Έγγραφο Παναγιωτόπουλου για χορήγηση προκαταβολών εφάπαξ από ΕΛΟΑΣ

Έγγραφο Παναγιωτόπουλου για χορήγηση προκαταβολών εφάπαξ από ΕΛΟΑΣ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Προκαταβολές έναντι δικαιούμενου εφάπαξ από Ε.ΛΟ.Α.Σ.» σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.δ.398/1974, οι Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας δύνανται να προκαταβάλλουν στους μετόχους τους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει εικοσαετή τουλάχιστον μετοχική σχέση, μέρος του εφάπαξ βοηθήματος που τους αναλογεί κατά την ημέρα υποβολής σχετικής αίτησης.

Επιπλέον, το ποσό της προκαταβολής καθορίζεται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του ΕΛΟΑΣ, μη δυνάμενη να υπερβεί το 60% του βοηθήματος που δικαιούται ο μέτοχος κατά την ημέρα υποβολής της αίτησής του και αναλόγως της οικονομικής κατάστασης του Ειδικού Λογαριασμού.

Συναφώς, η ΔΕ/ΕΛΟΑΣ, κατά τον Οκτώβριο 2021, λαμβάνοντας υπόψη τη διενεργηθείσα αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας του Ταμείου, αποφάσισε, με γνώμονα την εκπλήρωση της κύριας αποστολής του, ήτοι την απρόσκοπτη χορήγηση των εφάπαξ βοηθημάτων στους δικαιούχους, τα εξής:

• Τη μείωση των εγγεγραμμένων πιστώσεων Π/Υ 2022, για τη χορήγηση προκαταβολών έναντι εφάπαξ βοηθήματος, κατά 70% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ήτοι στα 3 εκ. ευρώ από 10 εκ. ευρώ.

• Τη χορήγηση προκαταβολής έναντι του εφάπαξ βοηθήματος, κατά το τρέχον έτος, αποκλειστικά στους μετόχους, οι οποίοι, είτε δεν έχουν λάβει στο παρελθόν προκαταβολή έναντι του εφάπαξ βοηθήματος για λόγους βελτίωσης, επέκτασης, αγοράς, ανέγερσης κατοικίας και γενικότερους οικονομικούς λόγους, είτε επικαλούνται σοβαρούς λόγους υγείας.

Τέλος, κατά το τρέχον έτος, έχει χορηγηθεί προκαταβολή έναντι του εφάπαξ βοηθήματος σε 175 μετόχους, οι οποίοι πληρούσαν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, συνολικού ύψους 699.000 €.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Λέει στο κείμενο ότι ...η ΔΕ/ΕΛΟΑΣ λαμβάνοντας λαμβάνοντας υπόψη την αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας τον Οκτ του 21, αποφάσισε κλπ. ... Να βγει και να πει τόσο ο ΕΛΟΑΣ όσο και οι εποπτεύοντες που ήταν νωρίτερα να δουν το πρόβλημα. Πότε είχε γίνει η προηγούμενη αναλογιστική? Είναι αλήθεια ότι τις βιωσιμότητες των ΕΛΟΑ τις έβγαζε ο πρώην τσάρος των οικονομικών γράφοντας νούμερα στο πόδι? Υπάρχει η ελαφρά αμέλεια, η βαριά αμέλεια και η εγκληματική αμέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψέματα ψέματα ψέματα δεν βαρεθήκατε πια συνάδελφος με προβλήματα υγείας της συζύγου του δεν πήρε τίποτα. Πήραν 3εκ έδωσαν έως τώρα 699.χιλαδες τα υπόλοιπα θα τα πάρουν τα δικά μας παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφος με διάγνωση καρκίνου δεν του εγκριθεικε το βοήθημα. Τι λόγος υγείας πρέπει να υπάρχει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτη φορά βλέπω απάντηση με ερώτηση.. Θα μας τρελάνουν. Σας σιχάθηκε η ψυχή μου με τα ψέμματα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φέτος η 1 Σειρά ΕΠΟΠ συμπληρώνει 20 χρόνια υπηρεσίας. Φοβούνται μαζικές αιτήσεις βοηθήματος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσε αυτό. Που για να πάρεις 2.000-3.000 πρέπει να βγάλεις όλα τα προσωπικά σου στη φόρα. Τι προβλήματα υγείας έχεις, τι χρωστάς σε κάρτες, σε δάνεια, σε φροντιστήρια. Ο απόλυτος εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η λέξη ντροπή είναι λίγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριοι και κυρίες. Θάψτε τους στις επόμενες εκλογές που είναι πολύ κοντά. Μόνο έτσι θα πονέσουν όπως ποναμε και εμείς. Οφθαλμός αντί οφθαλμού. Μαύρο μαύρο μαύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπαρχουν και κατι σαλιαρηδες,κοπριτες,που επειδη εδωσαν ποπο σε αυτους και ικανοποιηθηκαν θα τους ξαναφηφισουν τα κοπροσκυλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα πάρουμε το βοήθημα να το φάμε στη κηδεία σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή