Το σχέδιο για το έκτακτο βοήθημα Πάσχα 2022-Ποιοι θα το λάβουν-Τα κριτήρια και το ποσό (BINTEO)

Το σχέδιο για το έκτακτο βοήθημα Πάσχα 2022-Ποιοι θα το λάβουν-Τα κριτήρια και το ποσό (BINTEO)

Με την ακρίβεια να «γονατίζει» τα νοικοκυριά όλο και περισσότερο η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Έτσι, προκρίνεται η χορήγηση ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στους δικαιούχους αναμένεται να ενταχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν θα λάβουν το επίδομα και οι χαμηλόμισθοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και περιουσιακά, ενώ θα ληφθεί υπόψιν το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του 2020 – όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του 2021, ενώ για τα περιουσιακά στοιχεία θα ληφθούν υπόψιν οι παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Το ύψος του επιδόματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανέρχεται στα 300 ευρώ, ενώ αναμένεται να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Το επίδομα αναμένεται να χορηγηθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (18 – 21 Απριλίου), με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories» (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 20/02/2022):

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να ακολουθήσουν μοντέλο ανάλογο με εκείνο των μέτρων στήριξης για τον COVID-19, το οποίο, με βάση νέα μελέτη της Ε.Ε., αναδείχθηκε το πιο αποδοτικό πανευρωπαϊκά -μαζί με της Μάλτας- αφού κάλυψε τα 2/3 των επιπτώσεων στο εισόδημα των πολιτών, ενώ τις εκμηδένισε πλήρως για το πιο φτωχό 20% των νοικοκυριών.

Η εξέταση θα είναι πολυπαραγοντική. Ο μηχανισμός αυτός θα ψάχνει ποιοι είναι πιο ευάλωτοι και πού θα μοριοδοτούνται με βάση τις συνολικές «ευπάθειες» που έχουν απέναντι στις ανατιμήσεις. Θα υπολογίζει πόσοι, ποιοι και πόσα θα λάβουν ως εξής:

1. Χαμηλό ή και μεσαίο εισόδημα. Το κριτήριο του φορολογητέου εισοδήματος έχει ληφθεί ήδη ως βάση για πολλά άλλα έκτακτα επιδόματα και «μποναμάδες», για το ΚΕΑ κ.λπ. Θα συνυπολογίζεται μεν, αλλά μαζί με άλλα κριτήρια. Ως πιθανή περίμετρος των δικαιούχων εκτιμάται κοντά ή και πάνω από τα όρια της φτώχειας, με ατομικό εισόδημα περίπου 5.500-7.500 ευρώ, ή ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

2. Είδος του εισοδήματος. Θα πριμοδοτούνται συνταξιούχοι ή δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν δει αύξηση εισοδημάτων. Αντιθέτως, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται ότι έχουν ευελιξία να μετακυλούν το αυξημένο κόστος της ακρίβειας.

3. Μία και μοναδική πηγή εισοδήματος. Συνταξιούχοι, όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα ή έναν «ξερό» μισθό που δεν αυξάνεται, θεωρούνται πιο ευάλωτοι στις ανατιμήσεις, εν συγκρίσει με όσους έχουν έσοδα και από άλλες πηγές: π.χ. κάποια ενοίκια ή άλλο επάγγελμα ή αν παράγουν λάδι που μπορούν να διαθέσουν σε αυξημένη τιμή κ.λπ.

4. Σύνθεση νοικοκυριού. Αν, π.χ., ένας συνταξιούχος έχει σύζυγο δικηγόρο ή γιατρό κ.λπ. θα χάνει την προτεραιότητα που θα είχε μεμονωμένα ως εν δυνάμει δικαιούχος, γιατί το νοικοκυριό μπορεί να προσαρμόσει το εισόδημά του χωρίς επίδομα.

Το «μαγικό κουτάκι»

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι πρέπει να μην επιδοτηθεί ούτε ένα από τα χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που έχουν δει τις καταθέσεις τους να αυξάνονται μέσα στην πανδημία (κατά 8,1 δισ. ευρώ μέσα στο 2021!) αλλά δεν τις χρησιμοποιούν για να αντέξουν στην ακρίβεια.

Κλειδί για την επιλογή των δικαιούχων θα αποτελέσουν οι καταθέσεις και τα ρευστά διαθέσιμα. Το «μαγικό κουτάκι» 667-668 της φορολογικής δήλωσης Ε1 αποκαλύπτει τους τόκους καταθέσεων κάθε νοικοκυριού. Και αυτοί, αναγόμενοι σε ποσό κατάθεσης με τα τρέχοντα επιτόκια, επιτρέπουν εκτίμηση για το χρηματικό ποσόν που διατηρούν κάθε χρόνο στις τράπεζες. Το σύστημα όμως απαιτεί και αυξημένη προσοχή, διότι υπάρχουν καταθετικά προϊόντα (για στρατιωτικούς κ.λπ.) με επιτόκιο π.χ. 1%-3% και όχι 0,1-0,3% που ισχύει γενικά. Και έτσι κατάθεση ύψους μόλις 2.000 ευρώ εμφανίζεται σαν να είναι… 20.000 ευρώ, στερώντας από τον δικαιούχο προνοιακές παροχές.

Έως 300 ευρώ «κατά κεφαλήν»

Το τελικό ποσό καθορίζεται από δύο βασικούς παράγοντες της παρέμβασης:

• Συνολικό κονδύλι: προϋπόθεση όλων αυτών είναι ως τον Μάρτιο να ανοίξει δημοσιονομικός χώρος 200-300 εκατ. ευρώ. Ως τα μέσα Φεβρουαρίου τα στοιχεία από τις τράπεζες έδειχναν υπερείσπραξη κρατικών εσόδων 500 εκατ. ευρώ. Σχεδόν τα μισά ήταν εξ αναβολής πληρωμές Ιανουαρίου, λόγω της θεομηνίας «Ελπίδα». Μέσα Μαρτίου θα αποκαλυφθεί αν υπάρχουν διαθέσιμα -και πόσα- για παροχές.

• Αριθμός δικαιούχων. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει έναν ειδικό αλγόριθμο, πάνω στον οποίο θα στηριχθεί ο μηχανισμός επιλογής και χορήγησης του επιδόματος. Σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών εκτιμάται ότι η περίμετρος των δικαιούχων θα πλησιάζει τις 800.000 - 1 εκατομμύριο. Πρόκειται όμως για νέα βάση δεδομένων που δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί και συνεπώς κάθε πρόβλεψη φαντάζει πρόωρη, μέχρι να φτιαχτεί και να «τρέξει» ο αλγόριθμος.

Μια πρόχειρη προσέγγιση θα έδειχνε ότι αναλογούν έτσι μεσοσταθμικά έως 300 ευρώ κατά κεφαλήν.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Ειδατε πως φροντιζουν καθημερινα τους ρομα και τους πακιστανους ετσι ωστε να ζουν πλουσιοπαροχα εις βαρος ολων ημων;Συγχαρητηρια στην κυβερνηση.Μερες μετρανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να δούμε τα ταμεια μας θα κάνουν καμία κίνηση???? Όπως τα Χριστούγεννα????
    Γιατί άμα περιμένεις από αυτούς εκεί πάνω..........
    Να δείτε δωράκια που θα σας κάνουμε εμείς....... κοντός ψαλμός........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας παραθέτω τίτλο από "αδελφό" σάιτ, "Ψαλίδι σε δαπάνες μονάδων. Κάνουμε οικονομίες στο ΣΞ για να πληρωθούν τα εξοπλιστικά; ", από κει βγαίνουν τα επιδόματα και όχι απ τα κονδύλια της βουλής που χει και τον tv σταθμό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από σχέδια βοηθημάτων καλά το πάνε, από νομοσχέδια για κατάργηση του ν4093 δεν το χουν βρε παιδί μου. Προτεραιότητα σε ρομά, αλβανά, πακιστανά και αδήλωτους εργασιομανείς του σκότους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρόκειται για "νέα βάση" και π@π@ριες με "αλγόριθμους". Φυσικά και γνωρίζουμε, ευπαθείς βρ(ω)ομάδες, ελληνοποιημένοι από τις πρώην σοβιετιες που μιλούν άπταιστα τουρκμένικα και αζερικα, ψευτοδηλωμενοι και γενικά μουσουλμάνοι και κάθε λαθρομετανάστης που έχει έρθει στην δυσμοιρη πατρίδα μας επειδή έτσι, οι νέοι τουρίστες του Μηταράκη από το μπακιστάν, ακόμη και αυτοί που δολοφόνησαν τον άμοιρο φοιτητή και έχουν φυσικά προσωρινή άδεια παραμονής, ακόμη και αυτοί τα δικαιούνται. Όλοι ΕΚΤΟΣ από τους κανονικούς και νόμιμους πολίτες και κατοίκους αυτής της μπανανίας. Συνεχίστε έτσι, αφού υπάρχουν οι αγράμματοι ραγιάδες και όχι ενεργοί μορφωμένοι πολίτες που ΔΕΝ χρησιμοποιούν τα εργαλεία της Ε.Ε. (ναι υπάρχουν και εάν κάποιος θέλει μπορεί να κάνεις θαύματα) όπως κάνουν πολίτες σε άλλες χώρες, καλά κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα στελέχη ε8των ενόπλων δυνάμεων η κυβέρνηση τα έχει γραμμένα κανονικά. Εγώ από την μεριά μου ένα σας λέω τουλάχιστο 28 ψήφοι θα αλλάξουν χέρια. Στις επόμενες εκλογές θα σας πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή