Μεγάλη αύξηση παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα και Κύπρο (ΧΑΡΤΗΣ)

Μεγάλη αύξηση παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα και Κύπρο (ΧΑΡΤΗΣ)

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας, MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)*

Τα σύνορά μας στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βάλλονται καθημερινά από την εμπλοκή της επίσημης στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας ή και ιδιωτών διακινητών που έχουν την ανοχή της επίσημης Τουρκίας, υποβοηθώντας παράνομους μετανάστες να περάσουν μέσα στην χώρα μας.

Το πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο και η ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ της ελληνικής συνοριοφυλακής και τουρκικού σκάφους με παράνομους μετανάστες που είχε ως αποτέλεσμα μια νεκρή Αφρικανή από την Ερυθραία, είναι απόδειξη ότι τα σύνορά μας κυρίως στον Έβρο ποταμό αποτελούν «καθημερινό πεδίο μάχης» για τους συνοριοφύλακες μας οι οποίοι με αυταπάρνηση προσπαθούν να εμποδίσουν τις παράνομες εισροές μεταναστών.

Δυστυχώς παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση 132% με 7.005 παράνομους μετανάστες να έχουν εισέλθει στην Ελληνική επικράτεια από Έβρο και νησιά κατά τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της FRONTEX. Η αύξηση αυτή δεν αφορά την είσοδο των Ουκρανών πολιτών καθώς αποτελεί νόμιμη μορφή εισόδου στην Ελληνική επικράτεια.

Κλικ για μεγέθυνση:

Μεγάλη αύξηση παράνομων μεταναστών παρατηρείται επίσης στην Κύπρο με ποσοστό 302%, 5.124 σύνολο κατά τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2021.

Διαφαίνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Μεσόγειο με την Ιταλία και Ισπανία να έχουν εντυπωσιακή μείωση.

Δυστυχώς παρόλα τα μέτρα που λαμβάνονται, διαπιστώνονται οι αδυναμίες του συστήματος προληπτικής απαγόρευσης εισόδου στα Ελληνικά σύνορα με ανάλογα αντίμετρα!

Η νέα επιχειρησιακή αντίληψη του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.) για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος τον Δεκέμβριο του 2019 από την Βουλή των Ελλήνων, υπαγόμενη απευθείας στον Πρωθυπουργό, απαιτεί τη χρήση όλων των δυνατοτήτων επιτήρησης των συνόρων της χώρας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με προσωπικό και μέσα, χωρίς εκπτώσεις, συμβιβασμούς και εξαιρέσεις από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κα).

Συντονισμός και νέα σύγχρονα μέσα παρατήρησης - εντοπισμού παράνομων μεταναστών θα πρέπει να διατεθούν και να χρησιμοποιούνται από τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, ενώ καθημερινές νηοψίες επιβάλλονται με τα νέα ταχύπλοα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού.

Η παράνομη μετανάστευση είναι εθνικό θέμα καθώς μεταβάλλει τη σύνθεση του πληθυσμού ενός έθνους, διαφοροποιεί την συνοχή της κοινωνίας, επηρεάζει την δημόσια ασφάλεια σε όλη την Ελληνική Επικράτεια αλλά κυρίως ενέχει κινδύνους για την Εθνική Ασφάλεια των συνόρων μας σε Έβρο και Νησιά.

____________________
*
Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Μπατε σκυλοι αλεστε ολη η επικρατεια.Αλλος ενας λογος στις εκλογες να τους ριξουμε στα ταρταρα για παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πολυπολιτισμικότητα προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό σε λίγο δε θα υπάρχει Ελλάδα να ζήσουμε να τη θυμόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι μετανάστες. Δεν είναι παράνομοι μετανάστες, δεν είναι παρατυποι μετανάστες, είναι ΛΑΘΡΟ, ΛΑΘΡΟ, ΛΑΘΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ? Όταν η χατζαρα, το τσεκουρι και το λεπίδι αρχίσει να δουλεύει εσείς πείτε ότι η γη είναι τετράγωνη και ο γάιδαρος πετάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή