Τα «δοτά» αξιώματα και τα «γαλόνια» δεν είναι Ηγεσία!!!

Τα «δοτά» αξιώματα και τα «γαλόνια» δεν είναι Ηγεσία!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Είναι μερικοί αξιωματικοί της ΕΛ-ΑΣ που εξυψώνουν τους θεσμούς που υπηρετούν και τιμούν τη στολή τους και είναι μερικοί που «σηκώνονται» από το αξίωμα (θέση) που κατέχουν και τη στολή (κάτι ανάλογο ισχύει, κατά το μάλλον ή ήττον, για όλους τους «ένστολους»). Οι τελευταίοι, μόλις βγαίνουν στη σύνταξη, ούτε καλημέρα δεν τους λένε. Αυτοί που τίμησαν το θεσμό και τη στολή, ακόμα και μετά συνεχίζουνε να τους ρωτάνε όχι μόνο πώς πάνε, αλλά να δίνουν συμβουλές και τη χρήσιμη εμπειρία τους!!! Το θέμα λοιπόν είναι, ότι η ΕΛ-ΑΣ υπάρχει μόνο χάριν των πρώτων και οι δεύτεροι υπάρχουν μόνον χάριν της ΕΛ-ΑΣ. Τη διαφορά τη βλέπουμε στο τέλος.

2. Την ίδια στιγμή τα διάφορα «τίποτα», που με ξένες πλάτες απέκτησαν ένα αξίωμα, μετά την αποστρατεία τους και εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους επιζητούν (αντί να σωπαίνουν και να «τρώνε» το «μαύρο χρήμα» που έλαβαν) να καταλάβουν θέσεις σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς συνεχίζοντας να υπηρετούν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα. Τους είδαμε δηλ. να ανεβαίνουν (επιπλέοντας σαν φελλοί), επειδή απλώς τους δόθηκε η θέση στην ιεραρχία και όχι γιατί είχαν ηγετικές ικανότητες (αφού η μόνη διάκρισή τους ήταν η αδράνεια και η ανυπαρξία τους). Και τα «γαλόνια» είναι μεν εξουσία, δεν είναι όμως ηγεσία. Κάποιοι κουβαλάνε μόνο τον τίτλο της θέσης.

3. Η έλλειψη χαρισματικής ηγεσίας φαίνεται στην αδυναμία χειρισμού κρίσεων, όταν δηλαδή «κάτσει η στραβή στη βάρδια τους» (όπως στη λεωφορειοπειρατεία του ΚΤΕΛ Θεσ/κης, στην απόδραση Πάσσαρη και στο φιάσκο της οδού Ιππάρχου, στη δολοφονία των αστυνομικών στην Τρυγώνα-Μαλακάσι, στη δολοφονία Γρηγορόπουλου και στις ταραχές του Δεκέμβρη, μέχρι και στο πρόσφατο κυκλοφοριακό χάος-φιάσκο με την κακοκαιρία). Μερικοί κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί για εγκληματικές ενέργειες ή παραλείψεις (όπως στο φιάσκο της ΕΛ-ΑΣ στην οδό Νιόβης με το θάνατο της Α. Γκινάκη ή τώρα η ηγεσία της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στο Μάτι). Άλλοι αυτό-διαφημιζόμενοι και αυτό-προβαλλόμενοι στα Μ.Μ.Ε. με τα «τζούφια» και εν πολλοίς «μαϊμού» βιογραφικά, φρόντισαν να εξυπηρετήσουν (μετέπειτα) υπόδικους τηλεπαρουσιαστές, παρέχοντας καταχρηστικώς (και χαριστικά) φύλαξη και συνοδεία ασφαλείας, ώστε να λάβουν (ως αντάλλαγμα;;;) την προβολή των γνωστών…«αγιογραφιών» τους.

4. Σε κάθε περίπτωση η Πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει την «απαγόρευση» για προσφορά και εργασία (ιδίως με τη μορφή μερικής απασχόλησης) των απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και αποτελούν «δεξαμενές σκέψεις» και να μην τους θέτει στο περιθώριο και στην «αχρησία»!!!

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. Αυτα ομως δεν τα λεγατε οταν εισασταν εν ενεργεια Ετσι δεν ειναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι ακριβώς όπως τα λες!Δυστυχώς!
  Και το χειρότερο είναι ότι η πραγματικότητα αυτή δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει!
  Διότι,η "Πολιτεία",εκφράζεται κατά κανόνα,από "ηγεσίες ζούφιες"!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Oταν αναφερομαστε στα στελεχη των Ενοπλων Δυναμεων καλα θα ηταν να μην χρησιμοποιουμε τον ορο ''Ενστολος''. Ειτε χρημοποιειται απο αγνοια ειτε στην χειροτερη περιπτωση για να τους μειωσουμε ειναι απαραδεκτο. Αν βαριομαστε να πουμε ''στελεχη των Ενοπλων Δυναμεων'' υπαρχει και η ''συνοπτικη'' λεξη ενοπλος που δεν ειναι καθολου προσβλητικη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή