Στα «σκαριά» το Fort Bragg της Μεσογείου: Εξοπλισμό και υποδομές αντίστοιχες των αμερικανών κομάντο σχεδιάζει το «Πεντάγωνο» (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Στα «σκαριά» το Fort Bragg της Μεσογείου: Εξοπλισμό και υποδομές αντίστοιχες των αμερικανών κομάντο σχεδιάζει το «Πεντάγωνο» (ΓΡΑΦΗΜΑ)

ΦΩΤΟ: Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 - Τελετή Εγκαινίων των Νέων Εγκαταστάσεων του Πεδίου Βολής «ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ» - Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Εξοπλισμό και υποδομές αντίστοιχες με εκείνες όπου εκπαιδεύονται οι επίλεκτοι αμερικανοί κομάντος σχεδιάζει το «Πεντάγωνο», παράλληλα με την ένταξη των Ειδικών Δυνάμεων στη νεοσυσταθείσα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 19/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον κόσμο, με έκταση 650 τ.χιλ. και 57.000 στρατιωτικό προσωπικό, είναι η «φωλιά» και το αρχηγείο των αερομεταφερόμενων και Ειδικών Δυνάμεων (Special Operations Command) των ΗΠΑ. Εκεί, με τον άρτιο εξοπλισμό και τις υποδομές, εκπαιδεύονται οι επίλεκτοι αμερικανοί κομάντος.

Μια παρόμοια βάση για τις Ειδικές Δυνάμεις, ένα Fort Bragg της... Μεσογείου, όχι στην ίδια έκταση φυσικά, αλλά με τα ίδια υψηλά στάνταρντ εκπαίδευσης για τις Ειδικές Δυνάμεις, φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα το ΓΕΕΘΑ.

Το πρώτο βήμα έγινε πριν από δύο χρόνια με το ξεκίνημα της αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων και τη σύσταση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) υπό την «ομπρέλα» της οποίας θα λειτουργούν, θα εκπαιδεύονται και θα επιχειρούν όλες οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού: οι καταδρομείς, οι αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, οι υποβρύχιοι καταστροφείς. Τώρα όμως οι μεγάλες αλλαγές κυρίως στη φιλοσοφία λειτουργίας και υποδομών των Ελλήνων κομάντος έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά, τόσο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο όσο και σε άλλα σημεία. Στόχος είναι το «ελληνικό Fort Bragg» να αποτελέσει πόλο έλξης για την εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων ξένων χωρών, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Πίσω από αυτόν τον σχεδιασμό βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος προέρχεται από τα «σπλάχνα» των Ειδικών Δυνάμεων και βέβαια έχει παρακολουθήσει το 1992 το Σχολείο Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (US Army JFK Special Warfare Center and School) στο Fort Bragg των ΗΠΑ. Με το που ανέλαβε την αρχηγία του ΓΕΕΘΑ στις αρχές του 2020 δρομολόγησε με ταχύτητα και μεθοδικότητα όλες τις αλλαγές. Και τώρα υλοποιούνται. Οι παρεμβάσεις πολλές, αλλά έχει αξία να ξεκινήσει κανείς από την κορυφή για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους. Αυτές τις μέρες κατασκευάζεται μέσα στις εγκαταστάσεις του «Πενταγώνου» και πίσω από τα κτίρια ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ ένα υπερσύγχρονο διοικητήριο νατοϊκών προδιαγραφών και συστημάτων ασφαλείας, χωρητικότητας 100 ατόμων, για να στεγάσει τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Θα πρέπει να πάει κανείς πολλά χρόνια πίσω για να θυμηθεί πότε χτίστηκε ένα τόσο μεγάλο κτίριο στο Στρατόπεδο Παπάγου.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Η διαταγή Φλώρου είναι να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις και τα άλλα έργα. Στο ΚΕΕΔ (Στρατόπεδο Υποστρατήγου Καλλίνσκη), εκεί όπου χτυπάει η «καρδιά» της εκπαίδευσης των Ελλήνων κομάντος, αλλάζουν όλα κυρίως σε επίπεδο υποδομών, ώστε να γίνει ένα camp νατοϊκού επιπέδου. Από πέρυσι τα ΕΛΠΕ παραχώρησαν μεγάλη έκταση στο ΚΕΕΔ (άλλη μισή από αυτήν που ήδη διαθέτει το στρατόπεδο) και αυτό έδωσε μεγάλη άνεση στον σχεδιασμό. Έτσι τώρα επεκτείνεται και εμβαθύνεται ο λιμενοβραχίονας και διαμορφώνεται η ράμπα προκειμένου να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα και μεγαλύτερου εκτοπίσματος ταχύπλοα σκάφη. Επιπλέον δημιουργήθηκαν κτίριο και στέγαστρα για τη συντήρηση, επισκευή και παραμονή των αμφίβιων και όλων των πλωτών μέσων και του καταδυτικού εξοπλισμού των Ειδικών Δυνάμεων. Μέχρι πρότινος, όταν χρειαζόταν να συντηρηθεί αυτός ο εξοπλισμός, μεταφερόταν σε στρατόπεδο στο Γουδί, αντί όλα αυτά να γίνονται δίπλα στη θάλασσα.

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση αεροσήραγγας - ο σχεδιασμός είναι να χρησιμοποιείται το 2023 - στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕΔ. Θα χρησιμοποιείται ως εξομοιωτής ελευθέρας πτώσης για την καλύτερη εκπαίδευση και αποφυγή ατυχημάτων των αλεξιπτωτιστών. Επιδίωξη είναι η αεροσήραγγα να προσελκύσει εκπαιδευόμενους αλεξιπτωτιστές γειτονικών χωρών, όπως κάνουν οι Έλληνες που πρόσφατα πήγαν για εκπαίδευση στην Αίγυπτο. Πρόσφατα εξάλλου εγκαινιάστηκε το πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο μονάδων της ΔΕΠ στο Πεδίο Βολής «Κανδηλίου» του ΚΕΕΔ που περιλαμβάνει και εγκατάσταση Urban Warfare (καταστροφών αστικού περιβάλλοντος).

Νέες κτιριακές υποδομές έχουν αποκτήσει πολλές υπηρεσίες του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών, ενώ στο κολυμβητήριο του ΚΕΕΔ μπήκε στέγαστρο και θα γίνει και θερμαινόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα αναμένεται να αλλάξει και η στολή των Ειδικών Δυνάμεων - θα είναι ενιαία για όλους - και σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ. Στην αφετηρία του νέου σχεδιασμού, πάντως, την παραίτησή του υπέβαλε ο υποδιοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), υποναύαρχος Στέλιος Κωστάλας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός και οι παρεμβάσεις της νεοσύστατης ΔΕΠ που υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ προχωρούν κανονικά και δεν επηρεάζονται από την παραίτηση. Επισημαίνεται ότι ο υποναύαρχος Κωστάλας είχε μακρά εμπειρία στις Ειδικές Δυνάμεις, ενώ έχει διατελέσει διοικητής του Νατοϊκού Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα. Στη θέση του υποδιοικητή της ΔΕΠ είχε τοποθετηθεί τον Μάρτιο του 2021.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. Για την πληρότητα του άρθρου αξίζει να αναφερθεί ο ρόλος της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των έργων που γίνονται εντός (και εκτός) του Στρατοπέδου ΚΑΛΙΝΣΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι ακριβώς και για την ακρίβεια το Μηχανικό του ΕΣ.

   Διαγραφή
 2. Εκτός από τις γνωστές συντεχνίες των ΤΘ και ΚΔ τώρα προέκυψε και η συντεχνία των ΜΧ. Συμμαχούν με τους ΚΔ που έχουν το πάνω χέρι για να εδραιωθούν. Οι ΚΔ στο πλαίσιο εξολόθρευσης των ΤΘ δέχονται το γλύψιμο των ΜΧ και ετοιμάζονται για τον θρόνο. Το έχουν στήσει καλά και μάλλον θα πάρουν του χρόνου το στέμμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πω πω βρε παιδάκι μου εσύ χάνεσαι στην μικρή Ελλάδα μας, οι θεωρίες συνομωσίας σου έχουν παγκόσμια απήχηση. Να υποθέσω ότι συμφωνείς απόλυτα ότι τα UFO και οι εξωγήινοι υπάρχουν και κόβουν βόλτες στην Μέση Γη, τα αεροπλάνα μας "πσ"εκάζουν καθημερινά και ο Elvis Presley ζει κάπου στην Καρδίτσα σε ένα ορεινό χωριό και πλάθει μπατζίνες για τουριστάκια που τις πληρώνουν για τούρτα σοκολάτα, ενώ τις φτιάχνει από πιτουρα καλαμποκιού από ζωοτροφές που περισσεύουν.

   Διαγραφή