Η ανάρτηση του Στρατηγού Κωσταράκου για το πως έγινε η επίθεση στο «Μόσκβα»

Η ανάρτηση του Στρατηγού Κωσταράκου για το πως έγινε η επίθεση στο «Μόσκβα»

«Ο ασθενέστερος κρίκος είναι το μυαλό, η ιδιοσυγκρασία και ο χαρακτήρας του Αξιωματικού»

Μεγάλο πλήγμα για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις η βύθιση της ναυαρχίδας «Moskva» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Οι ρωσικές πηγές υποστηρίζουν ότι η έκρηξη, που οδήγησε στη βύθιση, έγινε εντός του πλοίου κατά την διαδικασία εκτόξευση πυραύλου. Ενώ οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως οι ίδιοι χτύπησαν το πλοίο με πύραυλο Νέπτουν, μέρος της πρόσφατης στρατιωτικής βοήθειας που έλαβαν από την Μεγάλη Βρετανία.

Την περίπτωση ανέλυσε με ανάρτησή του ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, γράφοντας ότι «ένας ελλιπώς εκπαιδευμένος, αναποφάσιστος και ενδεχομένως αργός στη σκέψη και στις αντιδράσεις Αξιωματικός Τακτικού Ελέγχου ή Αξιωματικός Επιχειρήσεων ή ο ίδιος ο Κυβερνήτης αν ήταν παρών, οι οποίοι και αποτελούν το μυαλό που αποφασίζει πίσω από όλα αυτά τα οπλικά συστήματα, νικήθηκε από κάποιους τολμηρούς Ουκρανούς».

Στην ανάρτησή του ο Στρατηγός αναφέρει:

«Μην αναρωτιέστε τι έγινε στο καταδρομικό «Μοσκβά» και βλήθηκε από αντιπλοιϊκούς ουκρανικούς πυραύλους με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντικές βλάβες. Τίποτα μαγικό. Το ίδιο που έγινε με το βρετανικό καταδρομικό «Σεφιλντ» στα Φώκλαντς, το ίδιο που συνέβη και σε κάποια (πολύ λίγα) αμερικανικά πλοία στον Περσικό Κόλπο. Ένας ελλιπώς εκπαιδευμένος, αναποφάσιστος και ενδεχομένως αργός στη σκέψη και στις αντιδράσεις Αξιωματικός Τακτικού Ελέγχου ή Αξιωματικός Επιχειρήσεων (ή όπως αλλιώς λέγεται στο Ρωσικό Ναυτικό) ή ο ίδιος ο Κυβερνήτης αν ήταν παρών, οι οποίοι και αποτελούν (ιεραρχικά) το μυαλό που αποφασίζει πίσω από όλα αυτά τα οπλικά συστήματα, νικήθηκε από κάποιους τολμηρούς Ουκρανούς που σχεδίασαν και εξετέλεσαν την προσβολή.

Τα σκάφη αυτά είναι πανίσχυρα και συνήθως προστατεύονται από υψηλότατης τεχνολογίας οπλικά συστήματα. Πραγματικά φρούρια. Όπως και στις μάχες, ο ασθενέστερος κρίκος του εκπληκτικού αυτού προστατευτικού ή επιθετικού (ανάλογα με την αποστολή του) συστήματος είναι ένα ανθρώπινο μυαλό, το μυαλό η ιδιοσυγκρασία και ο χαρακτήρας του Αξιωματικού που τα διοικεί και έχει δικαίωμα να τα διατάσσει να βάλλουν. Και αυτό συνήθως στοχεύει ο αντίπαλος. Και κάποιες φορές το νικάει. Το ένα μυαλό νικάει το άλλο.

Γι’ αυτό απαιτείται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο εκπαίδευσης (κατ’ αρχήν για το επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο και στη συνέχεια και για το στρατηγικό) και η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας για όλους τους αξιωματικούς μας, παράλληλα με διαρκείς αξιολογήσεις για τη διατήρηση και επιβεβαίωση του επιχειρησιακά αναγκαίου επιπέδου των Αξιωματικών και χειριστών σε όλα τα οπλικά συστήματα».

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Διαφωνούμε πλήρως με τις απόψεις του κ. Κωσταρακου και τις φιλοσοφίες του. Ρίχνει το σφάλμα στην εκπαίδευση των υπηρετούντων εν τω βυθισθεντι πλοίω. Κ. Κωσταρακο λησμονητε ότι είχαν προηγηθεί και άλλες αποτυχίες του Ρωσικού Στρατού, Αεροπορίας και Στόλου.
    Πρώτον. Πως έφυγαν τα δύο ουκρανικά ελικόπτερα από Οδησσό, και αφού διέλαθαν της προσοχής της Αεροπορίας και του Ναυτικού, προσγειώθηκαν στην Μαριούπολη και αφού παρέλαβαν το προσωπικό κατερριφθησαν κατόπιν στην επιστροφή;
    Δεύτερον. Πώς ξέφυγαν τα ελικόπτερα της Ουκρανίας πετώντας σέ χαμηλό ύψος και πήγαν και βομβάρδισαν δεξαμενές πετρελαίου στο Ντονμπας καί επέστρεψαν σώα και αβλαβή; Είναι θέμα εκπαιδεύσεως αυτό, όπως το εννοείτε εσείς, ή χαλάρωσης και έλλειψης αυστηρού ελέγχου των Ρωσικων Ενόπλων Δυνάμεων.
    Αυτά δεν ταρακούνησαν ούτε συνεκινησαν την στρατιωτική, Αεροπορική και Ναυτική ηγεσία;
    Και μ' όλα ταύτα έπρεπε νά φτάσουν στην εμβολή και βύθιση της Φρεγάτας;
    Το πράγμα είναι απλό κ. Κωσταρακο. Είναι καθαρό λάθος των Στρατηγών! Μήπως οι ηγεσίες του Στρατεύματος είναι Ανεπαρκείς! Δεν προβλέπουν και δεν σχεδιάζουν πλήρως. Η δεν έχουν αντανακλαστικά. Αλλά καί ούτε ελέγχουν σέ επαρκή βαθμό την εκτέλεση τών διαταχθεντων μετρων. Τη στιγμή που καμνεις πόλεμο δεν χαλαρώνεις ποτέ! Και αν προηγηθεί ένα κενό αμέσως δίνεις διαταγές και το καλύπτεις σέ όλα τα επίπεδα, παντού. Οι κανόνες εμπλοκής έπρεπε να εκτελεστούν ακαριαία. Έπρεπε ότι πετα, να καταρρίπτεται ασκαρδαμυκτι. Έπρεπε να υπάρχουν διπλό βάρδιες παντού επί 24ωρου βάσεως και ο έλεγχος συνεχής σέ ρυθμό ωρολογίου. Είναι δυνατόν εδω ένα μήνα και πλεον πολέμου να μήν έγιναν επιπλέον εμπόλεμες ασκήσεις, προσομοίωσης και εκπαίδευσης στο ήδη εκπαιδευμένο προσωπικό της Φρεγάτας; Αποκλείεται! Συμπερασμα: Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης εκπαίδευσης, όπως το θετετε. Είναι λάθος η εκτίμηση σας κ.Κωσταρακο. Το λάθος είναι πρώτον της Ηγεσίας όπως αναφέρω πιο πάνω και τής χαλαροτητος στην τήρηση των μέτρων επιφυλακής και εμπλοκής από τον Κυβερνήτη. Και τρίτον του συνεχούς έλεγχου υπό των προϊσταμένων. Αν αυτοί ήσαν ανεκπαιδευτοι όπως αναφέρετε, εσείς ως Αρχηγός ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ επί Μνημονίων με εννιαμηνη θητεία είχατε καλύτερα εκπαιδευμένο το Στράτευμα;
    Καλά κάνετε και δημοσιευετε τις απόψεις σας. Δίνετε στον κόσμο την ευκαιρία να βγάζει πολλά συμπεράσματα.
    ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα μπορούσε να τεθεί πιο στοχευμένα και εμπεριστατωμένα, τελεία και παύλα. Τώρα στρατηγέ μου, ας τα σκεφθούμε όλα αυτά και να τα μεταφέρουμε στις δικές μας ΕΔ και τι διαθέτουμε από στρατηγικά "μυαλά" , για να προσπαθήσετε να μορφοποιείσετε την σκέψη σας ατενίζοντας διαχρονικά τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις, έτσι μπράβο. Δεν βλέπετε τίποτα; Μην στεναχωριέστε δεν φταίει το μυαλό σας ούτε έχετε άνοια, το γελοίο και διεφθαρμένο σύστημα των κρίσεων της παρεούλας και των εκάστοτε πολιτικάντικων παραγκουπόλεων (ναι πόλεις όχι απλή παράγκα, όπως Λατινική Αμερική) φταίει και συνεχίζει να αυτοαναπαραγάγεται, όπως ακριβώς το σοβιετικό, παρά τους αμέτρητους ΝΑΤΟϊκούς συναδέλφους. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα συνάδελφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανταποδιδουμε τις ευχες.Αλλα απο σκεψη και απο κριση,απλα ανταποκριση με Ονδουρα.

      Διαγραφή
  3. Μαικ, δεν παίζεσαι..... Πςςς τι είπε ο τύπος......να ουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τιτανοτεραστιος.Ουτε δευτεροετης Ευελπις τετοια στρατηγικη αναλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πως ξέρει ο Στρατηγός τι
    ακριβώς έγινε; Ήταν εκεί;
    Μίλησε με τον κυβερνήτη
    και ενημερώθηκε;
    Χίλια δυο, μπορεί να συνέβησαν. Από βλάβη ενός
    συστήματος μέχρι εφαρμογή
    ηλεκτρονικου πολεμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το 2014 το καταδρομικό Donald Cook εφοδιασμένο με το πλεον συγχρονο συστημα μάχης AEGIS έπλεε στην μαυρη θαλασσα.
    Ένα Ρωσικό SU-24 εφοδιασμένο με το EW συστημα ΚUBINI το πλησιασε και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοιου παρελυσαν.
    Αμέσως το πλοιο κατέφυγε σε Ρουμανικό λιμάνι, και τεχνικό κλιμάκιο από ΗΠΑ κατέφθασε για Επιθεώρηση. Κάποιοι από το πληρωμα υπέβαλλαν παραιτησεις...
    Γιατί να μην συνέβη κάτι ανάλογο και με το ΣΛΑΒΑ??
    Πως καποιος χωρίς την κατάλληλη πληροφόρηση προεξοφλει αμέσως τι ακριβώς συνέβη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Στρατηγός τα ξέρει όλα, για αυτό είναι και Στρατηγός!!!! Την πραγματικότητα την ξέρουν μόνο οι ίδιοι.

      Διαγραφή