Belharra με ελικόπτερα Romeo και υποβρύχια «214» μετατρέπουν τον βυθό του Αιγαίου σε «απαγορευμένη περιοχή»

Belharra με ελικόπτερα Romeo και υποβρύχια «214» μετατρέπουν τον βυθό του Αιγαίου σε «απαγορευμένη περιοχή»

Η επιμονή των Επιτελών στην φρεγάτα Belharra εκτιμάται ότι πηγάζει μεταξύ άλλων και από τον υπερσύγχρονο και πανίσχυρο εξοπλισμό και οπλισμό που διαθέτει

του Κώστα Σαρικά

Μπορεί ο συνδυασμός του υπερσύγχρονου 3D Aesa radar SEA FIRE με τα φονικά αντιαεροπορικά βλήματα Aster 30 να κλειδώνει τον εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου έως την Κύπρο και οι πανίσχυροι πύραυλοι επιφανείας Exocet block 3 με το εντυπωσιακό βεληνεκές και τις υψηλές δυνατότητες να αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τα Τουρκικά σκάφη επιφανείας, όμως εξίσου υψηλές είναι οι επιδόσεις της φρεγάτας Belharra και στον Ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Με δεδομένο ότι το κλειστό Αιγαίο και η θαλάσσια περιοχή έως το Καστελόριζο θα μετατραπεί σε θέατρο επιχειρήσεων σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία ο ρόλος των υποβρυχίων όπως εκτιμούν οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να είναι καθοριστικός στην έκβαση της αναμέτρησης. Με την εμπειρία των Στελεχών του Στόλου από την κρίση του καλοκαιριού του 2020 να δείχνει ότι όποιος επικρατήσει στον «πόλεμο του βυθού» αποκτά άμεσα τεράστιο πλεονέκτημα για πλήρη ναυτική κυριαρχία. Κυριαρχία που είναι απαραίτητη να κερδίσει το Πολεμικό Ναυτικό, με δεδομένο ότι πρέπει να υπερασπιστεί πέρα από τα Ελληνικά νερά, κυρίως τα δεκάδες νησιά του Αρχιπελάγους από το Καστελόριζο έως και τη Σαμοθράκη.

Η επιμονή των Επιτελών στην φρεγάτα Belharra εκτιμάται ότι πηγάζει μεταξύ άλλων και από τον υπερσύγχρονο και πανίσχυρο εξοπλισμό και οπλισμό που διαθέτει η Γαλλική φρεγάτα για να ανταπεξέλθει και να κυριαρχήσει και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη μαζί με το Ναυτικό Επιτελείο να έχουν αναλύσει εξονυχιστικά τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του πλοίου, πριν η FDI HN αποτελέσει την τελική τους επιλογή.

Η φρεγάτα διαθέτει μια υπερσύγχρονη «σουίτα» ανθυποβρυχιακού πολέμου με τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρες:

Την ανθυποβρυχιακή συσκευή (sonar) γάστρας (hull-mounted) KINGKLIP Mk2 της THALES, μεσαίων συχνοτήτων 4.8 έως 7.2 kHz και μέγιστης απόστασης εντοπισμού 25 χλμ. Το σύστημα εκτός από τον εντοπισμό των εχθρικών υποβρυχίων παρέχει και συνεχή προειδοποίηση σε 24ωρη βάση για επερχόμενη τορπίλη (Torpedo Alert) που έχει βληθεί από εχθρικό υποβρύχιο αλλά και λειτουργία εντοπισμού - αποφυγής βυθισμένου αντικειμένου (Obstacle Avoidance). Το σύστημα καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις Ανθυποβρυχιακού Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού, αν λάβει κανείς υπόψη ότι είναι δυνατή η άμεση έναρξη έρευνας για υποβρύχιο και η συνεχής ετοιμότητα εντοπισμού επερχόμενης τορπίλης, χωρίς τις δεσμεύσεις ταχύτητας και δυνατότητας ελιγμών που επιβάλλει στο πλοίο η χρήση του σόναρ μεταβλητού βάθους.

Το ανθυποβρυχιακό σύστημα μεταβλητού βάθους CAPTAS 4 Compact (Combined Active Passive Towed Array Sonar) που αποτελείται από ενεργητικό σόναρ VDS και παθητικό Towed Array. Λειτουργεί σε χαμηλές συχνότητες (κάτω των 2 Khz) και έχει δυνατότητα εντοπισμού σε αποστάσεις έως 150 χλμ (σε ιδεατές ωκεάνιες συνθήκες). Το CAPTAS-4 παρέχει επίσης τη λειτουργία προειδοποίησης Torpedo Alert μέσω του παθητικού Towed Array. Η χρήση του CAPTAS 4 ενδείκνυται σε κατάλληλες βαθυθερμογραφικές συνθήκες και συγκεκριμένες γεωγραφικά θάλασσες με μεγάλα βάθη, όπου γίνεται εκμετάλλευση της δυνατότητος εντοπισμού μέσω της ζώνης σύγκλισης των ηχητικών κυμάτων (Convergence Zone) ή του βαθέως ηχητικού διαύλου (deep sound channel). Το συγκεκριμένο σύστημα έχει αποδείξει στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ ότι αποτελεί τη βέλτιστη λύση για εντοπισμό υποβρυχίων σε μεγάλες αποστάσεις (stand-off) εκτός του βεληνεκούς των τορπιλών βαρέως τύπου των εχθρικών υποβρυχίων.

Επιπλέον το πλοίο διαθέτει για την αντιμετώπιση των εχθρικών υποβρυχίων και τορπιλών, σύστημα αντιμέτρων τορπιλών CONTRALTO της NAVAL GROUP με δύο εκτοξευτές αντιμέτρων CANTO, που είναι εγκατεστημένοι στις δύο πλευρές άνωθεν του υποστέγου ελικοπτέρου. Τα αντίμετρα βάλλονται στην περίπτωση εντοπισμού επερχόμενης τορπίλης βαρέως τύπου που έχει βληθεί από υποβρύχιο. Και δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες για 4 τορπίλες ελαφρού τύπου MU90 οι οποίες που βάλλονται κατά εχθρικού υποβρυχίου που θα εντοπιστεί στην περιοχή όπου επιχειρεί το πλοίο.

Η «οικογένεια» ανθυποβρυχιακών συστημάτων γάστρας και μεταβλητού βάθους που εξοπλίζει την FDI αποτελεί το σύστημα ανθυποβρυχιακής αναφοράς του ΝΑΤΟ και την βέλτιστη ανθυποβρυχιακή διαμόρφωση για το επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και Κεντρικής - Ανατολικής Μεσογείου. Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητάς τους είναι ότι πρόσφατα φρεγάτες FREMM του Γαλλικού ναυτικού με τα εν λόγω συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του CAPTAS-4, βραβεύτηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τον Αμερικάνικο 6ο Στόλο με το βραβείο «Hook'em» ως αναγνώριση της καλύτερης επίδοσης μεταξύ των μονάδων του 6ου Στόλου και άλλων συνεργαζόμενων Ναυτικών στον εντοπισμό και αντιμετώπιση υποβρυχίων. Επίσης σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες το σύστημα CAPTAS-4 είναι το επικρατέστερο για να εξοπλίσει τις νέες φρεγάτες FFGX (Constellation class) του Αμερικανικού Ναυτικού, οι οποίες δεν θα φέρουν sonar γάστρας.

Αν σε αυτά προστεθούν και τα πανίσχυρα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo τα οποία αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό, είναι κατανοητό ότι κάθε Ελληνική Belharra θα αποτελεί το απόλυτο φόβητρο για τα Τουρκικά υποβρύχια. Και μαζί με τα «214» του Στόλου-εφοδιασμένα με τις τορπίλες βαρέως τύπου SEA HAKE mod4 επισφραγίζουν την ποιοτική κυριαρχία του Πολεμικού Ναυτικού στο βυθό του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. H Eλλάδα έλαβε €70.000.000.000 δις……..απο το συνολικό των €750 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης της Europa για την πανδημία και το Ελληνικό Xρέος έχει ήδη ανέλθει στα €421.000.000.000 το 2022.Τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της αγορας των Rafale - Belharra και του στόλου που προνομιακά αμοίβονται λόγω των εμβολιασμών όπως και τα Voucher εργαζομένων και επιχειρήσεων αποτελούν Τμήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης διαχείρισης κρίσεων Covid 19.…και προστίθενται στο συνολικό Χρέος της Χωρας……

    ΑπάντησηΔιαγραφή