Ισραήλ και Ελλάδα εμβαθύνουν τους αμυντικούς δεσμούς

Ισραήλ και Ελλάδα εμβαθύνουν τους αμυντικούς δεσμούς

ΦΩΤΟ: Οι ισραηλινοί πύραυλοι Spike NLOS, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επίγειες και θαλάσσιες πλατφόρμες

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από την Τουρκία, με αντικείμενο τα νέα οπλικά συστήματα και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ - ch.mazanitis@realnews.gr - ΠΗΓΗ: REALNEWS 06/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, με αντικείμενο την εμβάθυνση της ήδη ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο ακριβής χρόνος της επίσκεψης δεν έχει ακόμα γίνει γνωστός ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα βρεθεί στην Αθήνα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία. Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι ο I. Χέρτσογκ πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας μετά από 10 έτη πλήρους ρήξης.

Οι ισχυροί δεσμοί, όμως μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, που έχουν αναπτυχθεί από το 2009 και μετά, πλέον βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό και δύσκολα μπορεί να διαρραγούν. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η γνωστοποίηση της επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου πριν από αυτή στην Τουρκία στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο I. Χέρτσογκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό μια κορνίζα με φωτογραφία του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ως πρωθυπουργός τότε είχε συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο του Ισραήλ Χαΐμ Χέρτσογκ, πατέρα του νυν Προέδρου.

Άρα, οι δεσμοί, εκτός από στρατηγικοί, είναι και συναισθηματικοί.

Καταλυτικό ρόλο για την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Αθήνα έπαιξε και η επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαΐρ Λαπίντ, την Πέμπτη, γράφοντας σχετικά στο Twitter: «Συζητήσαμε σχετικά με τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ και την πολυμερή συνεργασία στην περιοχή. Συζητήσαμε, επίσης για την προετοιμασία της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ στην Ελλάδα».

Η Καλαμάτα

Μια από τις πιο σημαντικές συνεργασίες των δύο χωρών αφορά το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης που στήνεται στην Καλαμάτα, στην 120 Πτέρυγα Μάχης όπου ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα στις υποδομές. Εκεί όπου οι νέοι «Ικαροι» της Πολεμικής Αεροπορίας σε λίγο καιρό θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε σύγχρονα αεριωθούμενα τζετ Μ-346 σε εξομοιωτές πτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει πλήρη ανακαίνιση σε ένα παλαιό κτίριο, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των μελλοντικών «Ικάρων», ενώ αυτή την εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης δύο νέων κτιρίων από τους Ισραηλινούς.

Αναμφισβήτητα, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η Realnews, ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς βρίσκεται η απόκτηση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος μέσου βεληνεκούς με την ονομασία «Iron Dome». Πρόκειται για ένα σύστημα που θα ενισχύσει την άμυνα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αντικαθιστώντας τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα παρωχημένης τεχνολογίας. Στο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Ισραήλ, στις 19-21 Ιανουαρίου, είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την έδρα της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας (IAI), όπου θα του παρουσίαζαν εκτενώς τις δυνατότητες του συστήματος, ενώ θα γινόταν αναφορά και στο κόστος. Αυτό θα αποτελούσε την αφορμή για περαιτέρω συζητήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού Πενταγώνου, που ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ισραηλινού συστήματος. Ωστόσο, η επίσκεψη ακυρώθηκε μόλις έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Γκαντζ βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», επίκειται επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας από την IAI στο ελληνικό Πεντάγωνο, συνοδεία του διευθύνοντος συμβούλου της ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά την ενσωμάτωση του συστήματος στην ελληνική αεράμυνα και τις δυνατότητες συμπαραγωγής.

Πύραυλοι-φόβητρο

Την Τρίτη, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων ενημερώθηκαν από τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, για δύο θέματα προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού από το Ισραήλ, που έλαβαν θετική γνωμοδότηση. Μεταξύ άλλων, έχουν λάβει έγκριση οι προμήθειες πυραύλων Rampage, Spice 1000 και Spice 2000 για τα ελληνικά F-16. Οι πύραυλοι αέρος εδάφους Rampage EXTRA (Extended Range Artillery) ουσιαστικά αποτελούν όπλα του Πυροβολικού, τα οποία οι Ισραηλινοί έχουν προσαρμόσει στα μαχητικά τους. Δίνουν τη δυνατότητα βολών ακρίβειας ακόμα και σε κινούμενους στόχους σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων, με το βεληνεκές να αυξάνεται κατακόρυφα όσο μεγαλώνει το ύψος άφεσης αλλά κυρίως η ταχύτητα του μαχητικού. Μάλιστα, δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση στο λογισμικό των F-16.

Οι Spice είναι βόμβες γενικής χρήσης 1.000 και 2.000 λιβρών, που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ταυτόχρονα, έρχονται και οι ισραηλινοί πύραυλοι Spike NLOS, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπό επίγειες και θαλάσσιες πλατφόρμες. Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, προορίζονται για την ενίσχυση των κανονιοφόρων. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν με ακρίβεια στόχους σε αποστάσεις άνω των 25 χιλιομέτρων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια