Επίσημη Επίσκεψη Α/ΓΕΕΦ στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας (ΦΩΤΟ)

Επίσημη Επίσκεψη Α/ΓΕΕΦ στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας (ΦΩΤΟ)

Από 03 έως 05 Ιανουαρίου 2022, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Ιορδανίας, Υποστράτηγου Yousef Huneiti, ενώ έγινε δεκτός και από το Βασιλιά του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Abdullah II bin Al Hussein.

Κατά την επίσκεψη επαναβεβαιώθηκε η σημασία του διμερους πρόγραμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, το οποίο εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων και συμμαχικών χωρών. Παράλληλα συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης και οι διάφορες πτυχές της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ειδικότερα την Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2022, ο Αρχηγός της ΕΦ, έτυχε επίσημης υποδοχής από τον ομόλογό του, στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου ΕΔ της Ιορδανίας, όπου πραγματοποιήθηκε αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Αρχηγών και στη συνέχεια η Κυπριακή αντιπροσωπεία έτυχε ενημέρωσης σχετικά με τις Ιορδανικές ΕΔ. Κατά τη συνάντηση των δυο Αρχηγών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, αρχικά διατυπώθηκαν οι παραδοσιακές θέσεις αρχών και στην συνέχεια ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με τις διεθνείς προκλήσεις ασφαλείας, καθώς επίσης και την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στον τομέα της αμυνας και της ασφάλειας ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή πρόθεση για εμβάθυνση τόσο του διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας όσο και του αντίστοιχου τριμερούς μαζί με την Ελλάδα με σκοπό την προώθηση των άριστων σχέσεων της ΕΦ με τις ΕΔ της Ιορδανίας, συμβάλλοντας στις από κοινού προσπάθειες της Κύπρου, Ιορδανίας και άλλων φιλίων χωρών για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ακολούθως, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, επισκέφτηκε μαζί με τον ομόλογο του το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων «King Abdullah II» (KASOTS)όπου αφού έτυχαν υποδοχής από το Διοικητή του Ταξίαρχο Raed Dora, παρακολούθησαν αρχικά στατική έκθεση και επίδειξη οπλικών συστημάτων και μέσων που κατασκευαζει η αμυντική βιομηχανία της Ιορδανίας και στη συνέχεια Άσκηση Κατοικημένων Τόπων στο ειδικά διαμορφωμένο Πεδίο Ασκήσεων του Κέντρου. Ακολούθως έτυχε ενημέρωσης για τις δράσεις και δυνατότητες του Κέντρου καθώς και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και υποδομές του ενώ αντίστοιχη ενημέρωση έγινε και από το Γενικό Διευθυντή του Κέντρου Σχεδίασης και Ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας της Ιορδανίας.

Την ίδια ημέρα η Κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Μνημείο Μαρτύρων των Ιορδανικών ΕΔ, όπου ο Αρχηγός αφού απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες στις διάφορες πολεμικές αναμετρήσεις από το 1915 μέχρι σήμερα, έτυχε διαδραστικής ενημέρωσης στο παρακείμενο Στρατιωτικό Μουσείο όπου εκτίθενται σημαντικά στρατιωτικά κειμήλια που σχετίζονται με την ιστορία των Ιορδανικών Ενόπλων Δυνάμεων από ιδρύσεως της χώρας, μέχρι και σήμερα.

Την Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2022, ο Αρχηγός έγινε δεκτός από τον Βασιλέα του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II bin Al Hussein, στο Παλάτι Al Husseiniya στο Αμμάν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Παλάτι, ο Αρχηγός ενημέρωσε το Βασιλιά για τις άριστες εντυπώσεις και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της επίσκεψης του στην Ιορδανία, ενώ συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών, καθώς και οι διεθνείς προσπάθειες συνολικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας ο Αρχηγός είχε συνάντηση επίσης με τον Πρέσβη κ. Μιχάλη Ιωάννου ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις επίσημες επαφές και επισκέψεις με τον οποίο έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ιορδανίας, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Ιορδανίας (Κυριακουπόλεως) κ. Χριστόφορο.

Περισσότερες ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια