Από αναβολή σε αναβολή η παρουσίαση των συμβάσεων Belharra και Rafale στην Επιτροπή Εξοπλισμών

Από αναβολή σε αναβολή η παρουσίαση των συμβάσεων Belharra και Rafale στην Επιτροπή Εξοπλισμών

Του Κώστα Αλατζά

Τελικώς ούτε στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής θα παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι συμβάσεις προμήθειας των γαλλικών φρεγατών Belharra και των επιπλέον 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, οι οποίες έχουν τη μορφή νόμου πλαισίου και προωθούνται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αν και πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν έρθει στη Βουλή οι συμβάσεις των γαλλικών φρεγατών και μαχητικών αεροσκαφών, εντούτοις στην απογευματινή συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής δε θα ενημερωθούν για τα γαλλικά υπερσύγχρονα γαλλικά οπλικά συστήματα.

Όπως πληροφορούμαστε, στην Επιτροπή Εξοπλισμών αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών για τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard καθώς και οι προοπτικές υλοποίησής του από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας οι συμβάσεις των Belharra και των Rafale αναμένεται να συζητηθούν σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής, η ημερομηνία των οποίων ακόμη δεν έχει ορισθεί.

Η καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης των γαλλικών φρεγατών δεν οφείλεται μόνο στον χρόνο που απαιτείτο για τη διευθέτηση σειράς οικονομικών και τεχνικών ζητημάτων. Σχετίζεται και με τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιεί το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με τη γαλλική πλευρά για την απόκτηση 3+1 κορβετών Gowind.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει η Naval Group επιθυμεί έντονα την απόκτηση και του συμβολαίου των κορβετών καθώς θεωρεί ότι το τίμημα για τις φρεγάτες που επιτεύχθηκε με την ελληνογαλλική συμφωνία είναι χαμηλό για τις δυνατότητες των Belharra και επομένως το ενδεχόμενο πώλησης γαλλικών κορβετών θα ισοσκελίσει τη χαμηλού κόστους προσφορά των γαλλικών φρεγατών.

Όπως αναφέρει ανώτατη πηγή του ΓΕΝ η προσφορά της Naval για την πλατφόρμα και τα ηλεκτρονικά συστήματά του και η προσφορά της MBDA για τον οπλισμό του πλοίου κρίνεται ότι ικανοποιεί πλήρως επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι προκρίνει τη γαλλική προσφορά έναντι των προσφορών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας.

ΠΗΓΗ: onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια