Βάση drones στην 110 ΠΜ; Τι συζητείται με Αμερικανούς για τη Λάρισα

Βάση drones στην 110 ΠΜ; Τι συζητείται με Αμερικανούς για τη Λάρισα

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η ελληνική αεροπορία με την προσθήκη των Rafale αλλά και την μετατροπή 84 F-16 σε viper θα είναι κυρίαρχη στο Αιγαίο απέναντι σε μια Τουρκία η οποία έχει μείνει ξεκάθαρα πίσω στην ενίσχυση της δικής της Αεροπορίας μετά την έξωση από το πρόγραμμα των F-35.

Όμως από τα «ραντάρ» των επιτελών αλλά και του υπουργείου δεν περνά απαρατήρητη η τουρκική δραστηριότητα με την παραβίαση του εναέριου χώρου μας με τα Bayraktar. Είναι αλήθεια ότι στην προμήθεια σύγχρονων UAV η χώρα τα προηγούμενα χρόνια έμεινε πίσω. Τώρα ετοιμάζει το ελληνικό UAV που ακούει στο όνομα «Αρχύτας», αλλά έχει ακόμη δρόμο μπροστά του.

Για τον λόγο αυτό, γίνονται από την ηγεσία του υπουργείου οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να εξοπλιστεί με σύγχρονα UAV η Π.Α. Η αρχή έγινε με δύο Ισραηλινά Heron τα οποία εκκινούν από την Σκύρο και έχουν αφήσει θετικές εντυπώσεις. Μάλιστα γίνονται με τους Ισραηλινούς συνομιλίες για την επέκταση αυτής της συνεργασίας σε πολλά επίπεδα.

Η Λάρισα και το MQ-9 Guardian

Όμως το υπουργείο κοιτά και προς την αμερικανική πλευρά και ενδιαφέρεται για ένα UAV που είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2019 στην 110 Π.Μ. Τότε είχε παρουσιαστεί το αμερικανικό drone MQ-9 Guardian, από την εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems.

Το συγκεκριμένο drone μπορεί να πετάξει πάνω από 40 ώρες επιχειρώντας σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου. Έχει δυνατότητα να προσγειωθεί σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο για ανεφοδιασμό, διαθέτει δύο κάμερες (μία θερμική και μία ημέρας), καθώς και τη δυνατότητα να συλλέγει αλλά και να συγκρίνει στοιχεία που έχει καταγράψει.

Μάλιστα φαίνεται πως υπάρχουν ήδη επαφές με τους Αμερικανούς και ίσως το επόμενο διάστημα να δούμε να καρποφορούν. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Λάρισα θα βάλει ισχυρή υποψηφιότητα για να αποτελέσει την βάση τους.

ΠΗΓΗ: larissapress.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια