Μέσα στο παιχνίδι για τα F-35 η Αθήνα

Μέσα στο παιχνίδι για τα F-35 η Αθήνα

ΦΩΤΟ: A Lockheed Martin F-35 aircraft is seen at the ILA Air Show in Berlin, Germany, April 25, 2018. REUTERS/Axel Schmidt

Επίσκεψη στο «Πεντάγωνο» από ανώτατο αξιωματούχο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για συζητήσεις με Έλληνες επιτελείς σχετικά με το πρόγραμμα του μαχητικού νέας γενιάς

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 08/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Αποφασισμένη να παίξει το χαρτί της απόκτησης των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε αμυντικό, διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο είναι η κυβέρνηση.

Η ένταξη των F-35 στην Πολεμική Αεροπορία θεωρούνταν εδώ και αρκετά χρόνια μονόδρομος από τους Επιτελείς, αφού πρόκειται για το πιο σύγχρονο αεροσκάφος 5ης γενιάς. Το ενδιαφέρον μάλιστα για την αγορά τους είχε εκδηλωθεί ανοιχτά και από την αρχή της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Στο Μαξίμου όμως θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο και σε όλα τα επίπεδα το γεγονός ότι η Τουρκία δεν πήρε τελικά τα F-35 και αποπέμφθηκε από το πρόγραμμα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι δηλαδή όχι μόνο να καταφέρει να αγοράσει τα stealth μαχητικά, αλλά να τα πάρει και μεταξύ των πρώτων χωρών στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό διότι κάτι τέτοιο θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει τη χώρα όχι μόνο αμυντικά στον τομέα της αποτροπής αλλά και γεωπολιτικά. Από τις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων μόνο η Ιταλία και το Ισραήλ διαθέτουν τα μαχητικά F-35. Ως εκ τούτου, η Αθήνα επιδιώκει να βρεθεί πολύ σύντομα σε αυτό το «κλαμπ» των λίγων χωρών που έχουν στο οπλοστάσιό τους τα αμερικανικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα οι επαφές Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας και της κυβέρνησης με αμερικανούς αξιωματούχους είναι συνεχείς.

Όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ» αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα ανώτατος αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για συζητήσεις με Έλληνες επιτελείς για τα F-35. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να γίνει μία ακόμη παρουσίαση από τους Αμερικανούς για το 5ης γενιάς μαχητικό σε αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας ή και σε στελέχη της κυβέρνησης.

ΠΑΓΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πάγιο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35 επιβεβαίωσε προ ημερών και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Όσον αφορά τα F-35, «ασφαλώς και μας ενδιαφέρει η προμήθεια νέων αεροσκαφών 5ης γενιάς. Η υπόθεση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τη διάθεσή των Αμερικανών, όσο με τη δική μας δυνατότητα να εντάξουμε στον οικονομικό προγραμματισμό μας αυτή την προμήθεια» είχε απαντήσει δείχνοντας ουσιαστικά ότι η απόφαση αγοράς είναι σχεδόν ειλημμένη, με μόνη προϋπόθεση το δημοσιονομικό «παράθυρο» που απαιτείται. Λεπτομέρειες πάντως για το θέμα της αγοράς των F-35 αναμένεται να συζητήσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στα ταξίδια που προγραμματίζουν προσεχώς στις ΗΠΑ.

Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονείται πως και η νέα Δομή Δυνάμεων προβλέπει ότι έως το 2025 θα πρέπει να έχουν αποκτηθεί συνολικά 48 αεροσκάφη νέας γενιάς. Τα 24 είναι τα Rafale και τα υπόλοιπα, όπως· όλα δείχνουν, είναι τα F-35.

ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ. Στο μεταξύ, η Άγκυρα επιμένει στη ρητορική των προκλήσεων. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σε τηλεοπτική του συνέντευξη επανέφερε το θέμα τον «γκρίζων ζωνών» και αμφισβήτησε την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η χώρα μας πρέπει να σταματήσει τόσο τη στρατιωτικοποίηση όσο και την εγκατάσταση ανθρώπων στα νησιά. «Αν η Ελλάδα νομίζει ότι θα νικήσει με τετελεσμένα, αφήνοντας τα ζητήματα στη διάρκεια του χρόνου, θα δει πως δεν θα νικήσει. Η Τουρκία ξεκίνησε τα απαραίτητα βήματα, έχει δει το παιχνίδι και θα κάνει αυτές που πρέπει» ανέφερε. Σε άλλο σημείο έβαλε ξανά στο στόχαστρο το Καστελλόριζο. Κατηγόρησε την Ελλάδα για εγωιστική και κακομαθημένη στάση επειδή διεκδικεί υφαλοκρηπίδα για το Καστελλόριζο, ένα νησί τόσο κοντά στην Τουρκία. Παρόμοιες κατηγορίες εκτόξευσε και για τις Οινούσσες λέγοντας πως «αν φωνάξετε θα πας ακούσουν απέναντι. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τηλέφωνο. Από τέτοια κοντινά νησιά έρχονται ακριβώς μπροστά μας και διώχνουν και τους ψαράδες. Δεν έχουν όριο».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια