονίζει το Αεροπορικό Επιτελείο να έχει προχωρήσει. Ώστε ταυτόχρονα με τα 83 Viper τα Ελληνικά «γεράκια» να διαθέτουν ακόμη δύο Πολεμικές Μοίρες με μαχητικά F-16 υψηλών δυνατοτήτων. Τα οποία μαζί με τα 24 Mirage 2000-5 να μπορούν να σταθούν με αξιώσεις δίπλα στα Viper και να υποστηρίξουν μια σειρά από αποστολές. Με την Πολεμική μας Αεροπορία να κρατά ως ισχυρό «μπαλαντέρ» τα 24 πανίσχυρα Γαλλικά μαχητικά Rafale και να ποντάρει πέρα από τη διαφορά ποιότητας στο επίπεδο των ιπτάμενων, στο «φονικό» όπλο το οποίο ονομάζεται «Μeteor» και δεν έχει αντίπαλο στην air to air μάχη.

Ο «Meteor» αποτελεί τον πύραυλο τον οποίο δεν διαθέτει η TuAF με δυνατότητα τριπλάσιας ακτίνας δράσης από τον ΑΙΜ 120C-7, τον ισχυρότερο α/α πύραυλο που έχει στο οπλοστάσιό της η Τουρκική αεροπορία. Όπλο το οποίο έχει επίσης αποκτήσει και η Πολεμική μας Αεροπορία και γνωρίζει άριστα αφού εξοπλίζει τα Αμερικανικά μαχητικά της HAF.

Ακόμα και εάν οι γείτονες αποκτήσουν 40 καινούργια F-16 και αναβαθμίσουν ακόμη 80, το βασικό τους όπλο θα είναι ο AIM120 C-7 απέναντι στους «Μeteor». Όμως ερώτημα αποτελεί εάν τα 24 Rafale με τους κορυφαίους α/α Meteor -δύο πύραυλοι ανά αεροσκάφος- μαζί με τα υπόλοιπα 145 μαχητικά (Viper, αναβαθμισμένα F-16 και Mirage 2000-5) αρκούν για να κυριαρχήσουν απέναντι στα σαφώς περισσότερα Τουρκικά F-16.

H απόκτηση μιας ακόμη Μοίρας Rafale με τους αντίστοιχους Meteor θα μπορούσε να μεταφέρει και πάλι το πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία τονίζουν έμπειροι ιπτάμενοι ενώ πλέον στη συζήτηση έχει μπει και το ενδεχόμενο αγοράς των αναβαθμισμένων Mirage2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με τα Stealth F-35 τα οποία προσφέρουν οι ΗΠΑ να παραμένουν πάντα στον σχεδιασμό της HAF.

Σε κάθε περίπτωση η Πολεμική Αεροπορία δεν θέλει να βρεθεί σε μειονεκτική θέση έναντι των γειτόνων με τους Επιτελείς να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα ώστε να κάνουν τις ανάλογες προτάσεις στην πολιτική ηγεσία.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια