Έξι χρόνια κοροϊδία με τα μερίσματα των αποστράτων-Δεν τους επιστρέφουν παράνομες κρατήσεις (ν.4093/12) ούτε τους απαντούν!

Έξι χρόνια κοροϊδία με τα μερίσματα των αποστράτων-Δεν τους επιστρέφουν παράνομες κρατήσεις (ν.4093/12) ούτε τους απαντούν!

Παράνομες μειώσεις στα μερίσματα των αποστράτων - Οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ τριών υπουργείων, που επί έξι χρόνια δεν εφαρμόζουν τον νόμο!

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 13/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Άλλη μία παράλογη και παράνομη μείωση στις συντάξεις φέρνει στο φως η «δημοκρατία». Αυτή τη φορά αφορά τους αποστράτους, οι οποίοι έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ τριών υπουργείων που δηλώνουν αναρμόδια να εφαρμόσουν τον νόμο ο οποίος θα έβαζε τέλος στις παράνομες κρατήσεις, αλλά αυτό δεν έχει γίνει εδώ και έξι χρόνια!

Εξοργισμένοι από την απίστευτη κοροϊδία που βιώνουν οι απόστρατοι έφτασαν στο σημείο να απευθύνουν επιστολές στον πρωθυπουργό, με τις οποίες τον καλούν να λύσει το πρόβλημα και να εξηγήσει στους υπουργούς του... ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του δεν έχουν μπει καν στον κόπο να απαντήσουν ότι τις έλαβαν.

Ιστορικό

Με τον νόμο 4093/2012 (νόμος Βρούτση), εκτός των άλλων περικοπών στις συντάξεις, επιβλήθηκαν κρατήσεις στα μερίσματα των μετοχικών ταμείων και των Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας.

Αυτό έγινε γιατί ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενέταξε, ως μη όφειλε, τα μετοχικά ταμεία και τους ειδικούς λογαριασμούς στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στον κοινωνικό προϋπολογισμό, αν και το ίδιο το υπουργείο Εργασίας παραδεχόταν (και μέχρι σήμερα παραδέχεται) ότι στα μετοχικά αυτά ταμεία και στους ειδικούς λογαριασμούς δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά το κράτος. Παράλληλα, και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε αντίθετη θέση, την οποία είχε διατυπώσει εγγράφως και είχε ζητήσει τη διαγραφή τους από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τον κοινωνικό προϋπολογισμό, ενώ και το Ε’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε αντίθετη γνωμοδότηση.

Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Ειδικού Δικαστηρίου, που έκριναν ότι ο νόμος Βρούτση (ν.4093/2012) είναι αντισυνταγματικός, ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τον αντικαταστήσει με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) και, μεταξύ άλλων, να καταργήσει τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις των αποστράτων. Όμως, έκτοτε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ούτε η Ν.Δ., που έχει από τότε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν εφάρμοσαν τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν διέκοψαν την παρακράτηση και δεν επέστρεψαν τα αναδρομικά που οφείλονται στους αποστράτους.

Ακόμα χειρότερα, η πρακτική που ακολουθείται είναι αυτή των δύο ταχυτήτων, γιατί οι μειώσεις συνεχίζονται για όσους είχαν βγει στη σύνταξη πριν από τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (13 Μαΐου 2016), αλλά δεν γίνονται σε όσους βγήκαν στη σύνταξη ύστερα από αυτή την ημερομηνία. Μάταια περιμένουν οι απόστρατοι να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία των παράνομων παρακρατήσεων στις συντάξεις τους, καθώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, που δηλώνουν όλες αναρμόδιες, και τον βομβαρδισμό ερωτήσεων στη Βουλή, οι μειώσεις συνεχίζονται. Μετά την παρέλευση σχεδόν δύο ετών και μετά την κατάθεση νέων ερωτήσεων στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος σχεδόν μέχρι πριν από ένα έτος απαντούσε μονότονα ότι «η σχετική αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων», άλλαξε θέση και άρχισε να δίνει την απάντηση ότι η υπόθεση «βρίσκεται στο στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας... σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης... για παύση από την 1η Ιανουαρίου 2021 των μειώσεων των κρατήσεων», για να τη μεταβάλει στη συνέχεια, αναφέροντας ότι «έχει εκπονηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ».

Βεβαίως, στην απάντηση διακρίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιστραφούν οι κρατήσεις του ν. 4093/12, οι οποίες έγιναν μη σύννομα από τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα. Ακόμα χειρότερα, όπως σημειώνει η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση, προχώρησε σε μεγαλύτερο ατόπημα, αναφέροντας σε απάντησή του: «... περαιτέρω στην πράξη οι εν λόγω κρατήσεις και μειώσεις έχουν αποδοθεί και επιστραφεί στο σύνολο των μερισματούχων (κάθε επομένου έτους) με τη μορφή μερίσματος, καθώς τα έσοδα των Ταμείων από τις υπόψη μειώσεις συμπεριλαμβάνονται στα διανεμηθέντα έσοδα, βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τιμή μεριδίου κάθε έτους». Εν ολίγοις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας:

Ισχυρίζεται ότι, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι κρατήσεις, τότε οι μερισματούχοι θα έπαιρναν πολύ μικρότερο ή δεν θα έπαιρναν κανένα μέρισμα, αφού το ύψος των παράνομων αυτών κρατήσεων είναι πολύ μεγάλο και ενίοτε ίσο με το μέρισμα που σήμερα παίρνουν οι μερισματούχοι.

Προσπαθεί να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό και κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των αποστράτων, αφού, εμμέσως πλην σαφώς, λέει ότι όσοι αποστρατεύτηκαν από το 2016 και μετά παίρνουν μέρισμα λόγω των παράνομων κρατήσεων του ν. 4093/2012, που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται μόνο σε όσους είχαν αποστρατευτεί πριν από το 2016.

Δημιουργεί την ψευδή εντύπωση των τάχα ευνοημένων αποστράτων, στους οποίους θα συνεχίζεται η καταβολή μερισμάτων παρά τη διακοπή των παράνομων κρατήσεων του ν. 4093/12.

Κανείς δεν απάντησε

Διακρίνοντας ότι τα κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο καθυστερούν αναιτιολόγητα τη διακοπή των μειώσεων στις συντάξεις τους, αλλά μεθοδεύουν και τη μη επιστροφή των αναδρομικών, που φτάνουν πια τους 69 μήνες -καθώς τον Μάιο του 2022 συμπληρώνονται έξι χρόνια από την ψήφιση του νόμου που θα έλυνε το πρόβλημα-, οι απόστρατοι απευθύνθηκαν στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Όμως, οι δύο ανοιχτές επιστολές προς το Μέγαρο Μαξίμου, στις 20 Ιανουαρίου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και τις 20 Οκτωβρίου 2020 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), έμειναν αναπάντητες, και μάλιστα επιδεικνύοντας ιταμή συμπεριφορά προς τους αποστράτους οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπήκαν καν στον κόπο να αποκριθούν ότι τις έλαβαν!

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. ΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΝΑΝ ΠΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ..ΚΑΙ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ,ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ...ΝΑ ΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ....ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΜΩΣΕΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά μην ασχοληθεί ο Κούλης με μια χούφτα απόστρατους......
    Άσε που μας έχει και δεδομένους ως προς τούς ψήφους έτσι?????
    Τι όχι??????
    Στρατιωτικοί και Ν.Δ. πάνε μαζί , χρόνια τώρα, πολλά χρόνια.....
    Τι όχι??????
    Έλα για πείτε μου τη γνώμη σας?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυσαρεστημενος ψηφοφορος του κουλη εισαι;Περαστικα σου.

      Διαγραφή
  3. Αδικεί πολλάκις ο μη ποιών τι, ου μόνον ο ποιών τι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχουν γινει συνολικα 3 ερωτησεις στη Βουλη εντος του 2022 ξεχωρα 5 εντος του 2021 και η κάθε απαντηση ΥΕΘΑ είναι copy/paste ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΛΟΓΟΥ ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ.
    Οι αποστρατοι ας γραφουν στα e-mail Βουλευτων -ΣτΕ-Αρ Παγο και ολων των υπουργειων ενας κουκος δεν φερνει την Ανοιξη.
    Ξανά στη Βουλή η κατάργηση κρατήσεων ν.4093/12-Η αδικία έχει ενταθεί με Απόστρατους 2 ταχυτήτων-Τρίτη, Φεβρουαρίου 08, 2022- Βουλευτής Ημαθίας Μπαρτζώκας Αναστ.
    https://www.staratalogia.gr/2022/02/409312-2.html
    Παύονται οι μνημονιακές μειώσεις-κρατήσεις ν.4093/12 στα μερίσματα αποστράτων ΕΔ-Τρίτη, Ιανουαρίου 04, 2022.- Βουλευτης ΝΔ κ Χαρακοπουλος
    https://www.staratalogia.gr/2022/01/409312.html
    ΘΕΜΑ: «Κατάργηση κρατήσεων ν.4093/2012 μερισμάτων αποστράτων Στρατιωτικών» Βουλευτής Βασ Κεγκέρογλου
    https://www.staratalogia.gr/2022/01/409312_25.html
    Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ.
    https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=ae67ab8d-f3de-4b6b-9da1-ae3700ebf41c
    Για να δούμε … θα προσθέσουν ως τροπολογία την κατάργηση κρατήσεων ν.4093/12 και την αύξηση (κατά 1€) της τιμής μεριδίου ΜΤΑ και ΕΚΟΕΜΑ ;



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν οι ερωτήσεις δεν απαντώνται ούτε λύνονται, συνήθως λέω εγώ τώρα, υπάρχει η λύση του κόπτονται. Και η λύση αυτή ονομάζεται μαύρο στις εκλογές. Είναι η ίδια κυβέρνηση η οποία ξεκίνησε τις περικοπές ν4024/11, ν4093/12, 10% στα εφάπαξ και στα ΒΟΕΑ των παιδιών, επέστρεψε ψίχουλα σε μορφή επιδόματος χειρότερο αυτών των μεταναστών, επέστρεψε μόνο το μισό φαγωμένο από το εφάπαξ και περιμένετε ότι θα σας απαντήσουν οι ίδιοι. Ούτε στα πιο όμορφα όνειρά σας μην περιμένετε λογική απάντηση από χαζούς που κυκλοφορούν με fly jacket και περπατούν με αριστεροδεξιό κούνημα σαν τους σχιζοφρενείς στα ψυχιατρεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς. Μαύρο στους μαυρογιαλούρους. Επιτέλους η ΝΔ συμπεριφέρθηκε, και συνεχίζει, πολύ απαξιωτικά και προσβλητικά προς τους αποστράτους. Παύουμε να είμαστε πρόβατα. Μαύρο σ΄όλους της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

      Διαγραφή
  6. Διαχρονικά οι στρατιωτικοί ήταν τα πιο εύκολα θύματα των πολιτικών,και ενώ ήταν και είναι εν ενεργεία, οι πολητικάντιδες μαζί με τους στρατηγούς τους μας πουλούσαν φούμαρα περί πατρίδας και ότι αμοιβόμασταν πλουσιοπάροχα. Ακόμα και τώρα όντας απόστρατοι δεν μπορούν να λάβουν αυτά που τους ανήκουν, αλλά τώρα έχουν μαζί τους και αρκετούς ανώτατους από αυτούς που τότε τους πουλούσαν φούμαρα και τώρα εκλειπαρούν να τους δοθούν πίσω αυτά που τους στερούν οι φίλοι τους από τα υπουργεία.Αφού ρε θύματα αυτούς θα ξαναψηφίσετε σε λίγους μήνες τι φωνάζεται τώρα; Δεξιοί και αριστεροί πάλι θα τάξουν και εμείς πάλι τους ίδιους άχρηστους και ανθέλληνες θα ψηφίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το έχω ξαναγράψει ότι η επιστροφή είναι μεγάλη και δεν αντέχει το ταμείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Μετοχικα ταμεια Πολεμικης Αεροποριας και Ναυτικου ειναι πλεοναμσατικα πολλες φορες τοε χουν ανακοινωσει.Εξαλλλου τα ταμεια ειναι αυτοδιοικητα δεν επιδοτουντε ΠΟΤΕ απο κρατικο μηχανισμο και το καθε ταμειο μπορει να περικοψει τισ κρατησεις ειτε οχι.ΜΗν γραφετε ανακριβειες.Αλλο ανδρομιακ αλλο να σταματησουν οι μειωσεις ΤΩΡΑ,

      Διαγραφή
  8. Από το '74 και δωθε, οτι ΠΗΡΑΝ οι στρατιωτικοι, ηταν εκτός ΝΔ. Ψηφίζουμε οι πλειστοι ΝΔ, γιατι επικροτουμε τους βιαστές μας. Μυαλο θα βάλουμε κάποτε; διότι επί 3 και 4 η οικογενειακή ψήφος, αποτελεί δύναμη ε.ε και ε.α. Αλλά η μετάθεση, το εξωτερικό, η ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΕΑΑ, τα ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ, η θεσούλα, η γραβατουλα, η φωτο, η προσφώνηση, η πρόσκληση σε events κλπ αφήνουν τα πολιτικά ορνεα να κατασπαραζουν τα σωματα μας. Κλητήρας ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ έχει σύνταξη και επικουρικό πάνω από τους ε.α Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΑ κλπ. Φαντασθείτε από τους λοιπους εμάς ποπολαρους. Συμπέρασμα; ΚΑΛΑ μας κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε! ρε μάνα τη έχει να γίνει στις επερχόμενες εκλογές!
    Οι δεξιοί αγρότες βγήκαν στα μπλόκα και περιμένουν τα ψίχουλα. Οι συνταξιούχοι ας περιμένουν στη σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα. Ας προσέχατε όλοι σας. Οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα περισσεύουν πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μισοι εδω μεσα που διαμαρτυρονται εαν τους ταξουν δυο ευρω στο μισθο,η την συνταξη παλι τον γελωτοποιο θα ψηφισουν.Ρε καλα σας κανουν.

      Διαγραφή
  11. ΚΛΕΦΤΕΣ !!!!....ΚΛΕΦΤΕΣ !!! ....ΚΛΕΦΤΕΣ !!! ...το κερασακι στην τουρτα....ερχεται στουρναρας για το τελικα χτυπηματα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άσχετο - σχετικό, με το θέμα, αλλά πάντα επίκαιρο. Μόλις ρύθμισα την πληρωμή του φόρου των αναδρομικων, σε 24 δόσεις, ΜΌΝΟ Κ ΜΟΝΟ, για να θυμάμαι, κάθε μήνα, γιατί δεν θα τους δώσω την ψηφο μου! ΥΓ. Υπόψη ότι λήγει σήμερα, η αίτηση υπαγωγής, μην ξεχαστεί κανείς, γιατί έχει κ άλλες προσαυξήσεις τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΥΝΆΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΑ ΜΑΣ. ΣΤΗΝ ΡΎΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 48ΔΟΣΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΏΣΟΥΜΕ 6%ΤΟΚΟ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΖΌΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή