Παναγιωτόπουλος: Στο Τελ Αβίβ για το υπερόπλο των Ισραηλινών «αντίδοτο» στα τουρκικά UAV-Σε καραντίνα ο ΥΕΘΑ

Παναγιωτόπουλος: Στο Τελ Αβίβ για το υπερόπλο των Ισραηλινών «αντίδοτο» στα τουρκικά UAV-Σε καραντίνα ο ΥΕΘΑ

Οι σημαντικές συναντήσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου ανοίγουν νέους δρόμους αμυντικής συνεργασίας

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 21/01/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Μονόδρομο για την Αθήνα αποτελεί η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με το Τελ Αβίβ, το οποίο μαζί με το Παρίσι αναδεικνύεται σε έναν από τους σταθερότερους συμμάχους της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να ανακοπεί η επίθεση «γοητείας» που επιχειρεί η Άγκυρα μετά το «ναυάγιο» του EastMed.

Στο Ισραήλ, προκειμένου να επαναβεβαιώσει την κοινή αντίληψη των δύο πλευρών απέναντι στις απειλές που αντιμετωπίζει η περιοχή αλλά και για να εντοπίσει νέους τομείς αμυντικής συνεργασίας, βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της χώρας. Στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας, όμως, βρίσκονται και οι εξοπλισμοί, αφού η ισραηλινή φαρέτρα διαθέτει όπλα που μπορούν να «απογειώσουν» τις αποτρεπτικές δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Αντίδοτο» για τα τουρκικά drones

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει βάλει στο «μάτι» ένα νέο, καινοτόμο ισραηλινό όπλο που αποτελεί «εφιάλτη» για την Άγκυρα. Η αμυντική βιομηχανία της χώρας παρουσίασε πρόσφατα ένα σύστημα προσβολής Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών με χρήση λέιζερ, πραγματοποιώντας βολή αέρος-αέρος. Το όπλο δεν χρησιμοποιεί βλήματα αλλά ακτίνες φωτός και στις δοκιμές που πραγματοποίησε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας κατάφερε την κατάρριψη «εχθρικού» drone σε απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου. Δεν αποτελεί μυστικό ότι το Ελληνικό Επιτελείο επιθυμεί διακαώς την αποδέσμευση του συστήματος, ώστε να αντιμετωπίσει τα τουρκικά UAV. Η ανάγκη αυτή φάνηκε πιο καθαρά από ποτέ τις τελευταίες ημέρες με το μπαράζ υπερπτήσεων ενός τουρκικού UAV τύπου ANKA πάνω από την Κανδελιούσσα της Νισύρου.

Spike NLOS και SPICE

Η αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής έχει ήδη εγκρίνει την προμήθεια του «υπερόπλου» Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και των συλλογών SPICE για την Πολεμική Αεροπορία, με τα δύο προγράμματα να βρίσκονται πλέον σε διαδικασία συμβασιοποίησης. Τα κατευθυνόμενα βλήματα Spike NLOS θα αυξήσουν δραματικά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, δημιουργώντας ένα «αδιαπέραστο» πλέγμα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα που μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 35 χιλιομέτρων με τρομακτική ακρίβεια και δυνατότητα καθοδήγησης μέχρι την εμπλοκή του στόχου. Τα «φονικά» Spike θα εγκατασταθούν σε πρώτη φάση σε εποχούμενα τμήματα του Στρατού Ξηράς και στη συνέχεια σε επιθετικά ελικόπτερα Apache, ενώ έχει αποφασιστεί και η τοποθέτησή τους σε σκάφη των Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου MARK V αλλά και στις κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού. Εξίσου «φαρμακερές» θα γίνουν και οι βόμβες των μαχητικών αεροσκαφών μετά την εγκατάσταση των συλλογών SPICE, οι οποίες μετατρέπουν τις βόμβες ελεύθερης πτώσης σε κατευθυνόμενα, μέσω δορυφόρου, όπλα.

Στο προσκήνιο η Καλαμάτα

Η Ισραηλινή εταιρεία ELBIT έχει αναλάβει την κατασκευή του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, που θα δώσει την απαραίτητη «ανάσα» στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία κινδύνευε να μείνει χωρίς εκπαιδευτικό τζετ αεροσκάφος μετά το τέλος του έτους. Το θέμα για το οποίο ασκήθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, χωρίς όμως κάποια ουσιαστική πρόταση που να απαντά στις κατεπείγουσες ανάγκες της ΠΑ, αναμένεται να συζητηθεί επί ισραηλινού εδάφους ενώ το ερχόμενο φθινόπωρο θα προσγειωθούν τα νέα αεροπλάνα Μ-346 που φέρνει η ELBIT για τους Έλληνες και ξένους Ικάρους που θα εκπαιδεύονται στην Καλαμάτα.

Στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς βρίσκεται ακόμη η επέκταση της μίσθωσης των ισραηλινών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου HERON που αποτελούν τα «μάτια» των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, η υποστήριξη των ελικοπτέρων Apache της Αεροπορίας Στρατού και η συντήρηση των C-130, τουλάχιστον όσων βρίσκονται εκτός ΕΑΒ, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στόλος των μεταγωγικών αεροσκαφών. Ελλάδα και Ισραήλ συζητούν και για την κατασκευή του «εθνικού τυφεκίου», έργο που αναμένεται να αναλάβουν τα ΕΑΣ στο Αίγιο.

Μήνυμα συνεργασίας

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χθες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκαντζ, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο να κυριαρχούν στην ατζέντα των δύο υπουργών. «Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια στρατηγική συνεργασία βασισμένη σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα, καθώς στοχεύουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Η κοινή μας στρατιωτική εκπαίδευση και ο στρατηγικός μας διάλογος εμβαθύνουν τους επαγγελματικούς και προσωπικούς μας δεσμούς. Αυτές οι σχέσεις είναι ένα εχέγγυο και δεσμεύομαι στην περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας μας σε κάθε σενάριο και κάθε περιφερειακή εξέλιξη», υπογράμμισε ο κ. Γκαντζ.

Σύμφωνα με σημερινή (21/01/2022) ενημέρωση του ΥΠΕΘΑ: «Μετά την ανακοίνωση που έκανε σήμερα ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας κ. Μπένζαμιν Γκαντζ (Benjamin Gantz) ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό κι ενώ ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Ισραήλ, όλα τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής υπεβλήθησαν σε προληπτικό έλεγχο, από τον οποίο δεν εντοπίστηκε θετικό δείγμα. Αμέσως μετά την άφιξή του στην Ελλάδα ο κ. Παναγιωτόπουλος μπήκε σε προληπτική καραντίνα πέντε (5) ημερών».

Η στρατιωτική συνεργασία ενισχύεται και με τη Γαλλία, με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που έφθασε σήμερα στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Στο τραπέζι θα πέσουν οι κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις Αθήνας - Παρισιού στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΤΟ ψητο ειναι οτι ο 4 φορες εμβολιασμενος ΥΕΘΑ του ΙΣΡΑΗΛ κολλησε κορονο ιο τον ΕΛΛΗΝΑ ΥΕΘΑ και ειναι καραντινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά?? Ο ελληνικός λαός που δεν έχει έσοδα από πουθενά??!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή