Μητσοτάκης: Θα στείλουμε και στρατό στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας αν το ζητήσει το ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητσοτάκης: Θα στείλουμε και στρατό στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας αν το ζητήσει το ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στον Alpha παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, εάν ζητηθεί, η χώρα θα στείλει στρατεύματα σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας.

«Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Δεν το περιμέναμε γιατί πραγματικά είμαστε μπροστά σε ένα νέο κόσμο. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει. Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα. Αφορά αυτό όλους μας και γι'αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον ΟΗΕ».

Ο Πούτιν θα πληρώσεις τις συνέπειες

«Συγχαρητήρια στους δημοσιογράφος που καλύπτουν αυτόν τον πόλεμο. Υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία με τους Ρώσους όταν αναχωρούσε κονβόι αυτοκινήτων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σχέσεις με τη Ρωσία και τους Έλληνες στην περιοχή στην συνέντευξή του στον Alpha.

«Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή στο ανώτατο επίπεδο επικοινωνία με τη Ρωσία. Τον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η δύση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Τον επέλεξε ο Πούτιν και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες και δυστυχώς θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός. Οι κυρώσεις γονατίζουν ήδη τη ρωσική οικονομία και θα θιγούν οι πιο αδύναμοι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους. Ισχύει και για την Οδησσό και για την περιοχή της Μαριούπολης. Πιθανώς αυτό στη συνέχεια να αλλάξει από τη στιγμή που η περιοχή καθίσταται εμπόλεμη ζώνη. Σημαντικό να υπάρξει εκεχειρία. Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού ήταν το «ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο»

«Ήταν το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο. Πράξαμε το σωστό όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του αναφερόμενος στην αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. «Η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει αμυντικό υλικό. Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε ανάλογη συνδρομή αν βρισκόμασταν σε ανάλογη κατάσταση. Είχαμε ένα λόγο να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Λογικές αναθεωρητισμού και λογικές αποστρατιωτικοποίησης δεν έχουν θέση»

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η απόφαση ήταν δική του μετά από εξουσιοδότηση με το ΚΥΣΕΑ υπογραμμίζοντας ότι «δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Ότι έχουμε να πούμε το λέμε στη Βουλή» απαντώντας έτσι στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα έστειλε όπλα χωρίς να προηγηθεί εθνική συνεννόηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο θέμα της αποστολής όπλων λέγοντας ότι «έχει σημασία να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Με τους συμμάχους μας» και πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν θα πολεμήσουμε. Δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία».

Ωστόσο στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα στείλει ελληνικό στρατό σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αν ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ φυσικά και θα το κάνουμε αλλά δεν έχει ζητηθεί αυτό ακόμα».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Τι είπε για την Τουρκία

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της ελληνικής στάσης λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος θα είναι θετικά διακείμενος στα δικά μας συμφέροντα. Η Τουρκία κάνει μια επιλογή» και διαμήνυσε ότι «ο αναθεωρητισμός και η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι δημοφιλής πολιτική. Η ταύτιση με τις πρακτικές Πούτιν δεν καθιστά κανέναν δημοφιλή».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Δεν μπορεί εύκολα να συνεχιστεί η προηγούμενη ρητορική της Τουρκίας, δεν υπάρχει ακροατήριο» στη διεθνή σκηνή μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέχεια του ανοίγματος που έκανε στη Βουλή δήλωσε «ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν», επισημαίνοντας ότι «διευκολύνουν αυτές οι συναντήσεις για να εκτονωθούν εντάσεις». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι ακόμα και σήμερα υπέρχει θετική ατζέντα θεμάτων που μπορούν να συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία σε διάφορους τομείς πέραν των εθνικών θεμάτων.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Όλο το κείμενο της συνέντευξης ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Την Κύπρο κ. Μητσοτάκη.. εξωτερική πολιτική ανύπαρκτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο κε ΠΘ, έτσι ακριβώς, έχουμε παρά πολλούς εκπαιδευμένους στα εξωτερικά σε όλες τις θέσεις και τις τρύπες, που αμοίβονταν και εξακολουθούν να αμοίβονται με παχυλότατες αμοιβες για να κάνουν ντόλτσε βίτα και πληρωμένο τουρισμό, χωρίς ουσιαστικά να προσφέρουν και κάτι σοβαρό στην πατριδα σε αντίθεση με άλλες χώρες. Γι'αυτό λοιπόν ξεκινά αμέσως από τα στελέχη αυτά που εάν τα μαζέψεις φτιάχνεις άνετα μια πλήρη ταξιαρχία από όλα τα όπλα και σώματα, με όλους τους βαθμούς και θέσεις Τι, δεν είναι έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτα να στείλεις τον γιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη σαν έτοιμη από καιρό είναι ήδη ένα βήμα μπροστά και σε εξοπλισμούς και σε ρητορική. Καμία στήριξη στους ομογενείς, κανένα σχέδιο, μόνο με τα ΜΜΕ έκαναν πολιτική.
    Η εμπλοκή στην κρίση της Ουκρανίας με προσωπική απόφαση Μητσοτάκη, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συζήτησης εντός και εκτός βουλής. Η κρίση στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια είναι σε οριακό σημείο. Ο Μητσοτάκης ήδη συντάσσεται με τις πιο ακραίες φωνές και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.
    Oι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ΕΕ , η στροφή στην στρατιωτικοποίηση και το ερώτημα τι θα γίνει με την Τουρκία θα αποτελέσουν ένα εκρηκτικό μείγμα εντάσεων σε όλα τα επίπεδα.
    Το εμβολιαστικο τοξο υποστηρικτων ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ας τα σκεφτει.
    Η Ελλάδα έπρεπε να ταχθεί κατά του πολέμου αλλά όχι κατά της Ρωσίας που έγινε ενεργειακή υπερδύναμη - Επικίνδυνος ο Biden.
    Η Ευρώπη με την πράσινη ανάπτυξη απέτυχε και η Ρωσία έγινε στο μεσοδιάστημα ο παγκόσμιος ηγέτης στην ενέργεια.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα… εσείς πιστέψτε ότι προστατεύετε την φύση με την κατάργηση των πλαστικών καλαμακίων…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ. Πρωθυπουργε κ. Μήτσοτακη να στείλετε στην Ουκρανία το γιό σας πρώτο πρώτο και καλύτερο, μαζί με όλα τα παιδιά των πολιτικών και αυτών πού έχουν ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ. Πρωθυπουργε Μητσοτάκη. Νά στείλετε στην Ουκρανία πρώτο και καλύτερο το γιό σας μαζί με όλα τα παιδιά των πολιτικών σας, καθώς και όλων όσων έχουν ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. - Η ΚΎΠΡΟΣ κειται μακραν: Κ. Καραμανλης ( ΕΘΝΑΡΧΗΣ) Πρωθυπουργος και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατιας.
    - Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ κειται κοντά: Κυρ. Μητσοτακης Πρωθυπουργος και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατιας.

    Ο ΡΩΣΟΣ μια μέρα στην Ουκρανια ...
    Κυρωσεις!!!
    Ο ΤΟΥΡΚΟΣ 48 χρόνια εισβολης και κατοχης στην ΚΎΠΡΟ....Μουγκα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΣΟ ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ … ΚΥΠΡΙΟΣ, που από το 74 έχει συγγενείς αγνοούμενους.!!
    ΟΣΟ ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΕΙΣΑΙ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ, που του άρπαξε η αλβανική κυβέρνηση την περιουσία στην παραθαλάσσια περιοχή και του ληστεύει το βίος… του.!!
    ΟΣΟ ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΕΙΣΑΙ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΣ ΨΑΡΑΣ, που τον διώχνουν από τα ελληνικά νερά οι Τούρκοι λιμενικοί .!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΥΚΡΑΝΟΣ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΟΣ που του έσφαξαν την μισή του οικογένεια το 1922.!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΥΚΡΑΝΟΣ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ, που φεύγοντας από το λιμάνι της Σμύρνης, γύρισες πίσω το βλέμμα και είδες το σπίτι σου να καίγεται.!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΕΡΒΟΣ που είδε ακρωτηριασμένα παιδιά και αίμα στην χώρα σου, όταν βομβάρδιζαν ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΑ το ΝΑΤΟ που τόσο πολύ υποστηρίζεις και ελπίζεις ότι θα σε σώσει.!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ, που τολμά να κοιμάται δίχως τύψεις το βράδυ.!! Με καθαρή συνείδηση.!!
    Μόνο υποκριτής να μην είσαι.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ Ο Κ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΕΞΙΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ.Α ΧΑ ΧΑ.ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΑ ΕΛΕΓΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΚΟΥΓΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΡΓΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι να στείλεις ρε κακομοίρη!!!? Πήγαινε εσύ και ο γιος σου βλακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΝΑ ΣΤΕΊΛΕΙΣ ΤΟΝ ΓΙΟ ΣΟΥ κ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΥΦΟΥΛΑ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρώτα θα πάς εσύ και όλο σου το σόι,και των 300 που είναι μέσα στο μ@@@@@@λο,τα παιδιά,τα ανήψια τους,τα εγγόνια τους,και μετά όλοι οι υπόλοιποι,..........
    Αν και όλοι οι υπόλοιποι δεν νομίζω να χρειάζονται...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή