Χαρδαλιάς για παύση κρατήσεων ν.4093/12: Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε εξελίξεις-Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Χαρδαλιάς για παύση κρατήσεων ν.4093/12: Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε εξελίξεις-Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

«Αναδρομική κατάργηση των μειώσεων και κρατήσεων του νόμου 4093/12 στα μερίσματα των μετοχικών ταμείων»

Θετική απάντηση από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά στον Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου για το αίτημα των συνταξιούχων αποστράτων να καταργηθούν οι μειώσεις και οι κρατήσεις του νόμου 4093/12 στα μερίσματα των μετοχικών ταμείων.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου που έχει θέσει κατ επανάληψιν το θέμα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησε κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, την αντιμετώπιση της άνισης μεταχείρισης των συνταξιούχων αποστράτων πριν το 2016 και μετά το 2016, σχετικά με τις κρατήσεις στα μερίσματα στα Μετοχικά Ταμεία, υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος εδώ και ενάμιση χρόνο έχει υποσχεθεί νομοθετική ρύθμιση που ακόμη δεν έχει έρθει στη Βουλή.

Ο κύριος Χαρδαλιάς αφού αποδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος, είπε ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι σε διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία και εφόσον ψηφιστεί θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα με κατάργηση των μειώσεων και κρατήσεων από 1 Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα ο ΥΦΕΘΑ δήλωσε: Το ΥΠΕΘΑ ανέθεσε από τον Φεβρουάριο 2021 την προώθηση σχεδίου τροπολογίας με το οποίο θεσπίζεται νομοθετική ρύθμιση για παύση αναδρομικά από την 01 Ιανουαρίου 2021 (και ΟΧΙ από την 12/05/2016, καθώς στην πράξη οι εν λόγω κρατήσεις και μειώσεις έχουν αποδοθεί και επιστραφεί στο σύνολο των μερισματούχων) των εν λόγω μειώσεων και κρατήσεων στα μερίσματα και την οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν τα Μετοχικά Ταμεία και οι Οικείοι Ειδικοί Κλάδοι στους μερισματούχους. Είμαστε σε διαβούλευση με τα άλλα Υπουργεία και πολύ σύντομα (μέσα στους επόμενους μήνες) θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε μετά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού, ότι θα παρακολουθεί το θέμα και αν δεν έλθει σε εύλογο χρόνο η τροπολογία στη Βουλή θα προβεί σε νέα παρέμβαση.

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Δημοσίευση σχολίου

20 Σχόλια

  1. ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ και αυτοί αλήτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν θ ανθίσει τό λεφτόδενδρο.....στίs Ελληνικέs καλένδεs..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αααααααα τους επόμενους μήνες...
    Καταλάβατε έτσι?????
    Επόμενοι μήνες σημάνει λίγο πριν τις εκλογές, κάτι μπορεί να δείτε......
    Αλλά είναι και αυτός μιλημενος, ξέρει τί να λέει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα, το πότε θα γίνουν εκλογές θα σαλπίσουν νομη! ΥΓ. Πως σε φθείρει η πολιτική ε? Εχει δώσει μέχρι τώρα, δείγματα καλής γραφής, το πάλευε, από αυτούς που περιμέναμε να αλλάξουν, την πολιτική αξιοπρέπεια! Οψόμεθα... Ακόμα....! Ας μη βγάλουμε, πρόωρα συμπεράσματα.... Από τον ίδιο εξαρτάται άλλωστε..... Να μας αποδείξει ότι κρατάει ακόμα...ο λόγος του! Υπομονή θα δείξει..., κοντός ψαλμός...!

      Διαγραφή
  4. Νο1 ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ SITE ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ:
    – Με αριθμό 418/14-2-2022, που υπέβαλε ο Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, με θέμα: «Κατάργηση κρατήσεων ν.4093/2012 μερισμάτων αποστράτων Στρατιωτικών».
    Κατά την πρωτολογία του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:
    «Κατ’ αρχήν, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία διαπίστωση. Η απόφαση 1891/2019 του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ), την οποία μνημονεύετε στην ερώτησή σας, αφορά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου, και επομένως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα μερίσματα και την Οικονομική Ενίσχυση που καταβάλουν τα Μετοχικά Ταμεία (Μ.Τ.) Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, καθώς και οι Οικείοι Ειδικοί Κλάδοι οικονομικής ενίσχυσης μερισμάτων, δηλαδή του Στρατού, Ναυτικού και της Αεροπορίας.
    Τώρα αναφορικά με τις κρατήσεις του Νόμου 4093/2012 (Α’222), αυτές υπολογίζονται και προσδιορίζονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), ακολουθώντας ποσοστιαία κλιμάκωση αναλόγως του συνολικού ποσού που προκύπτει από το άθροισμα της σύνταξης, του μερίσματος και της οικονομικής ενίσχυσης την οποία λαμβάνουν τα εν αποστρατεία στελέχη. Τα αναφερόμενα ποσά αποδίδονται μηνιαίως στο ΜΤΣ και στον ΕΚΟΕΜΣ, χωρίς να υφίσταται δυνατότητα παρέμβασης στην υπόψη διαδικασία.
    Παρά ταύτα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για τους μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων, ανέθεσε, ήδη από το Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, στην αρμόδια Οικονομική Διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ, δηλαδή τη ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ, την προώθηση σχεδίου τροπολογίας, με το οποίο θεσπίζεται νομοθετική ρύθμιση για παύση, από την 1η Ιανουαρίου του 2021, των εν λόγω μειώσεων και κρατήσεων στα μερίσματα και την οικονομική ενίσχυση που καταβάλουν τα Μετοχικά Ταμεία και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι στους μερισματούχους τους.
    Στην παρούσα φάση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παραμένοντας προσηλωμένο στη δέσμευσή του για την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης του συγκεκριμένου ζητήματος, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, με σκοπό τη διατύπωση ενός κοινά αποδεκτού νομοτεχνικού κειμένου, επί τη βάση της καταστατικής νομοθεσίας των Ταμείων και Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας και της υφιστάμενης νομολογίας.
    Αυτό αντιλαμβάνεσθε ότι είναι απαραίτητο, καθόσον άπτεται της γενικότερης δημοσιονομικής πολιτικής, με ενδεχόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν, και δεν μπορούμε να κινηθούμε για το συγκεκριμένο ζήτημα μονομερώς ή αυτοβούλως.
    Κλείνοντας την πρωτολογία μου θα ήθελα να σας αναφέρω ότι, εφόσον ψηφιστεί η σκοπούμενη ρύθμιση, θα εφαρμοστεί από την προαναφερθείσα ημερομηνία, δηλαδή, από την 1/1/2021, και όχι από την ημερομηνία εφαρμογής των σχετικών διατάξεων, ήτοι την 12η Μαΐου 2016, του ν.4387/2016 (Α’85) όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς στην πράξη οι εν λόγω κρατήσεις και μειώσεις έχουν αποδοθεί και επιστραφεί στο σύνολο των μερισματούχων, κάθε επόμενο έτος, με τη μορφή μερίσματος, αφού τα έσοδα των Ταμείων από τις υπόψη μειώσεις συμπεριλαμβάνονται στα διανεμητέα έσοδα βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τιμή μεριδίου κάθε έτους.
    Κατά τα λοιπά θα σας ενημερώσω στη δευτερολογία μου.
    Σας ευχαριστώ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νο2 ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ SITE ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ:
    Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε:
    «Κατ’ αρχήν, επαναλαμβάνω ότι είμαστε σε διαβούλευση με τα υπόλοιπα Υπουργεία. Νομίζω ήταν σαφές αυτό που είπα, άρα νομίζω πολύ σύντομα θα υπάρξουν και εξελίξεις πάνω σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε και εσείς, έχετε τεράστια εμπειρία πάνω σε αυτό, ότι δεν μπορεί αυτοβούλως, μονομερώς να πάρει τέτοιου είδους αποφάσεις το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής.
    Και πραγματικά κύριε Βουλευτά εκτιμάμε πολύ το ενδιαφέρον σας και το λέω με ειλικρίνεια για τα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), το οποίο όμως, θα μου επιτρέψετε να πω πως σε κάθε περίπτωση, και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για αυτό, δεν υπερβαίνει το δικό μας ζήλο αλλά και τη δική μας προσήλωση για την επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν.
    Ειδικά, όταν πρόκειται για οικονομικά ζητήματα, η οιαδήποτε πρόταση πρέπει να εδράζεται σε πραγματικά, σε ρεαλιστικά δεδομένα, είστε έμπειρος κοινοβουλευτικός, το αντιλαμβάνεστε, ώστε να μπορούν να υιοθετηθούν με βάση τα τρέχοντα δημοσιονομικά στοιχεία, σεβόμενοι την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά και την αποφυγή δημιουργίας ελλειμμάτων και κυρίως διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των Ταμείων, πάντοτε σε συνάφεια με τα αντίστοιχα έσοδά τους.
    Άλλωστε, η παρούσα Κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, στο σωστό τόπο και στον κατάλληλο χρόνο, για τα Στελέχη των ΕΔ.
    Ήδη, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στο πλαίσιο των προεκτεθέντων αρχών εκπονήσαμε και υλοποιούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης του προσωπικού των ΕΔ, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία πολύ σύντομα, και προς επίρρωση αυτού, ο κύριος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαλλαγή από οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση των επιδομάτων επικινδυνότητας των Στελεχών μας.
    Η προαναφερθείσα κίνηση προφανώς και συνιστά μια σημαντική νίκη υπέρ του προσωπικού των ΕΔ, μετά την αύξηση των εισακτέων σε ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, αλλά και τις δεκαπέντε χιλιάδες προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. σε βάθος πενταετίας. Και φυσικά όσοι ισχυρίζονται ότι έχουμε αργοπορήσει, και προφανώς δεν αναφέρομαι απαραίτητα σε εσάς, ας αναμοχλεύσουν στη μνήμη τους και να αναλογισθούν το συνολικό έργο που έχει συντελεστεί στο ΥΠΕΘΑ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες και σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον με εξαιρετικά ανησυχητικές τάσεις αστάθειας.
    Κλείνοντας, επανερχόμενος τάχιστα στο κυρίως θέμα μας, το οποίο θεωρώ ότι καλύφθηκε επαρκώς στην πρωτολογία μου, να σημειώσω και να υπενθυμίσω ότι, οι μειώσεις του ν.4093/2012 δεν επιβάλλονται, πλέον, για το σύνολο σχεδόν των κύριων και επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου, επομένως, με τη ρύθμιση που εξετάζεται και εφόσον ολοκληρωθεί, θα επιτύχουμε την εξομοίωση των στρατιωτικών συντάξεων και με τις λοιπές συντάξεις του Δημοσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω, να σας διαβεβαιώσω, ότι η εργώδης, η πολυεπίπεδη και να μου επιτρέψετε να πω πολυδιάστατη προσπάθεια που έχει αναληφθεί από το ΥΠΕΘΑ, θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς, μαζί με τα Επιτελεία μας, μαζί με τα Στελέχη μας, αξιοποιώντας στο μέγιστο όλα τα διατιθέμενα μέσα προς διευθέτηση των αναφυόμενων ζητημάτων.
    Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε εξελίξεις.
    Σας ευχαριστώ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς: ανώνυμο 17-2-22 4:58 μμ. Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
      Για κάποιον που αδυνατεί να τις διαβάσει (τις μπαρουφολογίες) γιατί ήδη απ την πρώτη του έρχεται να σπάσει την οθόνη ένα πράμα, σας διευκολύνω με μια περίληψη: Κοι απόστρατοι ειδικά εσας πριν το 16, σας έχουμε γραμμένους, αλλά επειδή η πολυεπίπεδη εργώδης και πολυδιάστατη κυβέρνηση μας γουστάρει τα ψηφαλάκια σας μέσα στους επόμενους μήνες κατά προσέγγιση ημέρες πριν των εκλογών, θα επιτύχουμε την εξομοίωση των στρατιωτικών συντάξεων και με τις λοιπές συντάξεις του Δημοσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (δυστυχώς δεν μας είπε τι συνεπάγεται). Βολευτείτε με την ξεφτίλα που σας πουλάμε "Τα αναφερόμενα ποσά αποδίδονται μηνιαίως στα μετοχικά ταμεία, χωρίς να υφίσταται δυνατότητα παρέμβασης στην υπόψη διαδικασία", έτσι παραμένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας και είμαστε σίγουροι ότι θα σας σπάσουμε τ' @@@ιδια.

      Διαγραφή
  6. Nα και ο δήμαρχος, μασάει την ίδια τσίχλα με το αφεντικό του και ευθαρσώς δηλώνει, "Στην παρούσα φάση....σε διαρκή συνεργασία.... αποδεκτού νομοτεχνικού κειμένου...υφιστάμενης νομολογίας...μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε εξελίξεις". Ακόμη ψάχνουν το νομοτεχνικό κείμενο, τον νόμο που θα χωρέσει η κατάργηση της κράτησης του ν.4093/12.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Παραμονές των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν-πιθανότατα το 2022- ίσως δοθούν λύσεις!Στην ΕΛΛΆΔΑ,πάντα έτσι γίνεται. Να μην τα καίμε όλα τα χαρτιά! Μην περιμένετε νωρίτερα...Ενωρίτερα,το ΄΄τάξιμο δεν χαλάει σπίτια΄.. ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ να μην ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΤΟΥΣ αλλα ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ...Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ....ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΑ,......Η μη εφαρμογη νομων και αποφασεων τοσο ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣτΕ οσο και ΕΛ,.ΣΥΝ κανει την Ελλαδα να μοιαζει με ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ οχι ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Ο Ν4093/2012 στα ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ουσιαστικα λεει ΠΡΑΚΑΛΑΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ.Ποσο μαλλον στη συνταξη.
    Ευχαριστουμε τον Βουλευτη κ Βασ Κεγκερεγλου για τη επανειλημενως αανακληση του θεματος στη Βουλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν αφήνετε τις........... λέω εγώ.
    Όταν θέλετε μία νομοθετική ρύθμιση περνάει στο αψε σβήσε.
    Αυτήν την συγκεκριμένη την γυροφερνετε τώρα πάνω από ένα χρόνο.
    Πρέπει να καταλάβατε επιτέλους (αν και το γνωρίζετε) ότι ορισμένα στελέχη που αποστρατευθηκαν πριν το 2016 αδικουνται, και νά τελειώσετε το θέμα χθες και όχι τους επόμενους μήνες γιατί η υπομονή έχει και τα όριά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από τις πολλές φορές που έχει ερωτηθεί χάλασε η κασέτα του υπουργού και άρχισε να παίζει το αντίγραφο που έχει ο υφυπουργός, το δούλεμα συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακομα δεν εχετε καταλαβει οτι σας δουλευουν;Μολις θα δωσουν αυξηση δυο ευρω στην συνταξη,μην ξεχασετε να τους φιλησετε τα χερια και να τους πειτε Ευχαριστω.Για τους ραγιαδες που σκεπτονται να ξαναψηφισουν αυτους τους αχρηστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άρχισε το πινγκ πονγκ και η κοροϊδία.
    Απατεώνες χωρίς ντροπή που μας κλέβουν τα χρήματα μας χρόνια τώρα, έστω και αν πληρώναμε σαν βλάκες γιαυτα με τις κρατήσεις που μας κάνανε.
    Η Νέα Δικτατορία είναι το πραγματικό χρυσό αυγό του φιδιού, καλυμμένο με παραπλανητικό όνομα Ν Δ.
    Στις εκλογές που έρχονται στην κάλπη στο 0%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εάν κάποτε στο μέλλον δοθεί λύση....θα πρέπει να ισχύει από το 2016... διαφορετικά πάλι προσφυγές βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ πάλι γιατί δεν καταλαβαίνω το κόλλημα με τα Μερίσματα. Η ουσία είναι ο 4093 να αφαιρεθεί από την ΣΥΝΤΑΞΗ. Έλεος με το δούλεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. από την σύνταξη δεν μπορεί να αφαιρεθεί, γιατί η κράτηση αυτή αφορά τους πάντες (δεν είναι δυνατόν να μην ισχύει για εμάς). Ο αγώνας γίνεται για το ότι τα ταμεία (ως μετοχικά) δεν έπρεπε να συνυπολογίζονται στην σύνταξη για τον υπολογισμό της κράτησης του Ν.4093 (ΌΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 2016)

      Διαγραφή
    2. Tη λύση την έχουν βρεί: "κλειδώνουν" τα ποσά της σύνταξης εθνική , ανταποδοτική, προσωπική διαφορά (όπως στο δεξί τμήμα του ενημερωτικού - "διαγράφοντας" οριστικά το αριστερό τμήμα), οπότε όποια αλλαγή στο Ν.4093 ή σε άλλες μειώσεις, ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. (μας δίνουν λίγα αναδρομικά, μας τα παίρνουν μερικά πίσω ...και τελειώσαμε)

      Διαγραφή
  14. Δηλαδή εμένα προσωπικά θα μου επιστρέψουν 140 ευρώ τον μήνα? ( τόσα αναλογούν διότι αν δεν υπολογίζονται τα ταμεία στον Ν.4093, αλλάζω ποσοστό κράτησης) Σαν όνειρο δεν μοιάζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή