Τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου οι παραδόσεις των 44 M1117 σε μονάδες-Τι οπλισμό θα φέρουν

Τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου οι παραδόσεις των 44 M1117 σε μονάδες-Τι οπλισμό θα φέρουν

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, πρόκειται να παραδοθούν σε μονάδες τα πρώτα 44 Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) Μ1117 (44) που αφίχθησαν στην Ελλάδα στις 24 Νοεμβρίου 2021. Όπως έχει αναφέρει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, αυτά τα πρώτα οχήματα θα φέρουν οπλισμό από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού, στο πλαίσιο μιας προσωρινής λύσεως μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος σύμφωνα με τους χειρισμούς του ΓΕΣ.
 
Ο κύριος οπλισμός των οχημάτων θα αποτελείται από βαρύ πολυβόλο Μ85 των 12,7 mm, που αποτελούν έκδοση του κλασικού Μ2ΗΒ αλλά ηλεκτρονικής πυροδοτήσεως, η οποία είχε αναπτύχθηκε για τον εφοδιασμό τεθωρακισμένων. Τα συγκεκριμένα όπλα υφίστανται ως απόθεμα από τα αποσυρθέντα άρματα Μ60Α1/Α3 του Ελληνικού Στρατού. Όπως έχουμε αναφέρει, από τις 27 Φεβρουαρίου 2020, έχει αποσταλεί συμπληρωματικό αίτημα προς την αμερικανική πλευρά για την παραχώρηση οπλισμού προς χρησιμοποίηση από τα εν λόγω οχήματα, όπως προβλεπόταν σε αμερικανική υπηρεσία. Πρόκειται για πολυβόλο βομβίδων Mk19 των 40 mm και βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ που συνυπάρχουν στον πυργίσκο Μ48 ενώ εξωτερικώς υφίσταται πρόνοια για πλευρική τοποθέτηση πολυβόλου 7,62 mm.

Σημειώνεται ότι για τον οπλισμό των M1117 εκδηλώθηκε στο μεταξύ ενδιαφέρον και από τα ΕΑΣ, τα οποία όμως για να ανταπεξέλθουν, πρέπει να συνεργαστούν με την γερμανική Heckler & Koch που θα είναι ο προμηθευτής των όπλων. Ως υποψήφια όπλα εξετάσθηκαν το πολυβόλο βομβίδων GMG των 40 mm που βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό, καθώς και τα πολυβόλα MG4 των 5,56 mm και MG5 των 7,62 mm. Από πλευράς ΕΑΣ ζητήθηκε να απαντηθεί σειρά ερωτημάτων προκειμένου να διαπιστωθεί η εφικτότητα εγκαταστάσεως των συγκεκριμένων όπλων στα M1117 από την Heckler & Koch.

Πάντως όσον αφορά το GMG, έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι εφικτή η εγκατάστασή του στον πυργίσκο, λόγω μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση με το Mk19. Καθώς όμως έχουν ήδη ζητηθεί όπλα από τα αμερικανικά αποθέματα, σε συνδυασμό με την απαίτηση χρόνου για την προετοιμασία συμβάσεως, την δαπάνη σημαντικού χρόνου για παραδόσεις αλλά και την ανάγκη χρηματοδοτήσεως, η επιλογή αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί “ρεαλιστική”.

Μετά την παραλαβή του οπλισμού από τις ΗΠΑ, αναμένεται να τυποποιηθεί ο οπλισμός σε όλα τα οχήματα που θα αποφασισθεί να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά.

ΠΗΓΗ: doureios.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια