Σε δημόσια διαβούλευση ν/σ για τα όρια ηλικίας αποστρατείας και κρίσεις στελεχών ΕΔ-Τι προβλέπει

Σε δημόσια διαβούλευση ν/σ για τα όρια ηλικίας αποστρατείας και κρίσεις στελεχών ΕΔ-Τι προβλέπει

Με ρυθμίσεις από πέντε υπουργεία και με ζητήματα σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Τίτλος του νομοσχεδίου «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 'Ελλάδα 2.0' και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις των υπουργείων Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομικών και Υγείας, καθώς και του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

Ειδικότερα, αυξάνονται τα όρια ηλικίας αποστρατείας για το σύνολο των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων βαθμών Υποστράτηγου έως Συνταγματάρχη και αντιστοίχων. Επίσης, γίνεται προσαρμογή των ορίων ηλικίας αποστρατείας για τους αξιωματικούς Υγειονομικού Ιατρούς, Κτηνιάτρους, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Νοσηλευτές στους βαθμούς του Υποστρατήγου, Ταξιάρχου, Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων, για τους οποίους τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά τρία έτη για τους αξιωματικούς βαθμού Ταξίαρχου και Συνταγματάρχη και κατά τέσσερα έτη για τους αξιωματικούς βαθμού Υποστράτηγου, καθώς και για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος, για τους οποίους τα παραπάνω όρια ηλικίας αυξάνονται κατά πέντε έτη για τους βαθμούς του Αντισυνταγματάρχη έως Ανθυπολοχαγού και κατά τρία έτη για τους βαθμούς του Ταξίαρχου και του Συνταγματάρχη.

Εισάγεται η υποχρέωση της κατ' έτος κρίσης των αξιωματικών βαθμού Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που στη συντριπτική τους πλειονότητα καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, «ώστε να καταργηθεί η στρέβλωση, αξιωματικοί που ασκούν κρίσιμα καθήκοντα, να κρίνονται με μία μόλις κρίση για προαγωγή σε βαθμό ανωτάτου», όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Περιλαμβάνονται τα άρθρα όπως στον παρακάτω πίνακα:

Το νομοσχέδιο θα παραμείνει αναρτημένο στο www.opengov.gr για σχόλια και παρατηρήσεις έως την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩ.

Δείτε το Μέρος Δ' του νομοσχεδίου που αφορά το ΥΠΕΘΑ:

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

  1. Αλλιώς ξεκίνησε - αλλιώς εισήχθη στη διαβούλευση. Εκτός και αν δούμε να προστίθεται παράγραφος στο άρθρο 34 μεταγενεστέρως της διαβούλευσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι καλά που δεν δίνουν το βαθμό του αντιστράτηγου στους δικαστικούς γραμματείς. Άδικη και απαράδεκτη η εξίσωση των αξιωματικών σωμάτων μάχης που διοικούν μονάδες, υπηρετούν σε επιτελεία παραμεθορίου κλπ με τους δικαστικούς γραμματείς που απολαμβάνουν την θαλπωρή των αστικών κέντρων. Ισοπέδωση και μάλλον προϊόν φόβου στο ΥΠΕΘΑ για να ικανοποιήσει παράλογες απαιτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τους υπαξ? Τους ΕΠΟΠ που ακόμα τους ταλανίζουν με το "50 ετών τέλος"?? Δε ντρεπόμαστε λέω γω?????...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί μόνο από Συνταγματάρχη και πανω;;;;; Γιατί παραμένουν αμετάβλητα τα όρια των υπολοίπων από Αντισυναγματαρχη και κάτω;;;;; Μήπως για ν αποκλειστούν στελέχη συγκεκριμένης προέλευσης;;;;; Τόσο αδικία και εμπάθεια πλέον;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα όρια ηλικίας αποστρατείας Αξιωματικών σχετίζονται με τις ψυχοσωματικές αντοχές του μέσου ανθρώπου και τα καθήκοντα του κάθε βαθμού. Θα πρέπει δηλαδή ο Αξιωματικός να μπορεί να ανταποκριθεί στα εκάστοτε καθήκοντα του βαθμού του, που συνεπάγονται ψυχοσωματικη επιβάρυνση, Από ποιά μελέτη κύριε Υπουργέ προκύπτει ότι οι ψυχοσωματικές αντοχές του μέσου ανθρώπου αυξήθηκαν ώστε να επιτρέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας σε σχέση με τα ισχύοντα;;;;;;;;Μήπως το νέο συνταξιοδοτικό και μόνο αυτό επέβαλε τη μεταβολή των εν λόγω ορίων;;;; Αν συμβαίνει αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να ντρέπεστε. Σημειώνω ότι τα ισχύοντα όρια είναι προιόν σχετικής μελέτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα τα πούμε στις εκλογές λαμογια. Μαύρο στην νέα δημοπρασια. Για άλλη μια φορά κοροϊδεύει τους αξιωματικούς εξ υλαξιωματικων, τους ΕΜΘ και τους Εποπ και ΟΒΑ. Θα σας στείλουμε στο ταμείο ανεργίας. Τα κορόιδα τελείωσαν. Πόλεμο θέλετε πολεμο θα εχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά ρε αρχιψευτες δεν είχατε πει ότι θα βάλετε τροποποίηση στον νόμο για να προαγονται οι τάξεις 93, 94 και 95 όπως η τάξη 92? Αν υπάρχει θεός η τάξη 92 είναι Ταγματάρχες θα γίνουν σε ένα χρόνο αντισυνταγματαρχες και εμείς θα είμαστε ακόμα Λοχαγοι? Στο κατω κάτω εμείς μπήκαμε με πανελλήνιες εξετάσεις και όχι όπως η τάξη 92 με απολυτήριο Δευτέρας λυκείου. Ντροπή στον υπουργό. Να γνωρίζετε ότι όλοι, μα όλοι οι αξιωματικοί εξ υπαξιωματικων τάξεων 93,94 και 95, όσο και οι οικογένειες μας και τα πρόσωπα που είναι στο περιβάλλον μας θα σας μαυρίσουν στις εκλογες. Ούτε μια ψήφος στην νέα δικτατορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εαν σε κανουν Αντισυνταγματαρχη θα τους ξαναψηφισεις λοχαγοπουλο;Η να φωναξω τις εθελοντριες ως αρχαιοτερες;

      Διαγραφή
  8. Ποια προβλήματα έλυσαν τελικά καλα θα μας τρελανουν μονο την παρτη τους δηλ. αυτο το εκτρωμα αναφερεται ουσιαστικα μονο σε όσους πολοιτικοποιουντε απο ενα βαθμο και πάνω και ιυδε μια σχεση εχουν με τα πραγματικα προβληματα των χαμηλόβαθμών . Που ειναι οι υποσχεσεις τανυχτερινα οι ΕΠΟΠ οι πενταετιες οι τριετιες δεν αναφεροντε για κανενα λογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για άλλη μια φορά είστε κατώτεροι των απαιτήσεων ενός σύγχρονου Στρατού και των προσδοκιών των Στελεχών. Στο Ν/Σ δεν αναφέρεται τίποτα για τα όρια ηλικίας ΕΠΟΠ. Δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα των Αξκών εξ ΑΣΣΥ τάξεως 93-95 για προαγωγή όπως η τάξη 92. Ακόμη δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα των Αξκών προέλευσης ΕΜΘ οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, ώστε να λαμβάνουν έναν ακόμη αποστρατευτικό βαθμό (Λγου και αντιστοίχων), σε αντιστοιχία με τους πτυχιούχους ΑΕΙ εξ ΑΣΣΥ. Το κόμμα της "Αριστείας" τελικά μάλλον πιστεύει ότι η αριστεία είναι για τους λίγους γόνους πλουσίων οικογενειών και όχι για όσους προσπαθούν μόνοι τους να σπουδάσουν έστω και σε μεγάλη ηλικία και όντας εργαζόμενοι με οικογένεια. Την ψήφο των χαμηλόβαθμων και όχι μόνο στρατιωτικών, ξεχάστε τη.
    Υ.Γ Ένα ολοκληρωμένο Ν/Σ για τη μέριμνα θεμάτων προσωπικού, ολόκληρο ΥΠΕΘΑ δεν μπορούσε να κάνει μόνο του, έπρεπε να μπει σε άλλου Υπουργείου; Είστε γελοίοι και ανίκανοι κύριοι, παραιτηθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. προς ανωνυμο 0957. Καραγκιοζοπουλε, που θα μιλησεις και για λοχαγό. Ακου εξυπνακια θελω και απαιτώ αυτα που δικαιουμαι.Τιποτα λιγότερο τιποτα περισσότερο. Σε ποναει καπου εσένα αυτό? Και ναι δεν εχω κανενα πρόβλημα με τους συναδερφους οποιασδήποτε κατηγορίας. Απλά είναι αδικαιολόγητο να προάγονται αλλες κατηγορίες εις βάρος μας. Είσαι το χείριστο είδος συνάδελφου, αν εισαι στο στρατο. Κάτι σαν και του λογου σου μας χαντακωσαν γενικά σαν κράτος. Ζήλια φθόνος σε ολο τους το μεγαλείο. Θα πρεπε ομως να σε ειχα απο κοντα να δω την εξυπνάδα σου και το πνευμα που πουλας. Καταδρομέας είμαι με 28 χρόνια και δκάδες σχολεία και αυτα που εχω κανει εγώ, εσύ δεν τα χεις δει ούτε σε εργα στην τηλεόραση γατάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι δεν κανεις απεργια πεινας εξω απο το ΥΠΕΘΑ για να εισακουστει το αιτημα σου,και συναμα να γινεις ηρωας;Με το να γραφουμε μπουρδολογηματα που δειχνουν αισθημα κατωτεροτητας δεν κερδισε τιποτα κανενας.

      Διαγραφή
    2. Δικαιολογημένη η οργή σας κύριε Συνάδελφε.. Δυστυχώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα για τα προβλήματα και τον διχασμο που δημιούργησαν στο Στράτευμα ορισμένοι καλοθελητες, τα τελευταία χρόνια. Αρχής γενομένης από το απαράδεκτο, άδικο, αντιστρατιωτικο και αντισυνταγματικό σε όλη του την έκταση, μισθολόγιο που διαχωρίζει τους Στρατιωτικούς ΙΔΙΟΥ ΒΑΘΜΟΥ σε Α, Β κατηγορίας κλπ...Πιο ντροπιαστικό και αντιστρατιωτικο δημιούργημα δεν υπήρξε ποτέ σε κανέναν στρατό... Καταργείται δηλαδή η ταυτότητα του στρατιωτικού που προσδιορίζεται αποκλειστικά από τον βαθμό και τα καθήκοντα του και όχι από την προέλευσή του. Αλλά αντί να τσακωνόμαστε εδώ μέσα, μπείτε στο gov.gr και υποβαλτε τα σχόλια και τα παράπονά σας. Όπως έκανα κι εγώ. Σέβομαι και τιμώ Κάθε Συνάδελφο Ανεξάρτητα της προέλευσής του, αναγνωρίζοντας την χρησιμότητα, τους κόπους, την προσφορά και τις ευθύνες εκαστου. Κι ας μην βιαστούν κάποιοι λίγοι να μου βάλουν ταμπέλα κλπ. Με τα 37 χρόνια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ εκ των οποίων τα 22 σε μονάδες Α' Γραμμής, ελπίζω να καταλάβατε τι εννοώ.

      Διαγραφή
  11. Άλλη μια τεράστια π@π@ριά, άλλο ένα νομοσχέδιο έκτρωμα του πιο άσχετου, άχρηστου και ανίκανου υπουργού που πέρασε ποτέ, ακόμη και ο γκαμμενος καλύτερες εισηγήσεις έκανε. Δηλαδή τι ακριβώς διόρθωσαν και προάγαν που να ωφελεί κάθε στέλεχος ανεξάρτητου προελεύσεως; Ναι φυσικά, τα όρια αυξήθηκαν στου ανώτατους, μη χάσει η Βενετιά βελόνι από διάφορα γερόντια που θα έπρεπε να είναι σπίτι τους όταν άλλοι δυτικοί στρατοί έχουν ταξίαρχους 45άρηδες και 50άρηδες αντιστρατηγους. Εδώ ακολουθούμε το σοβιετικό και το τουρκικό πρότυπο μην τύχει και αποσπαστούμε από τις ραγιαδοτούρκικες καταβολές ορισμένων που τους συμφέρει να είναι χώρα μας μπανανία. Αλλά είπαμε πριν τις εκλογές τακτοποιούνε και αυτοί ως άλλος νέος ψοφοδεής σφύριζα, διάφορες εκρεμότητες διαφόρων αχρήστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ότι θα δούμε για πρώτη φορά φέτος ή του χρόνου τέτοιο καιρό να προάγονται στο βαθμό του Ταξχου πρόσωπα που πέρασαν τουρίστες για 9 μήνες από στρατιωτικά σχολεία χωρίς καμία άλλη μεταγενέστερη φοίτηση σε ΣΔΙΕΠ, ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ κλπ είναι άλλη μία επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ηλικία 55 ετών για τους υπαξιωματικούς, 58 ή 60 για τους αξιωματικούς και 60-62 για ανωτατους μεχρι Αρχηγους Επιτελειων, ΔΕΝ είναι ένα λογικό όριο αυξάνει την ανεργια, με αντιπαραγωγικες ηλικιες .
    Oι Αξιωματικοί που ασκούν κρίσιμα καθήκοντα Σμχοι κλπ σε ποσες κρισεις πρέπει να προάγονται σε βαθμό ανωτάτου ; Μια αρκει.
    Φτασαμε να εχουμε 50 ανωτατους σε ΠΑ ενω σε Σ.Ξ και ΕΛ.ΑΣ γινεται το δωσε και εμενα μπαρμπα.Γηρασμενος στρατος με κουρασμενες ηληκιες 35 ετων και ανω .
    Κανείς δεν «αποστρατεύεται» ξαφνικά, παρά μόνο όταν φτάσει στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας .Δε ειναι λογικο.
    1) Για την προαγωγή από Σμηναρχους σε Ταξίαρχους και σε Υποστράτηγους , θα έπρεπε να υπήρχε διαδικασία αυστηρών εξετάσεων τόσο γραπτών όσο και στο πεδίο και η προαγωγή τους να αποφασίζεται αποκλειστικά με βάση τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν και από τον αρμόδιο Αρχηγο Επιτελειου. Αντίστοιχα και για τους άλλους δύο Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
    2)Για την επιλογή σε Αρχηγο Επιτελειου οι φέροντες το βαθμό του Υποστράτηγου και πάνω θα έπρεπε οι ίδιοι να συγκεντρωθούν, να συνεδριάσουν και αφού θέσουν ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τη θέση με βάση τα τυπικά προσόντα που οι ίδιοι θα έχουν θέσει γι αυτή τη θέση και θα ισχύουν εφεξής,, οι ίδιοι να ψηφίσουν (χωρίς να μπορεί κάποιος φυσικά να ψηφίσει τον εαυτό του) τον επόμενο Αρχηγο Επιτελειου.
    3)Με την επιλογή του νέου Α/ΓΕΣ, ο ίδιος να καθορίζει τους υπόλοιπους βασικούς όπως οι Κλαδάρχες κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι λογοκρίνατε και δεν δημοσιεύσατε το άκρως ευγενικό και συνάμα αληθινό μήνυμά μου για τους Σχες που θα γίνουν Ταξχοι με 9 μήνες Σχολής. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στο Βελγιο οι Αξκοι που τελειωνουν την Σχολη (Σχολη Ευελπιδων) και ονομαζονται Ανθλγοι, εαν ΔΕΝ μπουν στην αντιστοιχη Σχολη Πολεμου τερματιζουν την σταδιοδρομια τους με τον βαθμο του Λοχαγου Διοικητου (''senior captain''). Oσοι εισαχθουν στην Σχ. Πολεμου και δεν αποφοιτησουν ευδοκιμως, γινονται Τχες και σταματουν εκει. Οι υπολοιποι προχωρανε. Στην Ελλαδα τωρα: Eνας πολιτικος υπομηχανικος οσες δεκαετιες και να εχει στο επαγγελμα ΔΕΝ εχει δικαιωμα να υπογραψει μελετη που υπογραφει ενας πολιτικος μηχανικος. Ενας αποφοιτος της Νομικης Σχολης που θα γινει (με εξετασεις) ειρηνοδικης μετα απο 30 χρονια θα ειναι παλι ειρηνοδικης. Ενας αλλος της Νομικης Σχολης (της ιδιας σχολης) που θα γινει (με εξετασεις) πρωτοδικης, μετα απο πχ 30 χρονια θα ειναι ανωτατος δικαστικος και μπορει να γινει και προεδρος του Αρειου Παγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή