Σε τροχιά αναβάθμισης η στρατιωτική συνεργασία με Ισραήλ-Oι συμφωνίες για οπλικά συστήματα

Σε τροχιά αναβάθμισης η στρατιωτική συνεργασία με Ισραήλ-Oι συμφωνίες για οπλικά συστήματα

Οι ασκήσεις, οι συνεκπαιδεύσεις και οι συμφωνίες για οπλικά συστήματα

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 19/04/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

H διπλή τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον ισραηλινό ομόλογό του Αβίβ Κοχαβί, την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών. Η «χημεία» στη στρατιωτική συνεργασία είναι τέτοια που ξεπερνάει ίσως και τις πολύ βελτιωμένες διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια Αθήνας - Ιερουσαλήμ.

Μολονότι τα διαδοχικά τηλεφωνήματα έγιναν μετά την αναβληθείσα επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Ισραήλ - που ζητήθηκε από τον Κοχαβί λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Δυτική Όχθη - είναι πρόδηλο πως δεν ήταν απλά προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Είχαν αρκετή ουσία. Συμφώνησαν η συνάντησή τους στο Ισραήλ να επαναπρογραμματιστεί σύντομα, αλλά και να αναληφθούν άμεσα ενέργειες για τον προγραμματισμό κοινών δράσεων, συνεργειών και δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι συνεκπαιδεύσεις και οι ασκήσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο αποτελεί τον ένα πυλώνα της πολύ στενής στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ.  Ισραηλινοί κομάντος συμμετείχαν πρόσφατα στην πολυεθνική άσκηση ΩΡΙΩΝ 22 στην Ελλάδα και ισραηλινά αεροσκάφη στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ. Αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά λαμβάνουν συχνά μέρος στην άσκηση Blue Flag στο Ισραήλ. Αυτή η συνεργασία αποτυπώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και με την υπογραφή στην Αθήνα του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος - Ισραήλ».

ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ. O τομέας των εξοπλισμών είναι ο δεύτερος πυλώνας της στενής στρατιωτικής συνεργασίας των υπουργείων Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (ΠΕΑ) στην Καλαμάτα, τη λειτουργία του οποίου ανέλαβε για 22 χρόνια ισραηλινή εταιρεία (Elbit Systems Ltd). Με βάση τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι Ελλάδα και Ισραήλ οι ίκαροι της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και με υπερσύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα.

Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα ποντάρει στην εμπειρία και στην τεχνογνωσία που διαθέτει το Ισραήλ στην αμυντική βιομηχανία και στα «έξυπνα» οπλικά συστήματα με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ισραηλινοί έχουν παρουσιάσει στους Έλληνες επιτελείς UAV's  αλλά και αντι-UAV's συστήματα (όπως το Iron dome και το drone dome), αλλά και νεότερης γενιάς μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν από πέρυσι δύο ισραηλινά UAV's τύπου Heron (με leasing για 3 χρόνια). Δεν αποκλείεται η ενοικίαση να επεκταθεί. Επίσης, το ισραηλινό τυφέκιο (Tavor) ήταν ανάμεσα στα υποψήφια για την αντικατάσταση του G3 που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός.

Πάντως συζητήσεις και επαφές έχουν τα δύο υπουργεία Άμυνας και τα επιτελεία και για θέματα εκσυγχρονισμού οπλικών μας συστημάτων. Η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για τη συντήρηση και αναβάθμιση των ελικοπτέρων Απάτσι αλλά και των αεροσκαφών C-130.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Η ΕΛΒΟ πουληθηκε επί Νέας Δημοκρατιας στο Ισραηλ. Τι έγινε; Τρεχει κανένα πρόγραμμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εκ ισραηλ γουρλοματα κουνιστρω θα στηριξει την χωρα που καταγεται.Πληρωνε Ελληνικε λαγε νεοδημοκρατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχει ακομα φαν η γουρλοματα.Κατι λιγοι καθυστερημενοι του εμειναν που για ενα κουλουρι δωρο τον εκθειαζουν στα σοσιαλ μιντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή