Πώς η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία επέφερε μεγάλο πλήγμα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία

Πώς η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία επέφερε μεγάλο πλήγμα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία

H Τουρκία κέρδιζε πολλά χρήματα από τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία - Πλέον χάνει τον καλύτερο «πελάτη» της

Βαρύ είναι το πλήγμα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία λόγω της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η Άγκυρα χάνει έναν ισχυρό… «πελάτη».

Το καθεστώς Ζελένσκι αγόραζε συνεχώς οπλικά συστήματα από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, από τα drones Bayraktar-TB2 έως και τις κορβέτες κλάσης Ada.

Για το 2021, το Κίεβο είχε προβλέψει χρηματοδότηση 3,8 δισεκατομμυρίων εθνικού νομίσματος (140,7 εκατομμύρια δολάρια) για αγορά οπλικών συστημάτων από την Τουρκία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Middle East Eye, το οποίο επικαλείται τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων, τους δύο πρώτους μήνες του 2022 η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 59 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως πλέον μπαίνει ένα φρένο, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, καθώς ήδη ματαιώθηκε η πώληση τεσσάρων φρεγατών κλάσης Ada στην Ουκρανία.

Αλλά και μετά το τέλος του πολέμου, όποια μορφή και εάν έχει τότε η Ουκρανία, είναι βέβαιο ότι δεν θα συνεχίσει να ξοδεύει εκατομμύρια για τον εξοπλισμό της.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη να πανηγυρίζει γι’ αυτό το γεγονός και να μην πολεμάει του Ρώσους, επέλεξε να ανοίξει ανοιχτό πόλεμο στη Μόσχα παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις όπλων της τουρκικής βιομηχανίας και η ενίσχυση του τουρκικού στρατού από τις πωλήσεις αυτές ματαιώθηκαν οριστικά.

Οι σχέσεις Ουκρανίας-Τουρκίας

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια στενή σχέση ασφάλειας με την Ουκρανία, παραδίδοντας μια πρώτη παρτίδα οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Bayraktar TB2 εγχώριας κατασκευής στη χώρα το 2019 και προχωρώντας σε σχέδια για από κοινού παραγωγή της τεχνολογίας.

ΦΩΤΟ: A Bayraktar drone seen during a rehearsal for the Independence Day military parade in central Kyiv, 18 August 2021 (Reuters)

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε έκτοτε την Άγκυρα να επιδιώκει να υποβαθμίσει τη σημασία των πωλήσεων όπλων στο Κίεβο, από φόβο μήπως απομονώσει τη Μόσχα.

Οι φωτογραφίες από τη σύγκρουση δείχνουν επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό τουρκικής κατασκευής, όπως ασυρμάτους, θωράκιση σώματος και κράνη, πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πωλήσεις όπλων ήταν εμπορική συναλλαγή με ιδιώτες κατασκευαστές και δεν συνιστούσαν στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Βλαδιμηρε κανε το χρεος σου προς την ιστορια.χωρις σαλιο τους νεοταξιτες.γουρλοματη,
    μπαιντεν και σια.Ισοπεδωσε τα προδοτοσκυλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή