Ανοιξαν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021 - Με νέο outlook η εφαρμογή

Ανοιξαν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021 - Με νέο outlook η εφαρμογή

Σε λειτουργία έθεσε η ΑΑΔΕ τα μεσάνυχτα της Τετάρτης την εφαρμογή για τη δήλωση των εισοδημάτων που απέκτησαν τα φυσικά πρόσωπα το 2021

Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά, δίνοντας χρονικό περιθώριο 3 και πλέον μηνών στους φορολογούμενους για την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους.

Επισημαίνεται ότι έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε αρχική ή τροποποιητική δήλωση ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής.

Με νέα εμφάνιση και καινοτομίες

Η εφαρμογή έχει νέα εμφάνιση, στα πρότυπα του νέου myAADE και μέσω αυτής μπορείτε να υποβάλετε το έντυπο Ε1, αφού προηγηθούν τα έντυπα Ε2 και Ε3 τα οποία συνυποβάλλονται, όταν αυτά απαιτούνται.

Οι εφετινές δηλώσεις περιλαμβάνουν 4 καινοτομίες, ώστε να διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η διαδικασία υποβολής τους για τους πολίτες. Συγκεκριμένα:

1. Για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κλπ), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.α.).

2. Οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν την υποβολή της δήλωσης.

Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

3. Για πρώτη φορά, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα).

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.

4. Διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

Οι προθεσμίες και οι δόσεις

Εκτός απροόπτου, η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων θα είναι η 15η Ιουλίου.

Από εκεί και πέρα, η ΑΑΔΕ προσφέρει δύο δυνατότητες για την αποπληρωμή του φόρου.

Πρώτον, εφάπαξ με έκπτωση 3% επί του ποσού έως και τις 29 Ιουλίου

Δεύτερον, σε 8 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τις 29 Ιουλίου

Κλείνει το Ε9 για τα στοιχεία του 2022

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη 31/3 είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας της εφαρμογής «Περιουσιολόγιο - Ε9», μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση της 1/1/2022.

Με βάση τα στοιχεία που θα δηλωθούν, θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του εφετινού ΕΝΦΙΑ προς τα τέλη του μήνα.

Για ένα διάστημα λοιπόν η πλατφόρμα θα μείνει κλειστή. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν για όσους υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση την Πρωτοχρονιά του 2022 σε σχέση με πέρυσι, να σπεύσουν να τις δηλώσουν.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάιο 2022, έως το Φεβρουάριο του 2023.

ΠΗΓΗ: moneyonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια