Έρχεται μπαράζ προσφυγών για την εισφορά αλληλεγγύης

Έρχεται μπαράζ προσφυγών για την εισφορά αλληλεγγύης

Οι αποφάσεις για τους δικαστικούς λειτουργούς θα αποτελέσουν προπομπό και για ανάλογες οικονομικές διεκδικήσεις από το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου

ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 10/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021, διά της δικαστικής οδού, αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι δικαστικοί λειτουργοί ανοίγοντας με τον τρόπο αυτόν τον δρόμο και για-ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Ήδη προ των πυλών των δικαστηρίων βρίσκεται μπαράζ τέτοιων προσφυγών, ενώ, όπως εκτιμάται, οι αποφάσεις για τους δικαστικούς λειτουργούς θα αποτελέσουν προπομπό και για ανάλογες οικονομικές διεκδικήσεις από το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς όπως είναι γνωστό τόσο οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν απαλλαγεί με νόμο(4738/2020) από την υποχρέωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπό αυτό το πρίσμα, της ισότιμης δηλαδή συμμετοχής στα φορολογικά βάρη για όλους τους εργαζομένους, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε θέσει πριν από περίπου έναν χρόνο επί τάπητος την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θέτοντας ευθέως ζήτημα συνταγματικότητας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συζήτηση που άνοιξε εκ μέρους της Ένωσης των δικαστικών λειτουργών δεν αφορούσε μόνο τους ίδιους αλλά ολόκληρο τον δημόσιο τομέα για το έτος 2022.

Οι προσφυγές είχαν ήδη αναγγελθεί από το ΔΣ της 20ής Νοεμβρίου 2021 της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, καθώς τότε αποφασίστηκε «...η ανάθεση σε νομικούς συμβούλους της επεξεργασίας των δικογράφων για τη διεκδίκηση της καταβληθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021», γεγονός που, με βάση και τα τελευταία δεδομένα, σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα κύμα αγωγών εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών, ενώ αυτό δεν αποκλείεται άμεσα να επεκταθεί και στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

Οι επόμενες κινήσεις των δικαστών

Έτσι, από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2022 η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βλέποντας πως η Πολιτεία δεν έχει κάνει κάποια κίνηση για την κατάργηση της επίμαχης εισφοράς, που επισημαίνουν ότι αποτελεί «αντισυνταγματική επιβολή φόρου», το βάρος του οποίου εξακολουθεί να σηκώνει μια συγκεκριμένη κατηγορία (δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου),αποφάσισε να προχωρήσει στη δικαστική διεκδίκηση της επιστροφής της παρακρατηθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021.

Ήδη έχουν ενημερωθεί τα μέλη της Ένωσης για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, ξεκινώντας από την προσβολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της φορολογικής αρχής για τα εισοδήματα του έτους 2021. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να κινηθούν σε τρεις άξονες πριν φτάσουν στην υποβολή της αγωγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων:

Αρχικά η δήλωση για τα εισοδήματα του έτους 2021 θα πρέπει να υποβληθεί με επιφύλαξη, μέσω της επιλογής του σχετικού πεδίου κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της. Στη συνέχεια, εντός 10 ημερών θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ ή να αποσταλεί μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αίτηση-δήλωση επιφύλαξης.

Μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος θα εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα από τη φορολογική αρχή, κατά του οποίου πρέπει εντός 30 ημερών να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ διά της οικείας ΔΟΥ του εκάστοτε προσφεύγοντος. Η υποβολή της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Εντός 30 ημερών από τη ρητή απόρριψη αυτών των προσφυγών από την ΑΑΔΕ (ή μετά την πάροδο 120 ημερών, οπότε και συνάγεται σιωπηρή απόρριψή τους), οφείλει να ασκηθεί προσφυγή στο κατά τόπο αρμόδιο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει αναλάβει τη σύνταξη ενός σχεδίου σχετικής προσφυγής που θα διανείμει στα μέλη της και θα είναι δομημένο πάνω στη νομική θεμελίωση του αιτήματος. Στην περίπτωση αυτή η έκδοση απόφασης επί της πρώτης χρονικά αίτησης που θα εκδικαστεί θα σημάνει και την οριστική κρίση επί του νομικού αυτού θέματος που έχει ανακύψει.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Όσο βλέπουν αυτοί τις στημένες δημοσκοπήσεις μας γράφουν όλοι τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους αποστρατους ενδιαφερει να σταματησει ο Ν. 4093/2012 Οι εν λόγω κρατήσεις έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του ΣΤΕ (1891/20290), ωστόσο δεν έχει αποκατασταθεί η αδικία στην οποία υπόκεινται οι απόστρατοι. Μάλιστα, μετά και την εφαρμογή των διαλαμβανόμενων ρυθμίσεων του ν.4387/2026, η αδικία έχει ενταθεί, καθώς υφίστανται Απόστρατοι δύο ταχυτήτων, διότι οι μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων πριν το 2016 συνεχίζουν να έχουν κρατήσεις, ενώ μετά το 2016 δεν έχουν.
    Οι θίγόμενοι έχουν γνωστοποιήσει πολλάκις το εν θέματι ζήτημα και στο πλαίσιο της της συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μ ΕΚΕΙΝΑ Τ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΑΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 17/18 ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ 22;;; ..ΓΡΑΦΟΥΝ... ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ;;;.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουτε ευρω δεν προκειται να δωσουν.ξαναψηφιστε τους μηπως σας δωσουν δωρεαν κανενα κουπονι να παρετε πατατες απο την λαικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή