Τα «τζούφια» βιογραφικά των Στρατηγών της ΕΛ-ΑΣ και οι κρίσεις …παρωδία!!!

Τα «τζούφια» βιογραφικά των Στρατηγών της ΕΛ-ΑΣ και οι κρίσεις …παρωδία!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Το θέμα των κρίσεων-προαγωγών στην ΕΛ-ΑΣ αποτελεί τον πυρήνα των παθογενειών του Σώματος. Γιατί η επιλογή των στελεχών κρίνει την ποιότητα της ηγεσίας και την εν γένει αποτελεσματικότητα. Και το «βιογραφικό» (δηλ. τα στοιχεία του ατομικού βιβλιαρίου και των φακέλων) των αξιωματικών θα έπρεπε να είναι το μοναδικό κριτήριο ανέλιξης. Όμως, το μόνο που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι αυτό. Και πέραν της έλλειψης βασικών στοιχείων (άριστη επίδοση στις σχολές εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης, ξένες γλώσσες, πανεπιστημιακή μόρφωση κ.λ.π.) έχουμε περιπτώσεις, που κάποιοι ανέλαβαν ηγεσία, χωρίς να έχουν ευρεία διοικητική και επιτελική πείρα. Χωρίς να έχουν υπηρετήσει σε Αστυνομικό Τμήμα ή Τμήμα Ασφαλείας, να έχουν συντάξει δικογραφία και να έχουν κάνει σύλληψη.

2. Είδαμε το βιογραφικό του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου. Μας εντυπωσίασε και έδωσε αφορμή για συγκρίσεις, που μόνο θλίψη προκαλούν: «(μεταξύ των άλλων)…Είναι κάτοχος πτυχίου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Παν. Πειραιά και απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Παν. Λευκωσίας, από το οποίο απέκτησε τον τίτλο Bachelor of Law. Κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης, Master of Arts με εξειδίκευση στον Στρατηγικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο του Middlesex του Λονδίνου και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αμυντική Πολιτική και Εθνική Στρατηγική από τη Σ.ΕΘ.Α, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Περαιτέρω, κατέχει Πιστοποιητικό Διερεύνησης και Αναπαράστασης Τροχαίων Δυστυχημάτων, το οποίο απέκτησε, με υποτροφία, από το Northwestern University του Σικάγο των Η.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά, δεκάδες άρθρα για γενικά θέματα που αφορούν την Αστυνομία…».

3. Η σύγκριση είναι καταλυτική. Δυστυχώς τα βιογραφικά των Στρατηγών της ΕΛ-ΑΣ είναι «τζούφια». Πάντως κάποιοι είναι απόφοιτοι του «University of Corona», αφού μάλλον «έχουν μπάρμπα στην κορώνη». Για τα αόριστα, ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία αυτών έχουμε ήδη γράψει, όπως εκείνο που δήθεν «συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση ενός νέου δόγματος στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας» (για να θυμηθούμε και το άλλο Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ.», που κατέληξε «ανέκδοτο»)!!!

4. Όποιος έχει τα ως άνω προσόντα δεν έχει θέση στην ηγεσία. «Κόβεται» στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή ή Ταξίαρχου γιατί η επάρκεια και οι γνώσεις του, τον οδηγούν στο να έχει άποψη. Την ίδια τύχη μάλλον θα είχε και ο αξιωματικός της Κύπρου αν υπηρετούσε στην ΕΛ-ΑΣ. Και έτσι καταλήγουμε στους απλούς διαχειριστές συμφερόντων, στους «καλούς στρατιώτες» ή αλλιώς στα «delivery boys». Και στην μάλλον… «ανύπαρκτη» ηγεσία!!!

5. Είδαμε πρόσφατα το δημοσίευμα που «έχριζε» το νέο Αρχηγό της ΕΛ-ΑΣ! Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη, για το τι θα συμβεί με τις κρίσεις-προαγωγές. Αποτελεί «κοινό μυστικό», ότι επιχειρηματικά, εκδοτικά, τοπικιστικά, πολιτικά και άλλα συμφέροντα «ορίζουν» τις επιλογές. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι καλύτερες δημόσιες σχέσεις και οι πιο ισχυροί δεσμοί σε «άρματα» και «σχήματα» με επιρροές από πολιτικούς και άλλους παράγοντες στηρίζουν και επιβάλλουν επετηρίδες. Στις επερχόμενες κρίσεις θα επικρατήσει μάλλον το «τοπικιστικό» στοιχείο.

6. Δεν μας εξέπληξε επίσης καθόλου η «απειλή», που φέρεται να εκστόμισε Υπουργός προς τους αξιωματικούς… «Θα τα πούμε το Γενάρη» δηλ. κατά το χρόνο τακτικών κρίσεων. Προφανώς υπονοούσε την… «καρατόμηση» αυτών. Ούτε επίσης μας εξέπληξε η…«αφωνία» των Στρατηγών (γιατί «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»). Έχει καταγγελθεί κατά καιρούς, ότι δίνονται οι σχετικοί κατάλογοι-λίστες, στα Συμβούλια, τα οποία απλώς τις επικυρώνουν. Είναι γνωστές οι «λίστες Σουλτάτου», αλλά και το ρεπορτάζ για λίστα προγραφών κατά τις πρόσφατες έκτακτες κρίσεις προς «καρατόμηση» 22 ανώτατων αξιωματικών, που εν πολλοίς επιβεβαιώθηκε. Δυστυχώς αυτό είναι το… «σύστημα-καθεστώς», που οδηγεί στην αδράνεια-απραξία γενικώς των Προϊσταμένων, οι οποίοι κοιτάζουν τις δημόσιες σχέσεις, να είναι δηλ. απλώς αρεστοί και όχι αποτελεσματικοί.

7. Είναι γνωστή επίσης η πρακτική, παραμονές των κρίσεων, να δημοσιεύονται δήθεν πληροφορίες, φήμες και καταγγελίες (ανώνυμες) σε βάρος αξιωματικών, προκειμένου να επηρεαστούν ή να δικαιολογήσουν την «καρατόμηση» των μη αρεστών. Η μέθοδος απλή και εξίσου αποτελεσματική. Επιστολές λίβελλοι προς την Ηγεσία ή προς τους «Αδιάφθορους» (η εργαλειοποίηση των οποίων και οι «στημένες»-με ανώνυμες δήθεν καταγγελίες-διώξεις συνιστούν «θεσμική εκτροπή»), στη συνέχεια παροχέτευση σε ιστοσελίδες και στο τέλος γκιλοτίνα.

8. Σε κάθε περίπτωση την κοινωνία ενδιαφέρει να έχει την καλύτερη ηγεσία, που με όραμα θα δώσει προοπτική στην απαιτούμενη «αναγέννηση» της ΕΛ-ΑΣ. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται με τις κρίσεις παρωδία, που παρακολουθούμε κάθε χρόνο. Το ζητούμενο είναι αν θα τολμήσουν κάποτε οι ηγεσίες δημόσιας τάξης, να θεσμοθετήσουν κριτήρια (μετρήσιμα), ώστε να βάλουν φραγμό στην αυθαιρεσία και στις ιδιοτελείς επιδιώξεις. Να υλοποιήσουν επιτέλους τις αναγκαίες «δομικές αλλαγές», η υλοποίηση των οποίων εξαγγέλλεται, αλλά δεν εκτελείται, αφού αρκούνται μόνο σε επικοινωνιακά τρικ άνευ ουσίας!!!

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Ο κ. Μπλανης κάμνει ένα μεγάλο λάθος. Συγκρινει το βιογραφικο ενός Στρατηγου, του Υπαρχηγου της Ελληνικής Κυπριακής Αστυνομίας με τά βιογραφικα των Στρατηγων της Ελληνικής Αστυνομίας και προτασσει τά τυπικά προσοντα του όπως τιτλοι σπουδών, Σχολεία, Ξένες γλώσσες κλπ.κλπ.
    Κ. Μπλανη θέλουμε Στρατηγους με Μαχιμη πειρα και πυρα! Και όχι ντοκτοραδες Προφεσσορες με διπλωματα που να μήν ξερουν που είναι η Ομονοια και η Τρουμπα! Αυτοί που έχουν τα διπλωματα ήταν σέ γραφεια, σέ επιτελικες θέσεις και στα μετοπισθεν και είχαν χρόνο και διαβαζαν και τα πήραν. Ποτε δεν ιδρωσε το κολ@@@@κι τους. Εμείς θέλουμε Μαχιμους Στρατηγους. Που να διοικησαν τσ ΑΤ Ομονοιας, Εξαρχειων των Λιοσιων, της Τρουμπας, κλπ, να συμμετειχαν σέ συγκρουσεις με διαδηλωτες, σέ ανακάλυψεις δολοφονιων, του Πεζοδρομιου και της πρωτης γραμμης και της φωτιάς! Αλλά αυτούς τους ήρωες που είχαν το κεφάλι τους επί 24ωρου βάσεως μέσα στον τροβα με τα φίδια και η καρέκλα τους είχε επί 24ωρου αναμμένα κάρβουνα δεν τους προωθούν γιατί δεν υπήρξαν ποτέ γλυφτες των πολιτικαντηδων, ούτε είναι της ΕΛΙΤ του Συστήματος σαν αυτούς που υπηρετούν δίπλα στούς πολιτικούς και τους ανοίγουν την πόρτα της λιμουζίνας... Έτσι αυτούς τους μάχιμους τους αποστρατευουν και τους στέλνουν για βρουβες... Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια...Κάποτε όμως πρέπει να επέλθει ΝΈΜΕΣΙΣ...
    ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γνωριζω αν ειναι ''τζουφια'' τα βιογραφικα, αλλα οι βαθμοι των Στρατηγων της ΕΛΑΣ σιγουρα ειναι ''τζουφιοι''. Με τοση θερμη ο αρθρογραφος Αντιστρατηγος Ε.Α. της ΕΛΑΣ επικαλειται (και σωστα) τα προσοντα του Υπαρχηγου της Αστυνομιας στην Κυπρο. Ποσους Στρατηγους εχει η Αστυνομια στην Κυπρο? Κανεναν!!! Οι ανωτατοι εχουν τους βαθμους: Aρχηγος, Υπαρχηγος και Βοηθος Αρχηγου. Εδω η ΕΛΑΣ εχει πεντε Αντιστρατηγους και δεν ξερω ποσους ακομα Υποστρατηγους. Αν αυτο δεν ειναι ευτελισμος των βαθμων τοτε τι ειναι? Και σε ποια Ευρωπαϊκα κρατη υπαρχουν ''Στρατηγοι'' στην Αστυνομια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ,Η κατασταση με τους βαθμους ειναι για κλαμματα.Και στην ΕΛΑΣ και στο ΠΥ και στις ΕΔ.
      Ταξιαρχος της ΕΛΑΣ να δερνεται με απεργους; Συνταγματαρχης δκτης της Προεδρικης Φρουρας; Σε 100 φανταρια, χωρις επιχειρησιακη αποστολη;Αντισυνταγματαρχης του στρατου, Διοικητης σε ΚΑΑΥ;Ταξιαρχοι στο Νοσηλευτικο; Τεσσερις βαθμοι ανωτερη η προ'ι'σταμενη απο νεαρο γιατρο;(λοχαγο).Τρελλα....

      Διαγραφή
    2. Ετσι ακριβώς είναι! Πάρα πολύ σωστά!!

      Διαγραφή
  3. Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό από υπάρξεως των Σωμάτων Ασφαλείας και έχει περιγραφεί από κάθε του πλευρά. Θυμάμαι από την 10ετία του '80 έναν Συνταγματάρχη της τότε Χωροφυλακής, τον αείμνηστο Δημήτρη Σδρόλια να αυτοσαρκάζεται λέγοντας: Τα Βιογραφικά (Φύλλα Ποιότητος κ.λ.π.) χρειάζονται μέχρι τον βαθμό του Μοιράρχου, τότε δηλαδή που .....δεν χρειάζονταν, αφού η προαγωγή ήταν "κατ' αρχαιότητα". Μετά, έλεγε, .....δεν χρειάζονται, υπονοώντας ακριβώς ότι κατά τις κρίσεις ακολουθείται η παραπάνω διαδικασία, την οποία εύστοχα περιγράφει ο φίλος Νίκος Μπλάνης. Οπότε μην ελπίζετε ότι αυτό θα αλλάξει τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ. Δημήτρης Δημητρίου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 19 Δεκεμβρίου του 1963. Εντάχθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας τον Ιούλιο του 1984 και αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην Αστυνομική Ακαδημία και στη ΜΜΑΔ, υπηρέτησε σε διάφορα Τμήματα, Διευθύνσεις, Υπηρεσίες και Κλάδους της Αστυνομίας. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Υπεύθυνος στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής στην ΑΔΕ Λευκωσίας και Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου. Υπηρέτησε, επίσης, ως Αστυνομικός Διευθυντής στο Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου, ως Αστυνομικός Διευθυντής στην Επαρχία Λευκωσίας, καθώς και ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Δ.Ε.Ε. & Δ.Α.Σ.), ενώ από τον Αύγουστο του 2017 προήχθη στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού. Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι και τον Αύγουστο του 2019 κατείχε τη θέση του Βοηθού Αρχηγού Εκπαίδευσης, ενώ από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 εκτελούσε καθήκοντα Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων. Στις 14 Φεβρουαρίου, 2022, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας.
    Είναι κάτοχος πτυχίου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από το οποίο απέκτησε τον τίτλο Bachelor of Law. Κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης (Μ.Ι.Μ.), Master of Arts με εξειδίκευση στον Στρατηγικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο του Middlesex του Λονδίνου και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αμυντική Πολιτική και Εθνική Στρατηγική από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Περαιτέρω, κατέχει Πιστοποιητικό Διερεύνησης και Αναπαράστασης Τροχαίων Δυστυχημάτων, το οποίο απέκτησε, με υποτροφία, από το Northwestern University του Σικάγο των Η.Π.Α. Δέον να σημειωθεί ότι έχει διοργανώσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων, στα πλείστα των οποίων συμμετείχε και ως διδάσκων. Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά, δεκάδες άρθρα για γενικά θέματα που αφορούν την Αστυνομία, εστιάζοντας ωστόσο, σε θέματα οδικής ασφάλειας. Έχει δε παρακολουθήσει σωρεία σεμιναρίων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό σε θέματα Διοίκησης, Οδικής Ασφάλειας, Καταστάσεων Κρίσεως, Διαπραγματεύσεις Ομήρων κ.ά..
    Σημειώνεται ότι, είναι Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Λευκωσίας και Πρόεδρος του Κυπριακού Τμήματος του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών (International Police Association – I.P.A.). Το 2012 και το 2019 εξελέγη, για 2 συνεχόμενες θητείες, ως Εσωτερικός Ελεγκτής (Internal Auditor) του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών (I.P.A.), ενώ τον Οκτώβριο του 2019, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου του εν λόγω Συνδέσμου, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας εξελέγη Πρόεδρος, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023, της Επιτροπής Επαγγελματικών Θεμάτων του I.P.A.. Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο του 2019 εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (Executive Committee) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τροχαίας (TISPOL), το οποίο μετονομάστηκε, κατά το 2020, σε ROADPOL.
    Διετέλεσε, περεταίρω, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανώτερων Αξιωματικών της Αστυνομίας, μέλος των Διεθνών Επιτροπών για Επαγγελματικά και Κοινωνικά Θέματα του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών, Ταμίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Κύπρου (Α.Ε.Α.Κ.) και μέλος της Ομάδας Εργασίας για την ετοιμασία του Παγκύπριου Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια (2002-2006), το οποίο ετοιμάστηκε από το ΕΤΕΚ, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Καταληκτικά ,αναφέρεται ότι κατά το 2016 υπήρξε μέλος Επιτροπής της Αστυνομίας που συστάθηκε από τον Αρχηγό με σκοπό την ετοιμασία επιστημονικής μελέτης για μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στην Κύπρο, ενώ το 2019 διετέλεσε Πρόεδρος Επιτροπής της Αστυνομίας, η οποία προέβηκε στην εκπόνηση μελέτης, η οποία επικεντρώθηκε στο τροχαίο πρόβλημα που ταλανίζει την πρωτεύουσα, Λευκωσία.
    Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Δημητρίου και έχουν τρία παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή