2η παρέμβαση από ΓΕΣ: Επαναλειτουργία Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Σ.Ξ.

2η παρέμβαση από ΓΕΣ: Επαναλειτουργία Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Σ.Ξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire News: «Επανέρχονται» τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Στρατό Ξηράς

Όπως αναφέρει το Militaire News:

Επιβεβαιωθήκαμε τελικά και είναι γεγονός. Οι διευθύνσεις Πεζικού (Χαλκίδα), Μηχανικού (Λουτράκι), Διαβιβάσεων (Χαϊδάρι), Πυροβολικού (Θήβα) και Ειδικών Δυνάμεων (Ασπρόπυργος) επιστρέφουν στο κτήριο του ΥΠΕΘΑ, άμεσα με διαταγή που εκδόθηκε από το ΓΕΣ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Ήταν μια αστοχία που ευτυχώς ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Λαλούσης με τη στήριξη του Α/ΓΕΕΘΑ διόρθωσαν με τον καλύτερο τρόπο.

Τώρα φαίνεται ότι έρχεται και δεύτερη παρέμβαση από το ΓΕΣ κι αυτή έχει να κάνει με την επαναλειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης. Η κατάργηση τους δεν έγινε ποτέ δεκτή από τους περισσότερους Ανώτερους και Ανώτατους στο ΣΞ.

Τα επιχειρήματα τους συνοψίζονται στα εξής:

Παραδοσιακά οι οπλίτες του στρατού ξηράς, παρουσιάζονταν στα ΚΕΝ όπου ελάμβαναν τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση ώστε κατόπιν να μεταβούν στις μάχιμες μονάδες και να συνδράμουν στο επιχειρησιακό τους έργο. Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται ακόμη και στους πιο σύγχρονους στρατούς του κόσμου (ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία) αλλά και στους ευρωπαϊκούς στρατούς.

Στον ελληνικό στρατό με την τόσο σοβαρή απειλή αλλά και τις τόσο αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις των μονάδων Έβρου νήσων και Βορείων συνόρων, επί αρχηγίας Αλκιβιάδη Στεφανή και «με τη σύμφωνη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου» εφαρμόστηκε το εξής παράδοξο και άκρως επικίνδυνο: Οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες να παρουσιάζονται απευθείας στις μάχιμες μονάδες. Δεν το χωράει ανθρώπου νους για το τι θα μπορούσε να γίνει εάν κατά τις πρώτες μέρες της κατάταξης, εκείνες στις οποίες ο νεοσύλλεκτος δεν γνωρίζει ούτε πώς θα χρησιμοποιήσει το ατομικό του τυφέκιο, πόσο μάλλον τα βαριά όπλα, ερπυστριοφόρα, άρματα πυροβόλα και όλμους, γινόταν ένα θερμό επεισόδιο. Η κίνηση αυτή ήταν ένα πυροτέχνημα του τότε Α/ΓΕΣ ώστε να αυξηθεί ξαφνικά η επάνδρωση των μπροστά μονάδων αλλά με αρνητικό αποτέλεσμα. Πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί σε πηγαδάκια εκφράζουν ακόμη δυσαρέσκεια για την κατάσταση που επικρατεί.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι άλλο. Πως τα ΚΕΝ (Τρίπολη, Καλαμάτα, Μαυροδέντρι, Άργος Ορεστικό κτλ) δεν έκλεισαν ώστε να εξοικονομούσαμε Αξιωματικούς για την πρώτη γραμμή, αλλά υπολειτουργούν απασχολώντας προσωπικό και συντηρώντας εγκαταστάσεις για λόγο που ούτε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο «με τη σύμφωνη γνώμη» του οποίου έγιναν όλα, δε γνωρίζει.

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. Τίποτα δηλαδή δεν μπορεί να γίνει πλέον στους τρεις κλάδους των Εν. Δυνάμεων χωρίς την στήριξη του Α/ΓΕΕΘΑ? Μην ξεχνάμε οτι ευτελίζονται οι Αρχηγοί δηλαδή ο Βαθμός όχι οι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά συνεργασία υπάρχει, έτσι πρέπει. Δε θα κάνει ο καθένας ότι γουστάρει σ' αυτή τη Χώρα. Τα παλιά τελείωσαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πει κανεις;
    Τα ιδια Παντελακη μου τα ιδια Παντελη μου. Τραγικη κατασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να καταργήσουν τα ΣΥΠΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστή απόφαση η κατάργηση των ΣΥΠΟ και η επαναλειτουργία των ΚΕΝ ώστε να παρουσιάζονται οι νεοσύλλεκτοι μετά τη βασική εκπαίδευση/εκπαίδευση ειδικότητας στις Μονάδες. Επιβάρυναν το ήδη επιβαρυμένο έργο των Μονάδων. Το καλοκαίρι του '20 την ώρα που σε Μονάδα της παραμεθορίου είχε σημάνει συναγερμός λόγω των γνωστών γεγονότων, στο ΣΥΠΟ που συστεγάζονταν στο Στρατόπεδο γίνονταν κατάταξη με κωμικοτραγικές συνέπειες (ακόμα και λιποθυμία νεοσύλλεκτου από τον φόβο του), που ευτυχώς δεν είχαν τραγική κατάληξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά.Αυτα τα είχε δημιουργήσει ο άριστος των αρίστων.Απο άριστους έχει χορτάσει αυτή η χώρα.Οι μονάδες δεν φτάνει που έχουν την αποστολή τους και το φορτωμένο πρόγραμμα, έχουν και την κατάταξη των νέων,τη βασική εκπαίδευση κλπ.Και τα ΚΕΝ έχουν τους πυροσβέστες και τους αστυφύλακες.Καραγκιοζιλικια.

      Διαγραφή
  6. Συγχαρητήρια επιτέλους να διορθωθούν μερικά λάθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι μονάδες δυστυχώς ανά 2μηνο είναι επαφορτισμενες με τα σχολεία σπεν βσε και μαζί με τις διαθέσεις στελεχών στα συπο δεν εκτελούνται ούτε εκπαίδευσεις ούτε έβγαινε η καθημερινότητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιτέλους κάτι λογικό. Η κατάσταση με τα ΣΥΠΟ στους σχηματισμόυς είναι αναποτελεσματικη ανεκπαιδευτοι στρατιωτες με κίνδυνο λόγω ξαφνικων επεισοδίων με τουρκία . Άμεσα επαναλειτουργια κέντρων για την σωστή λειτουργία των μονάδων το προσωπικό εξαθλιωθηκε απο συνεχείς υποστήριξη σε θεομηνιες και μεταναστευτικο και επιφυλακες αποστολες ασκησεις νυχτερινα δεν μπορεί να είναι ούτε Μαχιμο ούτε ψυχολογικά ανεβασμένο έχοντας κι ενα βάρος να αντιμετωπίζει όλο το χρόνο νεοσυλεκτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιτέλους επαναφέρεται η οποία κανονικότητα. Μόνο κάποιος αυτιστικός αχ...άριστος και εμμονικος ηλίθιος , χωρίς καθόλου επιτελική σκέψη μα πάνω από όλα χωρίς καθολου κοινή λογική θα έφτιαχνε αυτήν την παγκόσμια πρωτοτυπία των ΣΥΠΟ και ότι επακολούθησε. ΠΡΕΠΕΙ όλοι οι συμμετέχοντες να πληρώσουν από την τσεπούλα τους, η χώρα δεν έχει άλλα χρήματα για ηλιθιότητες. Το να επαναφέρουμε την κανονικότητα και την κοινή λογική, χωρίς να απαιτούνται και να πληρώνονται οι ευθύνες και οι ηλίθιες αποφάσεις, είναι δώρον άδωρον. Δηλαδή τέλος καλό όλα καλά και συνεχίζουμε; Σα δε ντρεπόμαστε λίγο, λίγο μόνο όχι πολύ, και ίσως κάποιοι να εκτιμήσουν και το υστέρημα του ελληνικού λαού που ματώνει κυριολεκτικά για τις ΕΔ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ίδιος υπεράριστος με τα "πτυχία" και τα "μεταπτυχιακά" που έφερε την απόλυτη καταστροφή στο πέρασμα του με ότι και αν καταπιάστηκε. Τα θαλάσσια φράγματα στο Αιγαίο (γελάει ο κόσμος), τη διάλυση Διευθύνσεων και Κέντρων, τις μεταθέσεις ΕΥ συναδέλφων με το νόμο - έκτρωμα- πρόσχημα για κάλυψη άμεσων και επιτακτική υπηρεσιακών αναγκών!!! Τι άλλο μας περιμένε... Ευτυχώς που βρίσκονται και κάποιοι σε θέσεις ευθύνης που αντιλαμβάνονται τις πραγματικές ανάγκες και πράττουν απόλυτα και ευσυνείδητα το καθήκον τους. Βλέπουν το προσωπικό κατάματα χωρίς ντροπή και είναι υπερήφανοι για το καθήκον τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών στον Έβρο και η μη ανάληψη της ευθύνης ήταν άλλο ένα επίτευγμα του επίτιμου εξαίρετου και άριστου. Στην Ελλάδα επιπλέουν οι φελλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΑ ιδια εκανε κ καποιος καποτε..επαιρνε ενα ελικοπτερο κ γυριζε την ελλαδα..οπου ειχε κλεισει στρατοπεδο λογω ανασυγκροτησης,αυτος το ανοιγε..ετσι γινεται παντα.ο καθενας εφαρμοζει κατα το δοκουν ,ο,τι αυτος κρινει οτι ειναι σωστο,κ οχι το τι πρεπει να γινει πραγματικα..αυτο με τα ΣΥΠΟ ηταν μια κωμωδια που ευτυχως θα λαβει τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα ΣΥΠΟ ήταν ιδέα του Αποστολάκη, ο οποίος δεν έβλεπε με καλό μάτι τον στρατό ξηράς και το δέσιμο των ΚΕΝ με τις τοπικές κοινωνίες. Μέγα τω της θαλάσσης κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι δύο ανεκδιηγητοι ήταν άχρηστοι, και ο σφυριζαιος υπουργάκος χειροκροτητης και ο σφυριζαιος αρχηγακος και μετέπειτα υφυπουργάκος που του κλέψανε οι τουρκαλαδες δύο αιχμαλώτους πολέμου στην ειρήνη, αλλά έριχνε δίχτυα για να πιάσει τσιπούρες, τα ίδια ακριβώς ....τά. ήταν. Γι'αυτό μικρέ λούστρος και ξεπλένη μην προσπαθείς να ξεπλένεις αυτόν που σε έστειλε τζάμπα και άδικα στα εξωτερικά, σας έχουμε καταλάβει, σας γνωρίζουμε όλοι, όπως και το ότι τώρα έχετε λουφαξει στην τρύπα σας πέριξ της Μεσογείων, μετά τις αποφάσεις αυτες. ενώ πριν με ύφος ευνουχισμενου φύλακα χαρεμιού αυτοβαυκαλιζόσασταν για την επιτυχία των ΣΥΠΟ, της μεταφοράς και όλες τις άλλες επιτελικές μπούρδες.

      Διαγραφή