Tελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων A/ΓΕΑ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Tελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων A/ΓΕΑ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε, σήμερα (1/2/2022), η τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) από τον αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη στον αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας στο Τατόι.

Εμφανώς συγκινημένος, ο αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης τόνισε, στην ημερήσια διαταγή του, ότι «πριν από τρία χρόνια, όταν ανέλαβα την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, απέδωσα την εξαιρετική τιμή που έγινε στο πρόσωπό μου σε όλα το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, όλων των ειδικοτήτων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία» γιατί, όπως, συμπλήρωσε, «πίστευα και πιστεύω ότι η τιμή ανήκει σε αυτούς».

Αναφερόμενος στη θητεία του, ο Γ. Μπλιούμης υπογράμμισε ότι «είμαστε συνεχώς μπροστά από τα γεγονότα με πρόβλεψη και πνεύμα ομάδας και συνεργασίας» ενώ επισήμανε ότι «αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις και εντάσεις με αποφασιστικότητα, εγρήγορση, συνεχείς ασκήσεις και συνεργασίες με τους συμμάχους μας, με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και καθημερινές απογειώσεις των αεροσκαφών επιφυλακής υπερασπιζόμενοι την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

Για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper και το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, είπε ότι «οικοδομούν μια νέα πραγματικότητα για την Πολεμική Αεροπορία».

Ευχαρίστησε προσωπικά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο για τη βοήθειά του «για την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας κατανοώντας πλήρως τη σημασία της αεροπορικής ισχύος στις επιχειρήσεις και στην αποτροπή» αλλά και τους αρχηγούς των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος «για την άψογη συνεργασία».

Από την πλευρά του, ο νέος αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς τόνισε, στην ημερήσια διαταγή του, ότι αναλαμβάνει «με συγκίνηση και περηφάνεια την ηγεσία τη Πολεμικής Αεροπορίας». «Ζούμε», είπε, «σε ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον που θεωρείται από τα πιο ευαίσθητα και ασταθή παγκοσμίως, σε μια περιοχή που φλέγεται από εμφύλιους».

«Συντελείται», συνέχισε, «η μεγαλύτερη βίαιη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία της ανθρωπότητας με τεράστιες ανακατάξεις, επαπειλούμενες αλλαγές συνόρων, κράτη που καταρρέουν» αλλά και αυτοκρατορίες του παρελθόντος «που προκειμένου να ικανοποιήσουν τα ενεργειακά τους όνειρα παραβιάζουν απροκάλυπτα κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου».

«Η πατρίδα μας», επισήμανε, «παρουσιάζεται διεθνώς ως όαση σταθερότητας, ειρήνης και νομιμότητας. Ως αξιόπιστος σύμμαχος και εποικοδομητικός συνεργάτης, εγκρατής αλλά συνάμα αποφασιστική και αποφασισμένη, έτοιμη και ικανή να αποτρέψει κάθε επιβουλή από οπουδήποτε και αν προέρχεται».

Η Πολεμική Αεροπορία, με την έλευση των Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε Viper και τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, μπαίνει, όπως τόνισε ο νέος αρχηγός ΓΕΑ «σε μια νέα εποχή όπου οι διακλαδικές επιχειρήσεις θα αποτελούν μονόδρομο».

«Και σε αυτό το κάλεσμα», συμπλήρωσε, «πρέπει να είμαστε παρόντες και προετοιμασμένοι να αφομοιώσουμε την τεχνολογία της επόμενης γενιάς εκτινάσσοντας την Αεροπορία μας στο κλειστό κλαμπ της αεροπορικής ελίτ του σύγχρονου κόσμου εξασφαλίζοντας την δύναμη της αποτροπής αλλά και ενισχύοντας τη συμβολή στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής».

Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης των ημερήσιων διαταγών του Γ. Μπλιούμη και του Θ. Μπουρολιά σχηματισμός μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποίησε διέλευση πάνω από την αεροπορική βάση της Δεκέλειας.

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο νέος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γιώργος Φασούλας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, βουλευτές καθώς και διατελέσαντες επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια